Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

JÄRV (GULO GULO). JÄRV Från 1969 har järven varit fridlyst. Man får inte jaga järven utan ett visst tillstånd. Idag är det bara 700 järvar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "JÄRV (GULO GULO). JÄRV Från 1969 har järven varit fridlyst. Man får inte jaga järven utan ett visst tillstånd. Idag är det bara 700 järvar."— Presentationens avskrift:

1 JÄRV (GULO GULO)

2 JÄRV Från 1969 har järven varit fridlyst. Man får inte jaga järven utan ett visst tillstånd. Idag är det bara 700 järvar.

3 JÄRV Järven är den mest okända rovdjuret i Sverige. Många tror att järven är aggressiv och dödar för skoj skull, men det är bara en myt. Järvens dåliga ryckte kommer troligen från ett gammalt missförstånd om att järven kan äta upp en hel ren på väldigt kort tid.

4 JÄRV I Sverige lever järven uppe i fjällen. Men järven sprider sig söder ut i landet. Järven finns runt hela det norra halvklotet, inklusive Alaska och Canada. Järven lever både på tundran och i skogsbältet.

5 FÖDA Järven äter ren. 13% av det renar som dem äter har dom dödat själva. 61% av de renar som dom äter är dödade av lodjur. Järven kan bära köttstycken lika tunga som sig själv en lång sträcka. Under sommaren äter järven mest däggdjur och fåglar. Under vintern äter den ren som någon annan har dödat eller som den själv har dödat. Järven är mest en asätare, därför kallas den för ”Nordens hyena”.

6 UTSEENDE Järven påminner om en stor, brun grävling med svans eller en liten björn med svans. Pälsen är ljusbrun till svartbrun, med ett ljusare band längs varje sida. Järvarna har ofta en vit fläck på bröstet. Fläcken ser olika ut för alla järvar och på så vis kan forskarna skilja dom åt. Järven har väldigt vassa tänder så att den kan slita loss kött från bytet. Järven har platta tassar med fem klor på varje tass med brett mellanrum. Järven är 70-80 cm lång plus en 15-25 cm lång svans. Den väger 8-18 kg.

7 UNGAR Järvarna parar sig under april till augusti. Ungarna föds i en lya på vintern. Det blir ungefär 1-4 ungar per kull. Järvungarna håller ihop med sin mamma tills kommande vår.

8 JÄRV Järven är en bra klättrare och en bra simmare. Järven kan ge ifrån sig en skunkliknande stank om den är stressad. Järven tillhör arten mårddjur, järven är Skandinaviums största mårddjur.

9 AV: JULIA S, JOHANNA OCH IDA


Ladda ner ppt "JÄRV (GULO GULO). JÄRV Från 1969 har järven varit fridlyst. Man får inte jaga järven utan ett visst tillstånd. Idag är det bara 700 järvar."

Liknande presentationer


Google-annonser