Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

AV: Izabelle Molin Madenskolan 2014

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "AV: Izabelle Molin Madenskolan 2014"— Presentationens avskrift:

1 AV: Izabelle Molin Madenskolan 2014
Rymden

2 Galaxer En galax är ett stjärnsystem. I en galax så finns de flera miljarder stjärnor och grus och dam och gas. Lite smuts finns också. Idag kan man se flera miljarder galaxer med ett teleskåp. Vår galax är Vintergatan. Och för 100 år sedan trodde man att de bara fanns en galax och de var Vintergatan.

3 Fortsättning av Galaxer....
Förr så trodde de gamla Grekerna att en galax var ut spilld mjölk därför heter vintegatan Milky Way på Engelska.

4 Vintergatan Vintergatan är vår Galax. De finns över 200 miljarder stjärnor i den Galaxen. De finns flera galaxer nära våran Galax. Vår Galax är spiral formad. Nåra Astronomer tror att de kan finnas ett svart hål i vår Galax Vintergatan. På engelska heter Vintergatan The Milky Way.

5 Källor Rymdboken : Beta Pedagog.
Stora läs och lär om rymden-Marie Tengnäs. Bilder:ClipArt.

6 Stjärnor Solen är närmast jorden. Solen är en stjärna, de är vår stjärna. Solen är den största stjärnan i Vintergatan. Solen är medeltung och medelstor. Solen lyser med gult sken. Vissa stjärnor har funnits lika länge som universum. De är det minsta och lättaste stjärnorna. De lyser i rött sken, för att inte blir varma. De kallas röda dvärgar.

7 Fortsättning av stjärnor....
De kan leva i 100 miljarder år eller mer. I en Nebulosa föds flera stjärnor tillsammans, Sedan rör sig de bort från varann. Nåra blir dubbelstjärnor som rör sig runt varann. De största stjärnorna lyser i Blått sken, Och dom är jätte varma på ytan. Och dom kallas Blå jättar. De gör fort av med sitt bränsle. Och de är därför de lever i bara 10 miljoner år. När bränslet håller på att ta slut så sväller dom upp till en röd superjätte

8 Ännu en fortättning av Stjärnor..
Till slut exploderar Superjätten och blir till en supernova som lyser jätte starkt. Stjärnorna föd lever och dör. Stjärnorna är glödande klot och gas. Och när vi kollar på stjärnorna så ser de ut som små, små ljus prickar.

9 Solen Solen är ett brinnande gasklot. Solen är en medelstor gul stjärna. På solens yta är de grader. Solen föddes i ett gasmoln. Solen föddes för 4,6 miljarder år sen. De tar 8 minuter för solens strålar att nå jorden. Gallileo Gallilei och Isaac Newton är väldigt intresserade av jorden.

10 Solsystemet S0lsystemet består av 8 planeter. Och de är: Merkurius, Venus, Tellus (Jorden), Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Alla 8 planeter. Men de finns också dvärg planeter också och de är Pluto och Sedna. Solen finns i mitten av solsystemet och de finns banor runt den, där de åker runt planeter. Förr så trodde man att jorden var platt men nu vet man att jorden är rund. Och förr så trodde man också att Jorden var i mitten i solsystemet men nu vet man att solen är i mitten.

11 Fortsättning av Solsystemet
Runt solen snurrar också månar, asteroider och kometer. De planeter och månar och så snurrar runt solen av solens dragningskraft. Planeter lyser inte utan de är solen som lyser på dom, så reflekterar den ljus. Planeterna har fått namn av mäktiga gudar.

12 Venus Venus är den andra planeten i vårt solsystem. Venus är lätt att se från jorden. Venus är en tvillingplanet. Den är den varmaste planeten i solsystemet, Venus är närmast jorden. Venus är faktiskt nästan lika stor som jorden. När den syns på kvällen kallas den för Aftonstjärnan och när den syns på morgonen kallas den för morgon stjärnan, den kallas så fast den inte är en stjärna den är ju en planet.

13 Venus Venus har en tjock atmosfär. Venus har berg, vulkaner, och slätter på sin planet. Venus är ett klot av sten. På Venus är de mycket regn och åska, för att de är så mycket moln där, molnen är orangea. 1 dygn på Venus är 243 dygn på jorden. Under molntäcket på Venus så är det +460 grader.

14 Jorden-Tellus Jorden är den tredje planeten från solen. Jorden heter Tellus på latin. Tellus alltså jorden är den enda planeten i universum som man hittat liv på. Jorden har en atmosfär som gör så vi får värme och syre. Solen gör så vi får ljus. De kan aldrig vara dag över hela jorden, och inte vara natt.

15 Jorden-Tellus Om inte jorden skulle luta så skulle vi inte ha några årstider som sommar, vinter osv. Om den inte skulle luta skulle vi inte ha vatten och moln. Om vi inte hade årstider. Vi tycker att jorden är ganska vanlig men egentligen är den ganska ovanlig, på många sätt. Jorden har en jordskorpa som är gjord av berg och sten. Om gjord skorpan spricker så kommer de ut magma som är ett annat ord för lava. Och då bildas de berg och vulkaner.

16 Jorden-Tellus Nordpolen och sydpolen har -88 grader. Och vid ekvaton +58 grader. Jorden snurrar 24 h runt sin egen axel.


Ladda ner ppt "AV: Izabelle Molin Madenskolan 2014"

Liknande presentationer


Google-annonser