Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Utflykt bland Sävsjös pärlor

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Utflykt bland Sävsjös pärlor"— Presentationens avskrift:

1 Utflykt bland Sävsjös pärlor

2 Kort om Studieförbundet Vuxenskolan
Studieförbundet Vuxenskolan är en organisation som anordnar kurser, kulturarrangemang, föreläsningar och nu erbjuder vi i Sävsjö även utflykter. Du har möjligheten att gå med i en studiecirkel eller att starta din egen. Studieförbundet Vuxenskolan är ett av Sveriges största studieförbund, med 300 lokalkontor och vi samlar varje år 450 000 cirkeldeltagare och två miljoner människor vid våra kulturevenemang. Utflykt bland Sävsjös hembygder Den 11 maj gjorde ca 30 personer från Ekenässjön en utflykt/resa för att besöka några av Sävsjös välbevarade sevärdigheter. Utflykten var den första genomförd av SV i Sävsjö.

3 Dagen började kl. 09. 30 i Kännestubba bygdegård där det bjöds på fika
Dagen började kl i Kännestubba bygdegård där det bjöds på fika. Anna-Karin informerade deltagarna om upplägget av dagen. Därefter bar det av till Skurva missionshus där Maj-Stina Kylberg informerade om väckelsen och bjöd på sång. Ann-Marie Erlandsson berättade om Skruva missionshus historia.

4 Innan lunch besökte vi Hjärtlanda medeltidskyrka där Anna-Karin talade lite kort om kyrkans historia och betydelse. Deltagarna fick sedan gå runt och titta på kyrkan och alla dess kulturlämningar från medeltiden och senare tid Träskulpturen till höger föreställer Maria Magdalena och hade en viktig roll för män på 1600-talet som skulle ut i strid. Det sades att en liten bit från skulpturen gav tur.

5 Ca kl anlände vi till Eksjö Hofgårds värdshus för att äta en god lunch. Här bjöds det även på kaffe och kaka. Dagens sista besök gjordes i Komstad, en hantverksby med bevarade bruksbyggnader. Byn omtalades i skrift redan år Komstad var en viktig by och centralort i Västra Härad fram till 1860-talet då järnvägen byggdes och Sävsjö övertog rollen som centralort. Komstad by är även känd som Jonas Bruncks födelseort, namngivaren till stadsdelen Bronx i New York.

6 Runo Svensson gav oss en guidad tur i Komstad och berättade om byns historia och den verksamhet som nu håller byn vid liv. Byalaget, Naturskyddsföreningen och Hembygdsföreningen turas om att hålla i våffelkvällar med allsång. Detta är ett mycket populärt evenemang Kvarnen hade en viktig roll eftersom det var där man malde säd till mjöl. Man kan än idag lämna in säd för malning till kvarnen. På bilden till höger ser ni generatorn som producerar el till byn. Stiftelsen i byn säljer även den producerade elen till Sävsjö Energi.

7 Gunnel Granmo tycker att dagen var intressant, välplanerad och lugn
Gunnel Granmo tycker att dagen var intressant, välplanerad och lugn. Flera av de övriga deltagarna höll med Gunnel. För mer information samt anmälan se eller ring

8 Text och foto: Danielle Isaksson & Emelie Baker


Ladda ner ppt "Utflykt bland Sävsjös pärlor"

Liknande presentationer


Google-annonser