Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bilduppgift HAVSINSPIRATION OCH KÄNSLOUPPLEVELSER KUSAMA, MATISSE OCH DALI.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bilduppgift HAVSINSPIRATION OCH KÄNSLOUPPLEVELSER KUSAMA, MATISSE OCH DALI."— Presentationens avskrift:

1 Bilduppgift HAVSINSPIRATION OCH KÄNSLOUPPLEVELSER KUSAMA, MATISSE OCH DALI

2 Yayoi Kusama, född 1929 Tokyo

3 Känd för sina spretande mönster som täcker hela rum Den japanska konstnären Yayoi Kusama (f. 1929) är en av samtidens mest uppmärksammade konstnärer. Med sin säregna blandning av surrealism, minimalism, pop och psykedelia har hon som få andra konstnärer obekymrat rört sig mellan olika media, mellan öst och väst, mellan konst och populärkultur och mellan kulturella identiteter.

4 Genus Född i Nagano, Japan Avant-Gard skulptör, målar och författare Började redan i tioårs ålder att måla med prickar och rutnät i akvarell, pastell och olja. Åkte till USA 1957; Skulpturer, miljö och film. Iscensatte en hel del händelser som kropps- målningsfestival, modevisning, antikrigs- demonstrationer. Åter till Japan 1973, romaner och antologier

5 En närhet till Dadaism; avantgard inom modernism

6 Böljande prickar

7 Starka färger

8 Expressionismen Matisse

9 Henry Matisse f 1869-195, fr. Erkänd som en av de största konstnärerna under 1900-talet. Började inom post- impressionismen och blev ledare för den franska fauvism rörelsen. Kallades för ”wild beasts” konstnärerna använde sig gärna av ”vibrerande färger” och stora gestikulerande penseldrag. Istället för skuggningar använde Matisse rena färger med vita inslag för att skapa atmosfär i sina Faveu bilder. För volym och struktur användes rena omodulerade färger. Efterhand började han att använda färg som en fond för uttrycksfulla, dekorativa eller monumentala målningar. Matisse ville skapa konstverk/alster som var själsligt lugnande. Viktigt att människan hade en central roll, i hans Fauvistiska alster var det subjektets känsla och upplevelse som var av vikt, vilket nekats honom inom impressionismen.

10 View of colliure (The Tower)

11 Expressionismen ville utrycka känsloupplevelser Under sekelskiftet 1800-1900 i samband med att kameran gjorde entré minskade konstnärens uppgift att avbilda vad ögat ser, nu blev det kamerans och fotografens arbetsområde. Inom bildmåleriet uppstod en ny konstform där det blev viktigt att konstnärens känslor eller inre föreställningsvärld kom fram i bilden. Expressionisternas huvudsakliga syfte var att förmedla starka känslor, vilket kopplar dem till romantiken, skillnaden här var att expressionisterna ofta förvrängde verkligheten för att nå en effektfull känsloupplevelse. De expressionistiska konstnärerna experimenterad med form och motiv lika mycket som surrealisterna. Det som skilde dem åt var att expressionisterna hade i motsatts till surrealisterna ett allvarligare tema genom sin samhällskritiska vinkel. På nästa uppslag finns två konstnärer (Kusama, Matisse) som med olika tekniker försöker att ge känslomässiga uttryck.

12

13 Att förmedla en känsla … Matisse/ Kusama

14 The Conversation and Heavenly Jerusalem Matisse

15 Salvador Dali och surrealismen Född i Katalonien i Spanien. Trodde på reinkarnation. Exentriker. Konstskola från modernism till surrealism ( Var en av grundarna av surrealismen). Hade sin första utställningen 1919. Surrealismen uppstod i Frankrike och började som en litterär rörelse kring 1920 talet spred sig snabbt i västvärlden. Inom bilden inriktade sig surrealisterna kring psykedeliska upplevelser där konstnären förbisett logiken och låtit det undermedvetna forma ting i annorlunda kombinationer av verkligheten.

16 Surrealism Dali- Kusama

17 Kusama/ prickarnas språk

18 Kusama


Ladda ner ppt "Bilduppgift HAVSINSPIRATION OCH KÄNSLOUPPLEVELSER KUSAMA, MATISSE OCH DALI."

Liknande presentationer


Google-annonser