Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

ILLER ! Illern tillhör släktet mårddjur.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "ILLER ! Illern tillhör släktet mårddjur."— Presentationens avskrift:

1 ILLER ! Illern tillhör släktet mårddjur.
Tamiller har använts i över 2000 år till att jaga råttor och kaniner.

2 Föda Iller äter mest groddjur och smågnagare. Illern är inte så kräsen när det gäller mat. Iller äter det den får tag i. Det kan till exempel vara mask, fisk, bär, fåglar eller frukt. Det största en iller kan döda är en hare. Illern samlar på sig ett förråd av mat. Den kan bedöva groddjur i ryggen, med sina tänder. Då kan bytet hålla sig färskt så att det inte ruttnar. Iller sparar sina byten så att den har mat till vintern.

3 Utseende Runt öronen och nosen är den vit. På benen och resten av kroppen är den svart eller brun. Bröst, buk och ben är mycket mörkt bruna .Illern är mellan 30 och 45 cm. Honan är mindre än hanen. Svansen är mellan 11 och 19 cm lång. Svansens vikt är mellan 0.5och 1.5 kg. Illerns små ögon har ljus kant. De kan även se och höra bra.

4 Levnadssätt Illern går upp vid solnedgången och är mycket aktiv ända till morgonen. Ibland kan dom vara uppe på dagen också, Fast bara om det är lugn och ro. De klättrar inte så ofta men de hoppar och springer oftare. Illern kan flytta in i källaren hos folk

5 Fortplantning Fortplantning <3
Illern parar sig i mars eller i april. Efter dräktigheten på dagar föder honan 4-6 ungar. Ibland har det hänt att det är 12 ungar i kullen. Ungarna kan t ex födas under en trädrot, i en stenröse, i ett ihåligt trä eller under en hög grenar. När dom blir upp till 8 veckor kan dom börja jaga och när dom är 12 veckor kan dom klara sig själva. Vid veckor är dom könsmogna. Fortplantning <3

6 Utbredning Illern finns i Värmland-uppland. Dom finns inte på Gotland eller Öland. I Danmark finns dom nästan över allt men på vissa öar finns det inga. Det finns också illrar i Finland och i Norge. I Finland finns dom i den södra delen och i Norge i den sydöstliga delen. Illern finns i nästan hela södra delar av Europa och en bit in i Ryssland. Illern finns i många olika miljöer.


Ladda ner ppt "ILLER ! Illern tillhör släktet mårddjur."

Liknande presentationer


Google-annonser