Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Skelettet Vårt skelett är uppbyggt av ungefär 200 ben. En del ben är stora, till exempel lårben och höftben. Andra ben är mycket små, som fingrarnas och.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Skelettet Vårt skelett är uppbyggt av ungefär 200 ben. En del ben är stora, till exempel lårben och höftben. Andra ben är mycket små, som fingrarnas och."— Presentationens avskrift:

1 Skelettet Vårt skelett är uppbyggt av ungefär 200 ben. En del ben är stora, till exempel lårben och höftben. Andra ben är mycket små, som fingrarnas och tårnas ben. Allra minst är hörselbenen, som också räknas till skelettet.

2 Skelettet Några ben rör sig i förhållande till varandra Rörelserna sker i leder Fogar kallas förbindelser mellan ben där det inte sker några rörelser. Skallens ben är till exempel förenade med hjälp av fogar. Mer om detta kommer senare! Fontaneller

3 Skelettet Tungbenet Tungbenet är en mycket speciell ben. Det är inte är anslutet till något annat ben i kroppen och ser ut som en hästsko Tungbenet uppkom hos människan för ca. 300 000 år sedan och utan det skulle vi inte kunna tala När Tungben är bruten, är det ett starkt bevis på att någon blivit strypt och därför kontrolleras detta vid misstänkta dödsfall

4 Skelettet Skelettet fungerar som en stomme för kroppen och håller den upprest Det fungerar också som fästen för muskler Skelettet skyddar hjärnan och våra inre organ... … och fungerar som ett förråd av mineraler, framför allt kalcium och fosfat I den röda benmärg som finns i vissa delar av skelettet, bildas blodet Varför behöver vi ett skelett?

5 Skelettet Skelettet är uppbyggt av benvävnad som innehåller mycket kollagenfibrer av protein som ger böj- och draghållfasthet, och kalciumkristaller som gör benet hårt

6 Skelettet Benvävnaden kan antingen vara kompakt, eller svampaktig som en tvättsvamp. Varje ben innehåller både kompakt och svampaktig benvävnad för att skelettet ska vara starkt, men ändå inte för tungt. Trots det utgör skelettet ungefär 20 procent av kroppsvikten.

7 Skelettet Benmärgen i den svampaktiga benvävnaden kan antingen vara gul eller röd. Den gula benmärgen innehåller mest fett. I den röda benmärgen bildas röda blodkroppar. Röd benmärg finns hos vuxna i bröstbenet, höftbenskammarna och i rörbenens ändar. Övriga hålrum i benen innehåller gul benmärg.

8 Skelettet Tre olika typer av ben Rörben kallas de långa och smala benen som finns i armar och ben. Korta och oregelbundna ben finns bland annat i våra hand- och fotleder. Även ryggkotorna räknas till denna grupp. Platta ben bygger upp skallen. Även bröstbenet, revbenen, skulderbladen och höftbenen räknas till platta ben.

9 Skelettet Vad heter benen? Skallen

10 Skelettet Vad heter benen? Ryggkota Ryggraden

11 Skelettet Vad heter benen?

12 Skelettet Vad heter benen?


Ladda ner ppt "Skelettet Vårt skelett är uppbyggt av ungefär 200 ben. En del ben är stora, till exempel lårben och höftben. Andra ben är mycket små, som fingrarnas och."

Liknande presentationer


Google-annonser