Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jorden Och Livets utveckling

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jorden Och Livets utveckling"— Presentationens avskrift:

1 Jorden Och Livets utveckling

2 Universum bildas För 13,7 miljarder år sedan – i tidernas begynnelse, var allt svart. Allt som fanns rymdes i en himlakropp stor som en ärta. Men plötsligt uppstod en enorm explosion! Allt som fanns inne i himlakroppen flög iväg åt olika håll, och det blev mycket hett. Explosionen kallar vi för Big Bang. Det betyder Den stora smällen. Big Bang tog bara några sekunder. Sedan hände inte mycket på en lång, lång tid… Efter några miljoner år hade det bildats stora moln av gas och dam i universum. Molnen snurrade fortare och fortare. Det blev varmare och varmare, och till slut började det lysa inne i molnen. Det var stjärnorna som hade bildats.

3 Jorden och solen bildas
För 4, 5 miljarder år sedan bildades jorden och solen från en gammal stjärna som exploderat. Från början var jorden ett brinnande klot. Jorden var väldigt het och till stor del smält. En tung kärna av järn och nickel omgavs av lätt mantel och tunn skorpa, som främst bestod av kisel och syre. Vulkaner var aktiva och jordytan bombarderades av meteoriter. Efter ungefär 200 miljoner år hade det yttersta lagret svalnat och bildat jordskorpan. Den första atmosfären bestod av kväve, koldioxid och vattenånga, men inget syre. Hur såg kontinenterna ut? Rörde de sig över jordens yta som nutidens kontinenter? Det är det ingen som vet – eftersom den äldsta jordskorpan är försvunnen. Bara små rester av den finns kvar. De är 4000 miljoner år gamla.

4 3, 5 miljarder år sedan – Livet uppstår
De första levande organismerna var enkla och bestod av en enda cell. De levde i haven för miljoner år sedan. Nu fanns kontinenter i en stabil jordskorpa. De rörde sig nästan likadant som nutidens kontinenter. Exakt hur, är det ingen som vet; Jättestora kontinenter kanske bildades och sprack sönder flera gånger, berg kanske byggdes upp och bröts ned. Syret ökade i atmosfären. Det kom från de blågröna bakterierna i havet.

5 De första djuren och växterna
För 550 miljoner år sedan blev de första djuren i haven till För 510 miljoner år sedan kom de första landväxterna För 245 miljoner år sedan blev de första däggdjuren på land till

6 200 miljoner år sedan Kontinenterna samlades till en jättekontinent, Pangea. I öster ligger Tethyshavet. Pangea delades i två kontinenter: en nordlig, Laurasien och en sydlig, Gondwana. För 150 miljoner år sedan blev den första fågeln till För år sedan blev den första människan till.

7 Svåra ord Himlakropp Stjärna Järn och nickel Metalliska grundämnen
Meteoriter Rymdstenar Kontinent Landmassa Organismer Levande varelser


Ladda ner ppt "Jorden Och Livets utveckling"

Liknande presentationer


Google-annonser