Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Krafter utöver det vanliga.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Krafter utöver det vanliga."— Presentationens avskrift:

1 Krafter utöver det vanliga.
På jobbet. Som medlem i Unionen får du krafter utöver det vanliga. Då menar vi inte att du kan flyga, bli osynlig eller lyfta en lastbil. Vi talar om krafter som du har nytta av varje dag. På jobbet. Som säkrar din trygghet, ger dig chansen att påverka och ökar dina möjligheter att utvecklas i yrkeslivet. Som hjälper dig både i medgång och motgång på jobbet. Oavsett om du har jobb, är mellan jobb, söker jobb, startar eget eller börjar studera har du styrkan från cirka medlemmar i ryggen. På bilden syns de fiktiva medlemmarna Controlotron, Miss X´cl och Organizerman som bland annat förekommer i Unionens reklamfilmer.

2 Krafter utöver det vanliga i plånboken
Du tjänar på att vara med i Unionen. Tjänsterna i medlemskapet och förmånerna i kollektivavtalet ger dig valuta för medlemsavgiften och mer därtill. Vi är Sveriges största fackförbund i det privata arbetslivet. Alla tjänstemän kan vara medlemmar oavsett inkomst, befattning eller utbildning. Många medlemmar har utbildning från universitet eller högskola – vi är ett av Sveriges största fackförbund för akademiker. Nu ska jag/vi berätta lite mer om vad ett medlemskap i Unionen innebär och innehåller för tjänster och förmåner.

3 Inkomstförsäkring. Komplement till a-kassan 80% upp till 60 000 kr/mån
Ersättning i 150 dagar, ca 7 mån Kort kvalifikationstid – 12 månader Både när du blir uppsagd och säger upp dig själv Frivilligt tillägg: kr/mån och 200 dagar Räkna ut på A-kassan ger en bra grundtrygghet men har ett ersättningstak på kr/månad. Det har inte höjts sedan Det gör att du bara kan få ut ca kr per månad, efter skatt. Som medlem ingår därför en inkomstförsäkring. Den kompletterar a-kassan så att du totalt kan få upp till 80% av hela lönen mellan jobben i 150 dagar, ca 7 månader. Inkomstförsäkringen ingår på inkomster upp till kr. Om du vill kan du teckna en tilläggsförsäkring för 50 kr/mån så att du kan få ersättning i 200 dagar, ca 9 månader. Tjänar du över kr/mån höjer tilläggsförsäkringen skyddet upp till kr/mån och kostar då 100 kr/mån extra. På finns en räknasnurra där du kan räkna ut hur mycket extra ersättning du skulle kunna få. Kom dock ihåg att för att få ut ersättning från inkomstförsäkringen måste du vara medlem i en a-kassa. Unionens eller någon annan.

4 Fri arbetsrättslig rådgivning
Svar på alla dina frågor om medlemskapet och arbetslivet I Unionen kan vi dina rättigheter och är experter på den privata arbetsmarknaden. Hos oss finns ett sextiotal rådgivare som varje vardag svarar på dina frågor om arbetslivet via mail och telefon: Hur lång uppsägningstid har jag? Hur många timmar övertid får jag jobba? Måste jag svara i jobbmobilen på semestern? Vad ska jag tänka på inför utvecklingssamtalet? På Unionen TV på Youtube finns också ett antal filmer som besvarar de vanligaste rådgivningsfrågorna och på unionen.se finns en hel avdelning, Råd och stöd, för dig som vill veta mer om dina villkor i arbetslivet. Finns klubb på arbetsplatsen kan du alltid prata med dem först.

5 Juridisk hjälp. Värde: ca 1 500 kr/timme på stan
Förhandlingshjälp vid tvister Någon som bevakar dina intressen vid omorganisationer och uppsägningar Ingen risk att behöva betala rättegångskostnader – egna eller andras Styrkan från ca medlemmar i ryggen Du har i ditt medlemskap stöd i alla frågor som gäller din anställning och din arbetsplats. Många arbetsplatser har förtroendevalda Unionenmedlemmar som förhandlar med arbetsgivaren och som du kan bolla dina funderingar kring arbetslivet med. Det finns dessutom ca 500 anställda ombudsmän inom Unionen som varje dag året om företräder Unionenmedlemmar. ”Superhörsel? Nej, det får man bara migrän av. Då har jag hellre tillgång till juridisk hjälp vid tvister på jobbet.

6 Pengar till kompetensutveckling.
Unionens Studiestöd Ersätter bland annat kurslitteratur och kursavgifter Max kr/termin, kr totalt Både längre utbildningar och kortare kurser Kvalifikationstid 6 månader Ersättning för pågående termin och retroaktivt 1 år Unionens studiestöd är en unik medlemsförmån för dig som vill spetsa kompetensen med en kurs eller utbildning. Unionen betalar bland annat kurslitteratur och kursavgifter med upp till kr/termin och kr totalt, oavsett om du går en längre utbildning eller en kortare kurs. Läs projektledning, språk, retorik, programmering, företagsekonomi eller något helt annat som stärker din ställning i arbetslivet. Du måste ha varit medlem i minst 6 månader innan du kan ansöka om ersättning. Läs mer om villkoren på unionen.se/studiestod.

7 Kollektivavtal - värt 80 000 kr i snitt.
Villkor som inte står i lagen Löneökningar, övertidsersättning, föräldralön, tjänstepension med mera Värt i snitt per år Som medlem kan du påverka innehållet Ju fler medlemmar desto bättre villkor kan vi fixa i avtalsrörelsen Kollektivavtal är de avtal som ligger till grund för den Svenska modellen. När ett företag har tecknat kollektivavtal så finns det större möjligheter för dig som medlem att påverka tillsammans med din arbetsgivare i frågor som rör arbetsplatsen. Det är då du har rätten att bilda klubb och utöva fackligt arbete på arbetstid, genom Förtroendemannalagen. På facketforändras.nu kan du läsa mer om hur mycket ett kollektivavtal är värt. Det innehåller bland annat tjänstepension och föräldralön.

8 Lönecoachning. Kom väl förberedd till lönesamtalet
Unionens Marknadslöner – populär webbtjänst Få hjälp att vässa argumenten utifrån kriterierna i löneavtalet Pott och garantier i kollektivavtalets löneavtal så att förhandlingarna inte börjar på noll Lönesamtalet är årets viktigaste möte för dig och din lön. Du tjänar på att komma väl förberedd! Våra Marknadslöner är en populär webbtjänst som ger dig bättre koll på löneläget för ditt yrke och din bransch. Med våra rådgivare kan du slipa argumenten som vässar lönen och gör att du tjänar som du förtjänar. Med ett kollektivavtal på din arbetsplats har du i de flesta fall en garanterad löneökning varje år. På den arbetsplats där det finns klubb är också de löneförhandlande förtroendevalda med i löneprocessen. Om kollektivavtal saknas så är arbetsgivaren inte tvungen att betala ut någon löneökning – det finns alltså inte någon lag om årlig löneökning.

9 Inflytande på jobbet. Bilda klubb eller utse ombud
Utse arbetsmiljöombud Stöd i Medbestämmandelagen och Förtroendemannalagen. Rätt till information och förhandling om uppsägningar/omorganisation Stöd och utbildning från Unionens anställda Värde: Ovärderligt! Hur kan du som medlem få inflytande och påverka beslut? Genom att bilda klubb eller utse ett arbetsplatsombud får ni möjlighet att få insyn i företagets verksamhet. Med Medbestämmandelagen och Förtroendemannalagen finns det möjligheter att vara med att påverka din arbetsplats framtid. Påverkan kan innebära stort som smått – kanske är det allt från fruktkorg som ni vill införa till tydligare lönekriterier?!

10 Karriärtjänster. Karriäranalysverktyg Karriärplanering via e-post
CV-granskning Rekryteringsrådgivning Unionen arbetar inte bara för att förbättra hela arbetsplatsen utan också för att du ska kunna förbättra dig själv. Därför finns Unionens karriärtjänster. Genom vårt karriäranalysverkytyg blir du mer medveten om dina drivkrafter, vilket gör att du kan få en bättre bild av vilken typ av organisation som passar dig. Att karriärplanera handlar om att skapa en bild av hur du vill utvecklas i ditt yrkesliv. Med ett avsnitt i veckan under sju veckor av vår karriärplanering får du e-post med olika övningar. Varje avsnitt är ett steg på vägen mot att du kan skapa en handlingsplan för din fortsatta utveckling i arbetslivet Genom Unionens CV-granskning får du hjälp att förbättra ditt CV och personliga brev och genom Unionens rekryteringsrådgivning får du möjlighet att tala med en professionell rekryterare som kan ge dig specifika råd och tips inom din bransch.

11 Fri prenumeration Kollega – Sveriges största organisationstidskrift
Värde ca 400 kr/år Tidningen Kollega är Unionens medlemstidning. Den går ut till fackförbundets medlemmar och utkommer åtta gånger per år. Här kan du läsa om det som intresserar många av Unionens medlemmar – aktuella arbetslivsfrågor och tips och råd i arbetslivet. Kollega finns också på

12 Seminarier och föreläsningar
Fri entré Arbetsrätt Samhällsfrågor Ledarskap Personlig utveckling Unionen anordnar många seminarier och föreläsningar inom olika ämnen och över hela landet. Till dessa är det fri entré. Håll utkik på unionen.se under kurser & aktiviteter för att se vad som händer i just din region.

13 Förmånliga försäkringar
3 första månaderna gratis personförsäkringar i Förenade Liv: Olycksfalls-, Gruppliv- och Sjuk- och Diagnosförsäkring (under 55 år) 20% If:s Stora Hemförsäkring (år 1, därefter 10%) Unionens storlek och det faktum att vi är många medlemmar gör att vi kan förhandla fram bra rabatter och förmåner för våra medlemmar. Rabatterade försäkringar är ett exempel. Som ny medlem omfattas du av olycksfalls-, gruppliv- samt sjuk- och diagnosförsäkring i Förenade liv första 3 månaderna. Sedan väljer du om du vill fortsätta med försäkringarna på egen hand. Till medlemspris förstås. Som medlem får du också rabatt på If:s hemförsäkring. Kontakta Förenade Liv och If direkt och meddela att du är medlem i Unionen för att får mer information och teckna försäkringarna.

14 Billigare bolån. Medlemsbolån i SEB Medlemslån och medlemsbillån i SEB
Upplåningsränta +0,9% Medlemslån och medlemsbillån i SEB Gäller om du är eller blir helkund Förutom rabatterade försäkringar finns också möjlighet till billigare bolån som medlem i Unionen. Medlemsboräntan är upplåningsräntan + 0,9 procentenheter. Kontakta SEB och meddela att du är medlem i Unionen för att få veta mer.

15 Tidningsrabatter 79% på Ny Teknik 66% på RES
50% på Personal och Ledarskap 20% på Du & Jobbet 50% på Veckans Affärer (för egenföretagare). Som medlem i Unionen får du också rabatt på en mängd tidningsprenumerationer. Gå in på där du kan se alla tidningsrabatter samlade på ett ställe.

16 Rabatt på Bokus Sverige mest välsorterade internetbokhandel
15% för medlemmar Utvalda titlar som ger nya perspektiv i arbetslivet Via Bokus kan du som medlem få rabatt på utvalda boktitlar. Gå in på för att få mer information.

17 Rabatterade resor 15-25% rabatt Nordic Choice Hotels
Kryssningar på Östersjön Hamra/Tänndalen, Selma Spa i Sunne Riva del Sol och La Terra i Italien. Balans mellan arbete och fritid är en viktig fråga för Unionen och då kans det passa bra med en resa. Unionen har rabatter på en mängd boenden – gå in på unionen.se och se om det kan finnas något som passar just dig och dina semesterplaner.

18 Unionen Chef. Cirka 100 000 chefsmedlemmar
Ombudsman Chef i hela landet Unionens Chefslinje Granskning chefskontrakt & VD-avtal Chefsnätverk och ledarskapskurser Stöd med löne- och utvecklingssamtal Position – vår egen medlemstidning för chefer Exklusivt samarbete med IHM Unionen är inte bara Sveriges största tjänstemannafack utan också Sveriges största fackförbund för chefer. Över medlemmar har personal-, budget- eller verksamhetsansvar. Unionen Chef innehåller skräddarsydda tjänster som egen rådgivning på Chefslinjen, särskild ombudsman för chefer, chefsnätverk och ledarskapsutbildningar, bland annat i samarbete med IHM Business School. Vi ger också verktyg för att lyckas med arbetsmiljöarbete och utvecklingssamtal med mera. Alla chefer får också egen tidning, Position.

19 Unionen Egenföretagare.
Skräddarsytt medlemskap Inkomstförsäkring och studiestöd Rådgivning och affärscoachning Interaktiva avtalsmallar Sjukvårdsförsäkring i 3 månader och andra förmånliga försäkringar Tidningen Driva Eget, nyhetsbrevet Min firma Ny medlem? 0 kr i 3 mån och 50% resten av första året. Kanske har du funderat på att prova dina vingar och starta eget företag? I så fall kan du fortsätta vara medlem i Unionen. Som medlem i Unionen Egenföretagare ingår bland annat Unionens inkomstförsäkring, affärsjuridisk rådgivning, bra premier på sjukvårdsförsäkring och andra försäkringar. Läs mer på unionen.se/eget

20 Avgift till a-kassan och eventuell klubbavgift tillkommer
Vi bjuder på 3 mån!!! SPARA UPP TILL 675KR Avgift till a-kassan och eventuell klubbavgift tillkommer Inte medlem ännu? Som ny medlem får du just nu de 3 första månaderna gratis. Så passa på att gå med nu. Avgiften till a-kassan tillkommer.


Ladda ner ppt "Krafter utöver det vanliga."

Liknande presentationer


Google-annonser