Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rymden Av Nicolina 4B.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rymden Av Nicolina 4B."— Presentationens avskrift:

1 Rymden Av Nicolina 4B

2 En galax är ett stjärn system
En galax är ett stjärn system. I en galax kan flera miljoner stjärnor vara samlade. Flera miljarder år efter Big bang hade stora moln av gas och dam bildats. I galaxen finns även moln av gas och stoft eller av dam. Alla himlakroppar hålls ihop av dragningskraft. På den norra stjärn himlen kan vi se Andromedeagalaxen. Hos grekerna betyder galax mjölk.

3 Vintergatan Det finns ungefär miljarder stjärnor. Det finns gas, stoft och damm i vår galax. Man tror att det finns ett svart hål i mitten av vintergatan. I vår galaxhop finns det 35 galaxer. Universum består kanske av 100 miljarder galaxer. På tyska heter vintergatan Milchstrasse, på danska heter det maelkevejen, på engelska heter det The milky way. Grekerna trodde att gudarna sprutade mjölk över himlen.

4 Stjärnor En stjärna föds, lever och dör. En stjärna föds i en nebulosa. En nebulosa är ett moln av gas och stoft. Solen är den stjärnan som är närmast jorden. Det finns blåa jättar och röd jättar. Det finns vita dvärgar, röda dvärgar och svarta dvärgar. En stjärna är en lysande himlakropp. Stjärnan är ett glödande klot av gas. En del stjärnor har funnits lika länge som universum. De är de minsta och de lättaste stjärnorna.

5 stjärnbilder I olika länder tycker man att Karlavagnen ser ut till exempel hos samerna där tycker dom att Karlavagnen ser ut som en pilbåge, i Kina kallar man Karlavagnen för Kejsarens vagn, i Afrika kallar man Karlavagnen för elefanten. Polstjärnan är den stjärnan som lyser mest. Karlavagnen är den lättaste stjärn bilden att se. Förr i tiden när man segla så fanns det inga kompaser och då fick man följa.

6 solen Solen är vår närmste stjärna. Det tar 8 minuter för solens strålar att nå jorden. Solen är jätte varm ca 5600°c °c på utan och inuti solen är det ca °c varmt. På solfläckarna är det ca 4000°c. Det tar ungefär 27 dagar för solen att snurra runt sin egen axel. Solen är en medel stor gul stjärna. Solen har funnits ungefär i 4,6miljader år. Det är ca 5 miljarder år kvar innan solen dör. Solen består av vätgas och helium. Solen diameter är km.


Ladda ner ppt "Rymden Av Nicolina 4B."

Liknande presentationer


Google-annonser