Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Oroa dig lite mindre – bli medlem i Unionen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Oroa dig lite mindre – bli medlem i Unionen"— Presentationens avskrift:

1 Oroa dig lite mindre – bli medlem i Unionen
Info till användare: Detta är en presentation av Unionen som alla kan använda. Förtroendevalda och klubbar kan visa bilderna för blivande medlemmar. Gå igenom serien själv innan du visar den. Det kan finnas bilder som inte behövs i din presentation. Dessa bilder kan du enkelt dölja genom att högerklicka på bilden och välja ”dölj bild”. Kompletterande information finns i anteckningar. Förslag till manus. Bild 1: - Unionen är ett fackförbund som drivs av medlemmar i det privata arbetslivet. Vi finns i industrisektorn med traditionell tillverkning, IT, telekom, bygg-, bil-, läkemedels-, konsult, försäljning, forskning & utveckling m m. Tjänstesektorn med handel, media, transport, organisationer, företagstjänster, städ- & bevakning, privat vård, turism m m. Tillsammans arbetar vi inom Unionen för att öka både din trygghet och dina utvecklingsmöjligheter på jobbet. Jag ska nu berätta lite mer om hur…

2 Håll koll på lönen Lönestatistik Rådgivning
Rätt till årlig lönerevision Förslag till manus. Bild 2: - Din lön är som bekant inte helt oviktig. Unionen har rådgivning och verktyg som hjälper dig se till att lönen utvecklas i rätt riktning. Vår lönestatistik beskriver lönenivåer i olika yrken samt löneutvecklingen i branschen. Den är efterfrågad och tillsammans med vår rådgivning får du en bra grund för att lyfta fram dina argument. Visste du att du har rätt till en årlig lönerevision om du har Unionens kollektivavtal på din arbetsplats?

3 Någon att fråga Råd och stöd i jobbet Kan dina rättigheter
Experter på svenskt näringsliv Förhandlingshjälp vid problem Förslag till manus. Bild 3: - Behöver du råd och stöd i jobbet? Hur lång uppsägningstid har jag? Hur många timmar får jag jobba egentligen? Vad gör jag när jag känner mig diskriminerad? Vad ska jag tänka på vid utlandsarbete? I Unionen kan vi dina rättigheter och är experter på svenskt näringsliv. Du får snabbt och professionellt stöd och förhandlingshjälp om det skulle uppstå problem på arbetsplatsen.

4 Trygg även utan jobb En av Sveriges bästa inkomstförsäkringar
Komplement till a-kassan 80% av din inkomst vid arbetslöshet Kan utöka skyddet ytterligare med fler ersättningsdagar och högre lönegräns A-kassan ger max kr/månad Räkneexempel: kr/mån kr/mån jmf enbart a-kassa kr/mån kr/mån jmf enbart a-kassa Förslag till manus. Bild 4: - Vi lever i oroliga tider. Men om du skulle bli arbetslös har vi på Unionen en av Sveriges bästa inkomstförsäkringar, som ett komplement till din a-kassa och som ingår i medlemsavgiften. Du kan få 80 procent av din inkomst vid arbetslöshet upp till kr/mån med möjlighet att för en mindre summa teckna en frivillig försäkring för att omfattas av fler ersättningsdagar och högre lönegräns. Är du enbart med i a-kassan får du max ut ca kr/månad. Ett räkneexempel. Om du har en lön på kr/mån och blir av med ditt jobb får du kr/mån i ersättning från a-kassan efter skatt. Vår inkomstförsäkring kompletterar din a-kassa så att du får 80 % av din lön, det vill säga kr/mån efter skatt. Du tjänar kr/mån med Unionens inkomstförsäkring. Om du har en lön på kr/mån och blir av med ditt jobb får du kr/mån i ersättning från a-kassan efter skatt. Vår inkomstförsäkring kompletterar din a-kassa så att du får 80 % av din lön, det vill säga kr/mån efter skatt. Du tjänar kr/mån med Unionens inkomstförsäkring. Exemplen är uträknade med hjälp av 2010 års skattetabell (tabell 30 kolumn 5)

5 Dags att ta nästa steg? Unionens karriärcoacher
cv-guiden och cv-granskning Kompetenskartan Karriärcoach och karriärplanering på webben cv-bank Unionens studiestöd Förslag till manus. Bild 5: - Är det dags att ta nästa steg i din karriär? Eller rentav ett stort kliv? Med våra karriärcoacher kan du lägga upp en plan för hur du vill utvecklas och komma vidare i din karriär. Du kan också använda våra verktyg som cv-guiden, kompetenskartan, karriärcoachen och karriärplaneringen. En nyhet under 2010 är cv-banken för Unionens medlemmar där du lägger upp din cv och låter jobben hitta dig. Om du är sugen på att vidareutbilda dig kan du få Unionens studiestöd värt upp till kronor.

6 Du tjänar på kollektivavtal
Många förmåner på jobbet Årliga löneökningar Övertidsersättning Extra ersättning vid föräldraledighet och sjukdom Tjänstepension Försäkringar Förslag till manus. Bild 6: - Unionens kollektivavtal innehåller många värdefulla förmåner på jobbet som du kanske tar för givet: Årliga löneökningar, övertidsersättning, extra ersättning vid föräldraledighet och sjukdom, tjänstepension och försäkringar. På unionen.se kan du räkna ut hur mycket just du tjänar på att ha ett avtal på din arbetsplats. Om du blir medlem kan du vara med och påverka villkoren i våra kollektivavtal.

7 Många betalar mindre 500 000 medlemmar
Kan förhandla bättre erbjudanden Förmånliga person- och sakförsäkringar Bra banklån Rabatt på resor och tidningsprenumerationer Rabatt på el och telefoni Förslag till manus. Bild 7: - Det lönar sig att vara ungefär en halv miljon medlemmar. Det gör att vi kan förhandla fram förmånliga rabatter och erbjudandensom ger dig lite extra valuta för medlemsavgiften. Som medlem i Unionen kan du teckna förmånliga person- och hemförsäkringar med våra samarbetspartners Förenade Liv och If samt ta bra bil-, båt-, och banklån. Du får också rabatt på alltifrån resor och tidningsprenumerationer till el och telefoni.

8 Unionen finns alltid nära dig
19 regioner och på 27 orter över hela landet förtroendevalda arbetsplatser 3 300 klubbar unionen.se har alltid öppet! Förslag till manus. Bild 8: - I Unionen är vi alltid nära dig som medlem. Med 27 regionkontor och ca förtroendevalda på arbetsplatser över hela landet har vi en regional och lokal kompetens och täckning på ett annat sätt än många andra fackförbund. Och på vår webbplats – unionen.se – har vi alltid öppet med de senaste nyheterna, nyttiga fakta om ditt arbetsliv och möjligheter att genom olika profilval utifrån fördjupnings- och intresseområde diskutera och nätverka med andra medlemmar. Hem i din brevlåda får du Kollega, vår populära medlemstidning full med nyheter, debatt och arbetslivsfrågor.

9 Demokrati, påverkan och inflytande
Stor möjlighet att påverka – medlemskapet blir vad du vill att det ska bli Påverka din arbetssituation Påverka ditt företag och bransch Påverka ditt förbund Förslag till manus. Bild 9: - Tillsammans har vi som är medlemmar i Unionen en stor möjlighet att påverka både på arbetsplatsen, i samhället och internationellt. Medlemskapet i Unionen blir mycket vad du vill att det ska bli. Hur stort inflytande vi har beror på hur mycket du som medlem tar ansvar och engagerar dig i frågor som är viktiga för dig. Påverka din arbetssituation - Det är på arbetsplatsen som intresset och engagemanget för frågor kring arbetssituationen eller arbetslivet börjar och drivs vidare. Vilka är då bättre lämpade att arbeta vidare med just frågorna eller problemen som berör just din arbetsplats – jo, de som är mest insatta och kunniga i hur det ser ut på just din arbetsplats. Utifrån denna synvinkel arbetar Unionen för att vi skall ha förtroendevalda organiserade i klubbar eller som arbetsplatsombud på så många arbetsplatser som möjligt. Fördelen för de anställda med att ha en klubb eller ett arbetsplatsombud på sitt företag är framför allt att de kan jobba förebyggande med t.ex. den psykiska arbetsmiljön så att det inte skapas några problem. En av våra viktigaste uppgifter är att bilda ännu fler klubbar och se till att vi får fler arbetsplatsombud. Våra klubbar har allt ifrån fem till flera tusen medlemmar. Påverka ditt företag - Unionen är det största fackförbundet inom den privata sektorn i svenskt näringsliv. Genom Unionen kan vi som medlemmar eller förtroendevalda i förbundet påverka förutsättningarna för företaget och branschen de befinner sig i. Förbundet är en stark förhandlingspart inom sina branscher, avtalen är normerande och det är Unionen som ”sätter märket” för svenska företag och därmed för Sverige. Påverka ditt förbund - Förbundet är en medlemsstyrd organisation som bygger på din och alla andra medlemmars möjlighet att påverka förbundet. Det är en viktig del av medlemskapet att kunna påverka vilka frågor förbundet ska driva och på vilket sätt det ska göras. Förbundet skapar och utvecklar regelbundet nya möjligheter för fler att delta och ger möjlighet till engagemang och påverkan.

10 Så fungerar Unionen Klubbar och arbetsplatsombud är ryggraden
Regioner med regionråd och styrelser Kongress med 260 ombud var 4:e år Förbundsstyrelsen leder verksamheten mellan kongresserna Unionens ordförande Cecilia Fahlberg Förslag till manus. Bild 10: - På väldigt många av Unionens arbetsplatser finns medlemmarna samlade i antingen en Unionen-klubb eller så har ett arbetsplatsombud utsetts. Arbetsplatsen är Unionens viktigaste arena och därför utgör klubbarna, arbetsplatsombuden och alla förtroendevalda ryggraden i Unionens organisation. På arbetsplatserna bland oss medlemmar finns kunskapen om villkoren på jobbet och om hur vi vill ha det. I Unionen finns ca fackliga klubbar och ca arbetsplatsombud. - Unionen är uppbyggd av 19 regioner, från Unionen Norrbotten till Unionen Sydväst, alla med egna styrelser. Alla klubbar och arbetsplatser i respektive region kan välja ombud till regionrådet. Regionrådet fungerar som ett årsmöte där viktiga regionala frågor behandlas och där väljs även bland annat en regionstyrelse och representanter till Unionens kongress och förbundsråd. - Vart 4:e år träffas ombud från alla regioner i en kongress. Där diskuteras och beslutas om bland annat Unionens handlingsprogram, stadgar, ekonomi och budget. Vid kongressen väljs också förbundsstyrelsen som ska se till att kongressens beslut verkställs under kongressperioden. Ombud till kongressen väljs på regionrådet. Alla medlemmar är valbara till uppdraget som kongressombud förutom pensionärsmedlemmar. De år som Unionen inte arrangerar kongress så träffas regionernas ombud på förbundsrådet en gång per år. Ombud till förbundsrådet väljs på regionrådet. - Unionens ordförande heter Cecilia Fahlberg och hon valdes till förbundsordförande för Unionen den 9 oktober 2008 vid förbundets kongress i Örebro.

11 Vi i CSC Tjänstemannaförenings styrelse
Katarina Jämställd- hetsombud Nils-Åke Ordförande Per 1:e vice ordf. Kaarina 2:e vice ordf. Anders Sekreterare Lena Kassör Pär Försäkringsinformatör Torbjörn Kontaktombud Västerås Berth Kontaktombud Örnsköldsvik Birgitta Suppleant Lena Suppleant Markus Suppleant Ann-Charlotte Ledamot Royne Ledamot Maria Ledamot Läs mer om CSCTF och hitta våra kontaktuppgifter på vår hemsida: Klubbens mailbox:

12 Vill du veta mer? Välkommen till Unionens webbplats www.unionen.se
Vill du bli medlem? Ring Förslag till manus. Bild 11: - Det var ett axplock av vad Unionen har att erbjuda. Du får gärna ställa frågor till mig eller läsa mer om och bli medlem på unionen.se. Du kan också ringa vårt medlemsregister och bli medlem direkt på Jag lämnar även några broschyrer om ni vill läsa mer om Unionen. Tack för mig.


Ladda ner ppt "Oroa dig lite mindre – bli medlem i Unionen"

Liknande presentationer


Google-annonser