Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Härjedalens landskapsdjur är björn. Brunbjörnar är fredliga om man låter dem vara i fred.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Härjedalens landskapsdjur är björn. Brunbjörnar är fredliga om man låter dem vara i fred."— Presentationens avskrift:

1 Härjedalens landskapsdjur är björn. Brunbjörnar är fredliga om man låter dem vara i fred.

2 Kroppen på brunbjörnen är stor och tung. Huvudet liknar ett hundansikte, de har också kraftiga ben. Brunbjörnen har en ganska lång nos och små ögon och öron. Brunbjörnar kan väga 350 kilo och vara 2,5 m långa. En stor brunbjörnshane är 2,5 meter lång, brunbjörnshonan kan bli 2 m lång. Pälsen är tjock och mjuk, pälsen kan vara grågul till nästan svart. På ryggen är det nästan en man. Ullhåren är mjuka och pälshåren är tunna och långa. Björnungarna har oftast en ljus halskrage och tassarna har långa starka inböjda klor.

3 Det finns björnar i mellersta och norra Sverige, från Dalarna och norrut. Egentligen är björnen ett skogsdjur, men har flyttat upp till fjälltrakterna för att få lugn och ro. Man tror att det fanns 3200 st. björnar i Sverige år Det finns björnar i Norge, Finland, Syd - Östeuropa, Asien, Canada och USA.

4 Brunbjörnar är allätare, de äter ex. fisk, myror, växtdelar, kadaver, kött och bär. Om brunbjörnen inte hittar mat kan den ta större djur som rådjur, renar och älgar. De kan ta renkalvar och älgar på försommaren. På sommaren äter de skott och växter. Om de hittar kadaver så äter de gärna det. (Kadaver är ett annat ord för döda djur.) På slutet av sommaren och i slutet av hösten äter den mycket bär.

5 Brunbjörnar går i ide i oktober – november. De sover 5 – 7 månader i sitt ide. De går ut från idet i april. När den sover, sover den tungt. När de sover sjunker kroppstemperaturen till ca 5 grader. Brunbjörnar går ofta runt för sig själv. De går oftast runt men om det behövs så är den snabb och smidig. De kan springa 50 km i timmen. Brunbjörnen kan simma och de tycker inte att vatten är fel. En del hanar kan röra sig över stora områden.

6 De föder sina ungar i vinter idet. Brunbjörnarna parar sig i maj och juni. Under den tiden kan honan para sig med många hanar i deras revir. Honorna har fördröjd dräktighet. Det betyder att äggen delar på sig ett par gånger. Honan är dräktig i 6 – 7 månader. De föds oftast i februari. Den normalstora kullen är 2 – 3 ungar de kan också föda 1 – 4 ungar. Ungarna är nakna och blinda när de föds. De väger oftast 350 – 400 gram. De är ungefär lika stora som en ekorre. De går ut från idet i maj och då väger de ungefär 4 kg. På hösten har ungarna gått upp ungefär 30 kg. Ungarna är med sin mamma i 2 år. Då är de stora nog att klara sig själva. Ungarna slutar dia sin mamma när de är 1,5 till 2,5 år gamla. De börjar bli stora när de är 3 – 4 år gamla. De är fullvuxna när de är 5 – 6 år gamla. Honan får bara ungar vart tredje år eller vart annat år. Brunbjörnarna förökar sig långsamt och i naturen kan de bli ungefär 30 år gamla.


Ladda ner ppt "Härjedalens landskapsdjur är björn. Brunbjörnar är fredliga om man låter dem vara i fred."

Liknande presentationer


Google-annonser