Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Musklerna Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Genom att musklerna som är fästa.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Musklerna Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Genom att musklerna som är fästa."— Presentationens avskrift:

1 musklerna Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Genom att musklerna som är fästa vid skelettet kan dra ihop sig skapas rörelser.

2 Musklerna ger oss även:
stadga åt skelettet skydd åt de inre organen möjlighet att tala, svälja och tugga, och att visa känslor i form av olika miner kontroll över tarmens och urinblåsans tömning hjälp att hålla kroppstemperaturen

3 Vi har tre sorters muskler
musklerna Vi har tre sorters muskler Hjärtmuskulatur finns i vårt hjärta. Är både uthållig och snabb, men kan inte styras av viljan. Skelettmuskulatur finns i de stora musklerna i t.ex. armar och ben. Kallas även tvärstrimmig. Kan påverkas av viljan. Arbetar snabbt men är inte så uthållig. Glatt muskulatur finns till exempel i blodkärlens väggar, luftrören, urinblåsan och mag-tarmkanalen. Den kan inte styras av viljan och är uthållig men långsam. När man pratar om muskler i vardagen menar man skelettmuskulatur.

4 musklerna Muskelcellerna ligger i buntar (1) som hålls ihop av bindväv. Flera buntar bildar tillsammans en muskel. Runt hela muskeln finns en lite tjockare bindvävshinna som fortsätter ut i muskelns sena (2). Muskulaturen får syre och näring från blodkärl som går in i muskeln. I bindväven löper även nerver som förmedlar information till och från muskeln (3). Efter födelsen bildas inte fler skelettmuskelceller. När vi växer ökar istället muskelcellernas storlek. En del muskelceller kan bli upp till 30 centimeter långa.

5 musklerna Bindvävshinnan som omger varje skelettmuskel övergår vid muskelns slut i en sena som fäster vid skelettet. De kortaste senorna är bara några millimeter långa och de längsta är cirka 30 centimeter. Senor kan lätt utsättas för slitage. På många ställen, speciellt där senan glider över en hård benkant, finns därför senskidor eller slemsäckar som skyddar senorna. Både senskidor och slemsäckar innehåller vätska som minskar friktionen. Senorna kan dessutom hållas på plats av ledband.

6 musklerna Överkurs Skelettmusklerna innehåller tunna trådar av två olika sorters protein, aktin och myosin. Proteintrådarna kan förskjutas i förhållande till varandra. När muskeln är avslappnad är proteintrådarna skilda från varandra (1). När muskeln dras samman glider trådarna av aktin och myosin in mellan varandra (2). Skelettmuskelcellerna innehåller proteintrådar som ligger på ett mycket regelbundet sätt, vilket gör att muskelvävnaden ser tvärstrimmig ut när man tittar på den i mikroskop. Proteintrådarna är av två olika sorter, aktin och myosin.

7 musklerna Muskler som böjer i en led kallas böjmuskler, medan muskler som sträcker i en led kallas sträckmuskler

8 musklerna Skelettmuskulaturens sammandragningar styrs viljan.
Impulsen till sammandragningarna kommer via ryggmärgsnerver. Om den arbetande muskeln inte får tillräckligt med syre bryts inte näringsämnena ner fullständigt. Då bildas mjölksyra i muskulaturen, vilket leder till att man blir trött och känner smärta i musklerna.

9 musklerna Vad heter musklerna?

10 musklerna Vad heter musklerna? triceps

11 musklerna Vad heter musklerna?

12 musklerna Vad heter musklerna?

13 musklerna Vad heter musklerna?

14 musklerna Länk


Ladda ner ppt "Musklerna Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Genom att musklerna som är fästa."

Liknande presentationer


Google-annonser