Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Termodynamikens huvudsatser De fyra huvudteserna.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Termodynamikens huvudsatser De fyra huvudteserna."— Presentationens avskrift:

1 Termodynamikens huvudsatser De fyra huvudteserna

2 Termodynamikens nollte huvudsats Två kroppar med olika temperatur kommer vid kontakt med varandra att anta samma temperatur. De båda kropparnas värme kommer att jämna ut sig genom att den varmare värmer den kallare och den kallare kyler den varmare tills jämvikt råder mellan dem.

3 Termodynamikens första huvudsats Energin kan inte skapas eller förstöras, utan endast omvandlas.

4 Termodynamikens andra huvudsats, Värme flödar aldrig av sig själv från en kallare kropp till en varmare. Om så vore så skulle man riskera att brinna upp om man var ute och lekte i snön. Eller att Coca kolan började koka när man lägger i isbitar. Denna huvudsatts är mycket påtaglig om man tänker på hur en motströms värmeväxlare fungerar.

5 Termodynamikens tredje huvudsats, Entropi En kristall med perfekt ordnad kristallstruktur har entropin noll. Entropin är ett direkt mått på ordningen i ett system. Ordningen och oordningen står i ett direkt samband till varandra. Den totala entropin är konstant.

6 Vad är energi? Energin är den kraft som används för att förflytta något en viss sträcka. Energin är alltså den kraft som får arbetet gjort och som omvandlas till rörelse friktion m.m. Formen av energi är oftast döpt efter den relaterade kraft. Ex, rörelse kraft blir rörelseenergi.

7 Vilka konsekvenser får det för er? För att skapa en evighets maskin så måste ni bryta mot huvudteserna. Lycka till med det!! För att spara energi så gäller det alltså att ta bort onödigt spill i form av värme, ljud, vibrationer, gods tjocklek m.m. Med andra ord det som är varmt läcker energi som går förlorad.


Ladda ner ppt "Termodynamikens huvudsatser De fyra huvudteserna."

Liknande presentationer


Google-annonser