Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
Publicerades avAnna Forsberg
1
Pro Children – en studie av frukt och grönsaksintag hos 13.000 barn I Europa och deras föräldrar Agneta Yngve, Associate professor, unit head Unit for public health nutrition Department of biosciences and nutrition
2
Pro Children Finansierat av EU, DG RESEARCH Frukt och grönsaksintag – mätning och intervention 11-åriga barn, födda1992, och deras föräldrar Tvärsnittsstudie i nio länder Intervention i tre länder
3
Mål Pro Children Sverige Att studera intaget av frukt och grönsaker hos 11-åriga barn och deras föräldrar i nio Europeiska länder Att studera prevalensen av övervikt och fetma hos samma barn
4
Pro Children Metod & material Förkodad 24-h-recall, inkluderad i en omfattande enkät till barn födda 1992 Likartad enkät designad för föräldrar Slumpvis urval av skolor omfattande mer än 13.000 barn i 9 länder, nationellt representativt urval i alla länder utom Belgien och Österrike (regionala urval) Enkäterna samlades in under oktober-december 2003, i skolan
5
Pro C enkäterna Strukturerad, förkodad 24-h-recall plus ett food-frequency questionnaire, båda speglar frukt och grönsaksintaget Frågor angående attityd, preferenser, tillgång, Föräldraenkäten hade samma struktur, delades ut till barnen för att ta hem Personalenkät angående skolpolicyfrågo
6
Pro C Tvärsnittsstudien Enkätens utveckling och validering 2002-2003 Tvärsnittsstudien Oktober – December 2003 Siktade på ca 1300 barn per land
7
Resultat Pro Children Fruit and vegetable consumption in children PAPER I Fruit and vegetable consumption in mothers PAPER II Overweight prevalence PAPER III
8
PAPER I
9
Deltagare Pro Children barnenkäten
10
Resultat PAPER I Stora skillnader i frukt och grönsaksintag mellan länder i Europa Grönsaksintaget lägre än fruktintaget Lägre intag hos pojkar än hos flickor Skillnader i tillagning av grönsaker mellan länder
12
Fruit intake, mean and 95% CI per country Grams/day
14
Grönsaksintaget, genomsnitt och 95% CI per land Grams/day
15
Grönsaksintaget vid lunch/totalt Grams/day
16
Är Europeiska barn skapade olika? Eller har dom olika behov av frukt och grönsaker i olika länder?
17
Country RecommendationComments FruitVegTotal WHO Europe ≥400g Tubers excluded. All age groups included. Austria250 g 5 times/day Potatoes excluded. For 10-12 year olds. Belgium1-3 portions300 gJuice and potatoes excluded. From 6 years and onwards Denmark3 portions 600 g Potatoes excluded, juice included as maximum one portion. For children 10 and above and adults. Portions used for evaluation of intake Iceland>200 g 500 g Potatoes excluded, fruit juice included in total. All age groups Netherlands2 pieces of fruit 150 gPotatoes excluded. One piece of fruit can be taken as juice. A piece equals approx. 125 g of fruit, or one apple etc. Norway2 portions3 portions 750 g Potatoes and fruit juice included. For adults. Same number of portions for children although smaller. Portugal3-5 portions3-5 portions Potatoes excluded. Portions used for evaluation of energy/calories intake: 3-5 portions for 2200 Kcal – general population; 5 for >3000 Kcal. Spain3 portions2 portions ≥400 g Potaoes and fruit juice excluded. Same number of portions for children although smaller. Portions used for evaluation of intake. Sweden 400-500 g Potatoes excluded, fruit juice counted as maximum 100 g. 400g for children up to 10; 500 for all >10 years of age.
18
Att utvärdera intagstdata Riktlinjer saknas för att utvärdera intag på internationell nivå Potatis inkluderad? Juice? Populationsmål eller individmål? Barns behov av frukt och grönsaker borde kunna specificeras Näringsvärdet hos olika grönsaker samt tillagningsmetoder borde tas med i beräkningen?
19
Cut-off eller populationsmål? 17.6% av hela gruppen äter ≥400 gram per dag av frukt och grönsaker 44.5% av hela gurppen kan identifieras som efterlevare när man använder 400 g som populationsmål Juice exkluderat från beräkningarna 400 210 17.6% 44.5%
20
Konklusioner När vi använder 400 gram som cut-off så har 6-24% av barnen ett intag ≥400 g/dag beroende på kön och land Barn I Europa verkar ha låga intag av frukt och särskilt av grönsaker Kraftiga skillnader mellan länderna med avseende på hur grönsakerna serveras Lunchen mycket viktig för grönsaksintaget i vissa länder
21
PAPER II
22
Deltagare Pro Children föräldraenkät
23
Resultat PAPER II Stora skillnader i intaget av frukt och grönsaker hos mammor mellan Europeiska länder Grönsaksintaget lägre än fruktintaget Tillagning av grönsaker som i barnenkäten Frukt och särskilt grönsaksintaget ligger under rekommenderat Högsta intaget i Portugal, lägsta på Island
24
Fruktintag hos mammor
25
Grönsaksintag hos mammor
26
Mamma-barn intag av frukt barn mamma
27
Konklusion Frukt och grönsaksintaget är lågt hos mammor till 11-åringar i de nio studerade länderna Särskilt grönsakskonsumtionen kan betraktas som problematiskt låg I de flesta undersökta länderna Det rapporterade fruktintaget hos barnen är direkt proportionellt till mammans
28
PAPER III Yngve A, De Bourdeaudhuij I, Wolf A, Grjibovski A, Brug J, Due P, Ehrenblad B, Elmadfa I, Franchini B, Perez Rodrigo C, Poortvliet E, Rasmussen M, Thorsdottir I, Klepp KI. Differences in prevalence of overweight and stunting in 11-year olds across Europe: The Pro children study. Eur J of Public Health, 2007 (18); 2:126-130.
29
Prevalens av övervikt
30
Överviktiga och obesa 11-åringar enligt Cole cut-offs
31
Frukt och grönsaksintag >400g and <100g mean BMI-for-age z-score
32
Konklusioner Högsta prevalensen av övervikt i Portugal och Spanien Lägsta prevalensen av övervik i Holland och Belgien Likartad prevalens som i Health Behaviour in School Children study (HBSC) Inget självklart samband mellan frukt och grönsaksintag och övervikt/fetma kunde påvisas
33
Metodologiska problem Pro Children Bara en 24-h recall Säsongsskillnader? Föräldrarapportering av längd och vikt Tvärsnittsstudie inte ideal för samband mellan intag o BMI Inga data på energiintag – eller utgift
34
Konklusioner Otillräckligt intag av frukt och grönsaker hos barn och deras mammor, i relation till populationsmålet från WHO Rekommendationer från olika länder avseende frukt och grönsaksintaget är väldigt olika och svåra att använda till utvärdering av intag Svag evidensbas för frukt och grönsakspromotion i relation till överviktsprevention Riktlinjer borde fokusera även på typ av frukt och grönsaker och tillagningsmetoder Lunchen är viktig för barns grönsaksintag Interventioner bör riktas även mot barnens mammor
35
Contact Agneta.yngve@ki.se
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.