Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Läskalas och jubileumsyra! av Katinka Borg, Regionbibliotek Region Jönköping Det är mörkt klockan sju i november. Oavsett om det är morgon eller kväll.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Läskalas och jubileumsyra! av Katinka Borg, Regionbibliotek Region Jönköping Det är mörkt klockan sju i november. Oavsett om det är morgon eller kväll."— Presentationens avskrift:

1 Läskalas och jubileumsyra! av Katinka Borg, Regionbibliotek Region Jönköping Det är mörkt klockan sju i november. Oavsett om det är morgon eller kväll. Bussen lämnar Jönköping, det är tyst ända fram till Värnamo och ett nytt gäng stiger på. Livsandarna och förväntningarna ökar ju närmare Författardagen i Hässleholm vi kommer. Kaffe eller toalett, svårt att hinna båda. Måste välja. Väljer kaffe.

2 Barbro Lindgren står på scenen. Tittar på mitt lite suddiga mobilfoto. Jo, det var så, hon stod där. Och läste sin poesi, sina dikter om vardagen, livet och döden. Det var mycket död. Lite sorgset, men på Barbros viss fyllt av det där underfundiga och försiktiga fniss hördes. Det är ju så, livet. Jag tänker att hon tackade ja till att medverka för att vår författardag har fokus på barn och ungas litteratur och läsning. Att vi var utvalda. Det kanske vi var men hon nämnde inte ett ord om barn, eller barnlitteratur. Jag skriver för vuxna också, sa hon, det kanske ni inte vet. Allt är föränderligt tänker jag. Först är vi små, sen blir vi stora för att avslutningsvis bli gamla. Om vi har tur.

3 Bläddrar bland mobilens foton. Mänskor på samma scen, från samma vinkel. Alla lite oskarpa. Ger de rättvisa åt den skärpa, det fokus, det engagemang som strömmade från scenen ut i salongen? Ja det gör de, iallafall för mig och övriga drygt tvåhundra bibliotekarier och pedagoger som var där.

4 Det skapas en mix, en gemenskap kring litteratur för barn och unga. Kring glädjen att läsa och möjligheten att dela lusten att läsa. Utan att det pratas så mycket om just det under dagen. Författarna och deras berättelser är i centrum. Berättelserna. Böckerna med texter och bilder, om drömmar och mardrömmar. Om zombies och kärlek, rasism och mobbning, eller de stora frågorna om varför, varför, varför. För som Peter Ekberg så enkelt konstaterade; ”frågorna går aldrig ur en mänska." Prat och skratt i bussen hela vägen tillbaka. Förväntan som förvandlats till upplevelse, kunskap, gemenskap och lust att läsa och dela vidare. Anita Santessons lyser upp mörka november, övertygar mig om att läsande förebilder är bland det viktigaste vi kan vara, genom hela livet. "En ensam bok är ingenting utan sina läsare, det där att en vuxen sätter en bok i händerna och säger läs! Efter det är man inte samma mänska, det påverkar hela livet." Om detta berättar mina lite suddiga bilder från Författardagen 10 år i Hässleholm 2015. Program


Ladda ner ppt "Läskalas och jubileumsyra! av Katinka Borg, Regionbibliotek Region Jönköping Det är mörkt klockan sju i november. Oavsett om det är morgon eller kväll."

Liknande presentationer


Google-annonser