Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Presentation av förbundet 2017

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Presentation av förbundet 2017"— Presentationens avskrift:

1 Presentation av förbundet 2017
Visa detta som ett bildspel. Du kan ta bort eller lägga till bilder allt efter dina behov. Anteckningarna är ett stöd för föredragshållaren. De ska inte läsas upp. Ändringar i bildspelet görs av kansliet. Du är välkommen med förslag till förbättringar.

2 Saco-förbundet Trafik och Järnväg
Ett litet förbund med närhet till medlemmarna 3350 yrkesverksamma medlemmar 420 passiva (pensionerade) medlemmar Förbundsordförande är Ann-Charlott Juliusson TJ är ett förbund med ca 3800 medlemmar och har SACO som centralorganisation. TJ är ett litet förbund, men ändå det största tjänstemannaförbundet inom transportbranschen. Vi utnyttjar alla möjligheter vår litenhet ger oss. Inget annat förbund kan ge samma närhet mellan medlemmar, fackliga förtroendevalda och funktionärer som vi kan. Våra medlemmar kan alltid kontakta våra förtroendevalda eller ombudsmän. Vi har korta kommunikationsvägar, vet oftast vem medlemmen är och kan därför ge personlig kontakt och service. Vi har bra kontakter med de företag som våra medlemmar jobbar i och kan deras chefer. Ann-Charlott Juliusson, Förbundsordförande

3 Vem kan bli medlem i TJ? Medlem i TJ kan du bli om du har gymnasieutbildning, högre utbildning eller arbetsuppgifter som normalt kräver sådan utbildning Du arbetar med spårtrafik, dess infrastruktur och stödfunktioner Man måste inte ha akademisk bakgrund för att bli medlem i TJ. Den som jobbar med spårtrafik, dess infrastruktur och stödfunktioner, kan bli medlem i TJ. Vi finns också inom buss- och åkeribranschen.

4 Var finns medlemmar i TJ?
Arriva A-Train EVRY EuroMaint Green Cargo Infranord Inlandsbanan ISS TraffiCare Jernhusen LKAB MTR Nobina SJ Trafikförvaltningen SLL SNC Lavalin Strukton Rail Sweco SweMaint Trafikverket Transdev Transportstyrelsen Veolia Vossloh med flera Det här en lista som ständigt utökas och vi har på bilden inte med företag där vi har färre än 5 medlemmar 75 % av medlemmarna finns på 6 företag (85 % finns på 17 företag)

5 TJ medlemmar fördelade på sektorer

6 TJ Värdegrund Alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män, samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som TJ skall gestalta och förmedla TJ skall främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Omsorg om medlemmens välbefinnande och utveckling skall prägla verksamheten. Ingen medlem skall få kränkas. TJ skall framhålla betydelsen och ge möjlighet till personliga ställningstaganden och ge möjligheter till att utöva inflytande och ta ansvar. TJ värdegrund handlar mycket om respekt för människor, respekt för människors möjlighet att utvecklas och respekt för människors rätt att ta ställning i olika frågor. För oss självklara frågor.

7 Frågor vi driver idag Lönebildning genom lönesamtal Arbetsmiljöfrågor
Informationsfrågor Ledningsfrågor Trygghetsfrågor Lönebildningen måste vara så faktabaserad som möjligt. Prestationen måste gå att mäta så att alla inblandade förstår den och accepterar värderingsnormen. De generella faktorerna bör fastställas gemensamt mellan företag och oss i TJ, mer befattningsspecifika faktorer kopplas till befattningsbeskrivningen och finjusteras vid samtal mellan chef och medarbetare. Vi skall beskriva hur lönebildningen går till. Vilka komponenter som ingår t.ex. befattningsstruktur, medarbetarplaner, medarbetarsamtal, lönesamtal, förhandlingsordning med mera. Enkelt uttryckt vi skall ge medlemmarna de instrument som behövs för att få bättre betalt. Lönesamtal bör finnas överallt och lönesättande samtal där vi tycker det är lämpligt. TJ sprider information om arbetsmiljöfrågor via TJ arbetsmiljökontaktnät. Kontaktnätet jobbar med konkreta arbetsmiljöfrågor men fungerar också bra som forum för erfarenhetsutbyte, när det gäller medlemmarnas arbetsmiljöproblem. Vi försöker på olika sätt stimulera medlemmar och arbetsgivare till diskussioner om psykosociala arbetsmiljöfrågor och miljöfrågor vid kontorsarbetsplatser. Det är för oss viktigt att alltid jobba med att förbättra informationsflödet mellan medlemmar och förtroendevalda, men ni får hålla band på nyfikenheten till lite längre fram i programmet. Vi försöker vid chefstillsättningar och genom att jobba för kompetensutveckling få bättre ledare i företagen. Spännande jobb som behövs och som vi aldrig kommer att bli klara med. För att vi ska våga måste vi ha en grundtrygghet. För oss betyder det att våra medlemmar inte skall kunna sägas upp av godtycke utan om det måste bli så skall det vara under ordnade former. Dessutom skall trygghetssystemet vara av sådan kvalitet att vi ekonomiskt klarar oss och erbjuds vässning av kompetensen tills vi hittar nytt jobb.

8 Saco-förbundet Trafik och Järnväg ska vara det
TJ vision Saco-förbundet Trafik och Järnväg ska vara det självklara valet för Dig inom trafiksektorn. Strategin för att uppnå visionen har formulerats enligt följande: Att skapa bästa möjliga förutsättningar och villkor för medlemmarna att utvecklas och känna trygghet i sina anställningar Att göra förbundet attraktivt för fler medarbetare inom trafiksektorn Att främja och utveckla nätverks- och mötesplatser för medlemmarna samt ta en aktiv roll i dessa nätverk Lärandet är en process som löper under hela arbetslivet. Arbetsgivaren har, tillsammans med den anställde, ett stort ansvar för den anställdes kompetensutveckling. Vi skall uppmuntra och entusiasmera detta. Kompetens ger trygghet för både individen och arbetsgivaren. För att uppnå våra mål samverkar vi med arbetsgivaren för att utveckla företag och personal. Ett plus ett är mer än två i vår värld. Vi skall inte ha lika löner utan rättvisa och individuella och helst diskuterade i lönesamtal. Trygghetsverktygen skall ge en plattform som tillsammans med kompetensutveckling leder till nytt jobb. Kompetensen skall vid arbetslöshet kompletteras med det som saknas. För TJ är trygghet också att vi bevakar medlemmens rättigheter i uppsägningssituationer. Våra ombudsmän är både kunniga och villiga att hjälpa till vid uppsägningar.

9 TJ organisation Föreningarna och enheterna är basen för vår fackliga verksamhet. En TJ-förening eller TJ-enhet utgörs av samtliga medlemmar inom ett och samma företag. Vid behov kan en förening eller enhet ha flera kretsar FS KS Förbunds- kansliet krets Föreningar/ enheter Som medlem i TJ kan du delta i och påverka arbetet inom TJ. Du kan påverka frågor som arbetsmiljö, löner, allmänna anställningsvillkor, arbetets planering, samt företagets mål och organisation. Föreningar och enheter är basen för vår fackliga verksamhet och det finns föreningar eller enheter på alla företag TJ har medlemmar på. Det är föreningen eller enheten som förhandlar med företaget om verksamhet och löner.

10 TJ organisation Kongressen är vår högsta beslutande instans som hålls vartannat (jämna) år Förbundsstyrelsen, FS, är vår verkställande instans som väljs av Kongressen Kansliet är en servicefunktion till föreningarna, enheterna, förbundsstyrelsen och medlemmarna FS KS Förbunds- kansliet krets Föreningar/ enheter Kongress, KS, är vår högsta beslutande instans på cirka 60 valda delegater och sammanträder vartannat (jämna) år. Förbundsstyrelsen, FS, är vår verkställande instans och väljs av Kongressen. Förbundskansliet är avdelningarnas och FS servicekontor. Där finns ombudsmän och kanslister.

11 TJ Kansli Björn Karlsson Förbundsdirektör Katarina Lundberg Assistent
Stefan Strömqvist, Ombudsman Fredrik Damm, Ombudsman Katarina Lundberg, Assistent (Information, hemsida, medlems- och försäkringsfrågor) Stefan Strömqvist Ombudsman Fredrik Damm Ombudsman

12 Medlemsavgiften Vi har en liten administration vilket ger låg avgift
240 kronor/månad till TJ 100 kronor/månad till A-kassan (frivilligt) Summa summarum 340 kronor Medlemskap som kan ge lägre avgift: För passiva medlemmar Deltidsarbetande (under 62,5%) Studerande TJ har den lägsta av alla fackföreningsavgifter. Medlemsavgiften betalas via Autogiro eller Inbetalningskort i förskott. Passiva medlem kan den bli som har sjukersättning eller pension. Avgiften betalas halvårsvis. Medlemmen själv måste kontakta kansliet.

13 Att bli medlem i TJ TJs kretsombud informerar och hjälper blivande medlemmar med inträdesansökan och skickar den till TJ kansli. Kansliet kontaktar kort därefter den nya medlemmen. Via TJs hemsida Den som tillhör annat fackligt förbund eller a-kassa ska avsluta sitt medlemskap och försäkringar före inträdet. Vi har dubbelanslutningsavtal med några andra Saco-förbund. Vem som helst kan kontakta kansliet för information, men det är viktigt att den lokala organisationen är känd och till ett stöd för medlemmen. Kontakta kansliet på telefon eller om det finns praktiska frågor kring medlemskapet. Det är viktigt att fylla i hela inträdesblanketten och observera vilka bilagor som krävs. Till kretsombud tipsas om att skriva kretsombudets namn på baksidan av ansökan. Belöningen är en lott. När det finns skriftligt besked om utträdesdatum från tidigare förbund kan man söka medlemskap i TJ. Man får aldrig vara medlem i två a-kassor samtidigt. Om det finns tveksamhet kring nytecknande av försäkringar pga sjukdom kan man kontakta Folksam. Dubbelanslutningsavtal innebär att man är medlem i TJ och ett annat SACO-förbund (se inträdesansökan). Man betalar endast den högsta medlemsavgiften av de två. Information och förmåner åtnjuts genom båda förbunden.

14 Saco Vi har Saco som centralorganisation
Saco har över medlemmar i 23 olika förbund Medlemsförbunden är liksom Saco politiskt obundna Saco ger ut nyhetsbrev och rapporter och har aktiviteter kring frågor som berör akademiker Saco är en federation som jobbar med frågor som är gemensamma för alla förbunden. Förbunden jobbar med förhandlingsfrågor och Saco koncentrerar sig på att påverka opinion och politiska beslutsfattare i för förbunden angelägna frågor. Ordförande heter Göran Arrius. Den som är intresserad av fackliga frågor, omvärldsanalys och samhällsdebatt kan prenumerera på Sacos nyhetsbrev per e-post. Saco ordnar kurser, frukostmöten med aktuella föredragshållare, ”Landet runt” en turné med debatt och information och deltar i Almedalsveckan. Förtroendevalda TJ representanter, förbundsordförande och kanslipersonals deltar ofta i möten med övriga Saco-förbund.

15 TJ informationskanaler
Informationsblad via e-post med aktuell info 2-3 gånger/månad Svensk Trafiktidning, vår medlemstidning Föreningsmöten Medlemsmöten TJ har en levande hemsida som vi nästan dagligen uppdaterar. Passa på att besöka hemsidan och lär dig hitta på den. Här finns aktuell fakta, information, bra länkar till försäkringar och förmåner, blanketter med mera. TJ-aktuellt skickas ut till medlemmar per e-post nästan varje vecka. TJ-Aktuellt är mycket uppskattat och alltid snabb med informationen. TJ tidning, Svensk Trafiktidning, STT skickas hem till medlemmen (adressändring meddelas kansliet) belyser mer ingående fackligt aktuella frågor Möten anordnas regelbundet av föreningar och enheter men också om något särskilda behov finns. Ofta deltar representanter från förbundskansliet.

16 Tjänster till medlemmarna
Förhandlingar om löner och anställningsvillkor Rådgivning om förhållanden på företag Studieverksamhet Tillgång till juridisk sakkunskap TJ-föreningar och TJ-enheter driver facklig verksamhet lokalt genom medlemmarna och välutbildade förtroendevalda. Dessutom finns ombudsmännen och kansliet till stöd för dessa och enskilda medlemmar. Kurser för olika målgrupper ordnas av TJ-föreningar/enheter och kansliet. TJs Förbundsdirektör är jurist.

17 Förmåner som medlem i TJ
TJ Inkomstförsäkring ingår i medlemsavgiften Gruppförsäkringar för medlemmen och familjen Sakförsäkringar (hem, båt och bil) Förmånliga medlemslån i DanskeBank, Swedbank, Nordea och SalusAnsvar Förmånliga Bolån i DanskeBank eller SEB Saco Lönesök – lönestatistik på TJ hemsida Förmånlig rabatt på tidningen Ny Teknik För att få medlemslån krävs att TJ intygar medlemskapet. Medlemmen ringer kansliet så skickas ett intyg hem. Om det är bråttom faxas intyget. Saco Lönesök är en databas med löner från arbetsgivare och Saco-förbunds löneenkäter. Användarnamn: lonesok och lösenord: tematj2015

18 AEA - Akademikernas Erkända Arbetslöshetskassa
Över medlemmar som är medlem i ett fackförbund eller enbart i a-kassan Vissa villkor om arbetad tid m m måste uppfyllas för att bli medlem och få ersättning. Läs mer på AEA är TJ medlemmars och alla andra Saco-medlemmars a-kassa. Grundregeln är att ersättning ges med 80 % av tidigare inkomst.

19 TJ Inkomstförsäkring Inkomstförsäkringen ingår i medlemsavgiften t o m det år man fyller 65 år Garanterar 80 % av inkomsten de 120 första arbetslösa dagarna. Krav Medlem i TJ 12 månader innan man blir arbetslös Medlem i a-kassan Uppsagd p g a arbetsbrist Eftersom många av våra medlemmar tjänar mer än a-kassans tak på kronor och alla inte är kvalificerade för ersättning från Trygghetsråd eller Trygghetsstiftelse så är vår inkomstförsäkring en värdefull förmån som ger en bra grundtrygghet.

20 TJ Inkomstförsäkring Varifrån kommer pengarna vid arbetslöshet?
Ersättning från a-kassan med högsta ersättningen 910 kr/dag = kr/månad Trygghetslösningar Eventuell ersättning från Trygghetsrådet och Trygghetsstiftelsen kan fylla upp till 70-80% TJ Inkomstförsäkring Fyller upp till 80% av lönen i 120 dagar Visa denna bild och nästa om du vill gå djupare in i inkomstförsäkringen och arbetslöshetsersättning Den ersättning AEA betalar ut är skattepliktig och pensionsgrundande.

21 Försäkringar Endast TJ Inkomstförsäkring ingår i medlemsavgiften. Övriga försäkringar är frivilliga. Ny medlem ansluts till Liv-, Sjukkapital-, Diagnos- och Olycksfallsförsäkring premiefritt de första 3 månaderna. Om man har någon sjukdom bör man kontrollera att man kan gå in i nya försäkringar. Vi vet att våra försäkringar är mycket bra och premierna som medlemmarna betalar är alldeles väldigt konkurrensmässiga. Vi vet också att den medlem som har våra försäkringar tjänar in kostnaden för medlemsavgiften i TJ jämfört med om hon köpt försäkringarna direkt . TJ har grupplivförsäkringar och sakförsäkringar hos Folksam. Vi har kollektiva men frivilliga gruppliv-, sjuk- och olycksfallsförsäkringar. Till dessa kan också medlemmens familj anslutas. Vi har också sakförsäkringar för hem, bil, båt och fritidshusförsäkring. Mer information om försäkringar finns i TJ och Folksam.se/se och på TJ hemsida.

22 TJ övriga försäkringar
Folksam och SalusAnsvar Hemförsäkring Bilförsäkring Fritidshus o båt Allmänna Änke- och Pupillkassan Frivillig försäkring med efterlevandeskydd TJ har en hem, bil- och fritidshus o båt försäkring i Folksam. Försäkringsbolagen är olika konkurrenskraftiga beroende på var du bor i landet och det är inte säkert att vårt alternativ är det bästa. Vi har dock testat ett antal alternativ och många medlemmar har sagt att vi har en bra försäkring. Vårt tips är därför att du jämför din försäkring med vårt alternativ och tar det du tycker är bäst. TJ erbjuder i samarbete med Änke- och Pupillkassan en försäkring med efterlevandeskydd som innebär att Änke- och Pupillkassan betalar en pension till medlemmens efterlevande. Som TJ-medlem kan du efter eget önskemål bygga en försäkringslösning som passar dig. Att vi engagerat oss i försäkringen beror på att vi tycker det är en vettig försäkring, där ett bra försäkringsskydd kostar förvånansvärt lite.

23 Läs mer om TJ på Vi ser oss inte som ett förbund som gör ett jobb åt de som är medlemmar. Mer som en sammanslutning där vi alla tillsammans jobbar för bättre anställningsvillkor, högre lön och trygghet i jobbet


Ladda ner ppt "Presentation av förbundet 2017"

Liknande presentationer


Google-annonser