Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad är regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad är regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik"— Presentationens avskrift:

1 Vad är regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik

2 Etik och moral Ska jag skvallra på min kompis som har fuskat på ett prov? Är det okej att vara otrogen mot min partner? Ska jag ge pengar till tiggaren vid ICA? Detta är typiska etiska frågor. Moraliska frågor – inget givet rätt eller fel. Etik handlar om modeller för att göra rätt val

3 Skillnaden på moral och etik
Moral = din personliga uppfattning av vad som är rätt eller fel Etik = teoretiska modeller kring moralen

4 Moraliskt dilemma Du ska lämna in den sista uppgiften för terminen, men du har inte hunnit skriva något för du har suttit och kollat på tv varje kväll. Din kompis säger att hen kan skriva uppgiften till dig och att din lärare aldrig kommer märka något. Vad skulle du ha gjort? Vad är det moralsikt rätta att göra?

5 Etiskt dilemma Dilemma = en svår valsituation
Etisk dilemma = Svår valsituation där alternativen berör grundläggande idéer om vad som är rätt och fel i livet. Ska man stjäla mat från en rik person för att ge till en fattig? Är det rätt eller fel att avslöja någon som fuskar på ett prov?

6 Hur avgör jag då vad som är rätt eller fel?
Stämmer handlingen med de (etiska) regler vi har? Regeletik Är konsekvenserna av handlingen goda? Konsekvensetik Är min avsikter goda? Sinnelagetik

7 Regeletik/pliktetik Hur avgör jag om en handling är riktig?
En regeletiker menar att rätt val avgörs av de moraliska reglerna som finns Handlingen (inte resultatet) bedöms Exempelvis ”De tio budorden”, eller den ”Gyllene regeln” som följs. Religioner är oftast regeletiska

8 Exempel på regeletiska regler
”Du ska inte döda” finns även utanför religion. Du ska inte döda oavsett resultatet. ”Behandla andra som du själv vill bli behandlad”. ”Du skall inte stjäla”.

9 Religiösa regler Inom alla religioner finns det typer av regelsystem för hur man skall handla. Tio guds bud – Judendomen Jesus predikningar – Kristendomen Levnadsreglerna – Buddhismen

10 Konsekvensetik Hur avgör jag om en handling är riktig?
Konsekvensetik – handla så att resultatet blir bäst. Resultatet (inte handlingen) bedöms ”Största möjliga lycka till största möjliga antal”

11 Vad är då en konsekvens? Konsekvens är resultatet av en handling
Exempelvis om du snattar och blir omhändertagen. Så är omhändertagandet konsekvensen av handlingen. Konsekvensetikern säger ”Gör så att de förväntade konsekvenserna blir så bra som möjligt”. En konsekvensetiker kan döda en människa om det är bra för den större massan.

12 Sinneslagsetik Hur avgör jag om en handling är riktig?
Sinneslagsetik – syftet (avsikten) med din handling avgör om den är rätt Konsekvenserna är inte relevanta, bara dina avsikter.

13 Ett exempel Anta att din inställning är att du vill dina medmänniskor allt gott. I all välvilja ger du bort en massa pengar till en person. Personen använder pengarna till droger. Det är i sig inte bra, men du ville väl och handlade i tron att du gjorde rätt. Du är därmed en god människa med det rätta sinnelaget. Det är det som är avgörande.

14 De tre etiska modellerna
Regeletik – handla så att du följer de etiska reglerna. Konsekvensetik – handla så att konsekvensera blir så goda som möjligt. Sinneslagsetik – handla utifrån ditt samvete och försök göra gott. Går inte att vara de olika samtidigt, utan antingen är man det ena eller det andra.


Ladda ner ppt "Vad är regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik"

Liknande presentationer


Google-annonser