Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SOCIALA OCH SEXUELLA NORMER Att vara schysst och visa respekt Ömsesidigt förhållningssätt.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SOCIALA OCH SEXUELLA NORMER Att vara schysst och visa respekt Ömsesidigt förhållningssätt."— Presentationens avskrift:

1 SOCIALA OCH SEXUELLA NORMER Att vara schysst och visa respekt Ömsesidigt förhållningssätt

2 Normer är oskrivna Regler I vissa länder är det fult att rapa under måltiden! I andra länder är det en komplimang att rapa under måltiden!

3 Vissa Normer rör sexuella saker I vissa kulturer kan man vara lättkläddd. I andra kulturer anses det inte rätt.

4 Vissa människor har olika Tolerans Detta anser många vara ett privat (intimt) avstånd till för bara de allra närmaste i relation och familj Detta kan bli resultatet om man kränker det privata området (bubbla). EN METER runt dig är privat område (bubbla).

5 Sexuella kränkningar och trakasserier Otillåten kroppskontakt utan samtycke (tafsande) Otillåtna gester och mimik (rörelser och ansiktsuttryck) Verbal kränkning, tex att säga sexuellt laddade ord; hora, bög, din mamma, knulla, suga osv… OBS Alla språk har sina fula ord och de lär man sig lätt att känna igen! Meddelanden med sexuellt innehåll på sociala medier eller SMS, Skype och kik Upprepade kränkningar är trakasserier och det är OLAGLIGT!!

6 Sexualitet syns inte utanpå! Tänk på att en människas sexualitet sitter i hjärnan där den inte syns. Du vet aldrig vem som är heterosexuell, homosexuell, bisexuell eller transsexuell. Kanske vet du inte ens om dig själv?!

7 US Military Force: Policy on Sexual harassments Eftersom USA har ett försvar som består av både män och kvinnor som officerare, så har de utformat en policy som på ett lätt sätt beskriver tillåtna och otillåtna handlingar officerare emellan. Det är en typ av norm som är lätt att följa!

8 Green, Yellow and Red Grön = Områden som kan beröras utan att kränka, men man bör välja lämpliga tillfällen Gul = Områden som kan uppfattas som privata och bör undvikas att beröras. Om så sker mot din vilja bör du säga ifrån! Du kan också berätta för en vuxen. Röd = Områden som är intima och privata och som absolut inte kan beröras utan ditt uppriktiga samtycke. Kränker någon dig så ska du med bestämdhet säga ifrån och direkt berätta för en vuxen!

9 Det mesta märker vuxna inte! Det som sker i korridorer och på raster är ofta omöjligt för vuxna att se, höra och uppfatta! Det viktiga är att NÄR det uppmärksammas så ska varje vuxen ta på sitt ansvar att säga ifrån! Det finns inga ursäkter eller bortförklaringar till kränkningar och trakasserier!

10 Ingen kan göra allt, men alla kan göra något… Om man inte skräpar ned är det bra Om man varje dag plockar upp ett skräp så blir det finare i naturen Jämför detta med: Om man själv beter sig schysst är det bra Om man hjälper till att säga ifrån blir skolan trevligare!

11 Alla kan hjälpas åt! Genom att alla skärper sig och använder vårdat språk och följer grön, gul, röd beröring så är det enklare att vara schysst. Det tar tid att ändra invanda mönster, men plötsligt händer det (ketchupeffekten) Undvik ”What the hell”-effekt. Har du gjort ett misstag så är det inte kört, så fortsätt inte med det beteendet! FÖRLÅT är ett vackert ord om det används då du VERKLIGEN menar det.

12 Ett NEJ betyder NEJ! Respektera detta!

13 Kan en hund så kan du! https://youtu.be/pKiV9E1V05I

14 Respekt, Tolerans, Värdighet = RTV


Ladda ner ppt "SOCIALA OCH SEXUELLA NORMER Att vara schysst och visa respekt Ömsesidigt förhållningssätt."

Liknande presentationer


Google-annonser