Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sunderby SK - en värdefull förening -. SISU Idrottsutbildarna – Sunderby SK Lilla Sundis Cup 2012 (fotboll) SSK:s styrelse Sprids till övriga sektioner.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sunderby SK - en värdefull förening -. SISU Idrottsutbildarna – Sunderby SK Lilla Sundis Cup 2012 (fotboll) SSK:s styrelse Sprids till övriga sektioner."— Presentationens avskrift:

1 Sunderby SK - en värdefull förening -

2 SISU Idrottsutbildarna – Sunderby SK Lilla Sundis Cup 2012 (fotboll) SSK:s styrelse Sprids till övriga sektioner Bakgrund

3 Rikstäckande utbildningssatsning (RF => SISU) Syftar till att lyfta värderingsfrågor inom barn- och ungdomsidrott Skapar förutsättningar för sunt agerande från föräldrar, ledare, aktiva och funktionärer Vad är Värdefullt?

4 Svensk Idrott – Världens bästa! Glädje och gemenskap att ha roligt, må bra och prestera mer Demokrati och delaktighet alla som deltar får vara med och bestämma om och ta ansvar för sin verksamhet Allas rätt att vara med alla som vill ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar Rent spel och ärlighet – en förutsättning för tävlande på lika villkor. Att verka mot fusk, doping, mobbning, trakasserier och våld både på och utanför idrottsplanen.

5 Värderingar Alla våra handlingar, allt vårt agerande är ett resultat av våra värderingar Grundläggande principer och beteenden som… …ledsagar en organisation/ett lag i sitt agerande/ Uppfattning om hur människor bör agera, speciellt mot varandra Attityder och möjligtvis beteendemönster går att ändra på relativt kort sikt. Att förändra värderingar tar tid. Sitter i ”väggarna” Berättar för människor vad som är bra, fördelaktigt, viktigt, användbart, vackert, åtråvärt, konstruktivt etc. Ger svaren på frågan varför vi människor gör som vi gör.

6 Fundera på… Varför idrottar barn och ungdomar? Vilka mål har de med idrotten? Vilka mål har olika tränare för barn och ungdomar inom idrotten? Vilka mål har olika föräldrar för sina barn och ungdomar inom idrotten? Hur viktigt är det att vinna matcher och tävlingar för barn och ungdomar? Hur viktigt är det att vinna matcher och tävlingar för tränare och föräldrar? Hur bra är tränare, föräldrar och arrangörer på att lyfta fram andra värden än segrar, antal gjorda mål och sportsliga vinnare?

7 Mål – Tävling – Resultat Varför tror du att barn idrottar? Vilka mål har de med idrotten? Vilka mål tror du att olika tränare har för barn inom idrotten? Vilka är dina mål som förälder för ditt barns idrottande? Hur viktigt tror du det är att vinna matcher/tävlingar för barn? Hur viktigt tror du det att vinna matcher/tävlingar för tränare och föräldrar? Hur bra är tränare, föräldrar och arrangörer på att lyfta fram andra värden än segrar, antal gjorda mål och sportsliga vinnare?

8 Fyra konkreta råd - att utveckla barnets potential 1.Uppmuntran – med rätt sorts uppmuntran* har 95 % av alla barn potential att utveckla talang 2.Var en god förebild – du kan lyckas med allt, bara du är beredd att kämpa 3.Välj en positiv första tränare – öser på med positiv uppmuntran, har regler men allt görs med beröm och uppmuntran av individuella framsteg 4.Att hantera övergångar: det romantiska, det tekniska, det mogna stadiet. * En förutsättningslöts engagemang i sitt barns idrottande

9 Resultatfokus - Prestationsfokus Resultatfokus: Det slutgiltiga resultatet Jämförelse med andra Att undvika misstag Prestationsfokus – det man kan kontrollera: Ansträngning Lärande och förbättring Misstag är inget farligt

10 Fyll på ditt barns ”må-bra-konto” 1.Specifikt och ärligt beröm (gärna inför andra) 2.Uppskattning 3.Lyssna – fråga barnet; vad tyckte du gick bra? 4.Kroppsspråk – le, klappa, nicka etc. Generellt beröm vs. specifikt beröm…

11 Töm ditt barns ”må-bra-konto” 1.Kritisera och korrigera: du skulle ha…, som Johanna gjorde… etc. 2.Sarkasm: trodde du att det skulle gå…? 3.Ignorera: inte nu… 4.Kroppsspråk: sucka, rynka pannan, skaka på huvudet

12 Välkommen till matchen! Stötta spelarna – men låt ledarna instruera Tänk på att det ofta är unga domare som är under utbildning – respektera detta! Domarna ser inte allt men deras beslut gäller. Föregå med gott exempel; vårda ditt språk och klaga inte på domslut. (Barn gör inte som vi säger – barn gör som vi gör…)

13 Att värdefulltstämpla ett arrangemang Bikupediskussion Vilka fördelar finns det med att Värdefullt-stämpla arrangemang? - För er som arrangörer? - För berörda föräldrar? - För berörda tränare? - För berörda aktiva? Vilka värderingar vill ni som arrangör bygga ert arrangemang på? Vilka aktiviteter kan ni som arrangör göra för att skapa optimala förutsättningar för ett gott och sunt agerande? - Som arrangörer? - Som föräldrar? - Som tränare? Från berörda aktiva?

14 Att värdefulltstämpla ett arrangemang Bikupe-diskussioner: Vilka aktiviteter har vi som arrangör möjlighet att genomföra? Vilken målgrupp bör vi rikta mest energi mot? Vilka aktiviteter känner vi som arrangör mest för att genomföra? Vilka aktiviteter ger mest effekt? Vad vill vi som arrangör lyfta fram och premiera? Finns det fler vinnare än det lag som vinner flest matcher?


Ladda ner ppt "Sunderby SK - en värdefull förening -. SISU Idrottsutbildarna – Sunderby SK Lilla Sundis Cup 2012 (fotboll) SSK:s styrelse Sprids till övriga sektioner."

Liknande presentationer


Google-annonser