Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fysisk aktivitet, kost och hälsa

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fysisk aktivitet, kost och hälsa"— Presentationens avskrift:

1 Fysisk aktivitet, kost och hälsa

2 Skelettet Det finns olika slags ben i vår kropp:
Rörben (armar och ben) och platta ben (pannben och skuldror) Dessa ben skyddar våra inre organ som t ex hjärta och lungor. Skelettet håller också vår kropp upprest.

3 Muskler Skelettmuskler: Muskler som
fäster på vårt skelett som te x biceps och magmuskler. Hjärtmuskler: Vårt hjärta (kan vi inte styra med vår egna vilja) Glatta muskler: Tarmar och urinblåsa (kan vi inte styra med vår egna vilja)

4 Vår hälsa Fysisk aktivitet Kost Mentala hälsan.

5 Fysisk aktivitet - kondition
Kroppens förmåga att utföra ett långvarigt arbete. Ju bättre kondition man har desto längre tid orkar kroppen hålla igång. Positiva effekter av konditionsträning: Hjärtats slagstyrka ökar (mer syre till musklerna) Lungornas kapacitet blir större (kan ta upp mer syre) Man känner piggare/gladare mentalt (endorfiner produceras i kroppen) Mindre risk för sjukdomar

6 Fysisk aktivitet - Styrka
När vi gör något anträngande med våra muskler så är det styrka vi talar om. Positiva effekter med styrketräning: Ökad muskelstyrka Musklerna blir bättre på att ta hand om mjölksyra. Man känner sig piggare/gladare mentalt (endorfiner produceras i kroppen) Kordinationen blir bättre i kroppen. Mindre risk för sjukdomar

7 Styrka och träningsvärk
När vi styrketränar så bryter vi ner våra muskler. Det är därför vissa ibland kan få träningsvärk i sina muskler dagen efter man har varit aktiv. Under vila byggs musklerna upp igen plus lite extra för att nästa gång orka med högre belastning. Det är då musklerna blir större och starkare.

8 Vila och sömn Det är under vila som kroppen byggs upp igen. Det är därför viktigt att man sover sina 8 timmar per natt. Får man för lite sömn kan man lätt bli sjuk och kroppen hinner inte återhämta sig. Musklerna bryts då istället ner för att byggas upp. För lite sömn kan också påverka den mentala hälsan genom att man kan känna sig hängig och lättirriterad. För lite sömn kan också bidra till koncentrationssvårigheter.

9 Kost Våra energikällor är följande: Protein (bönor och kött)
Kolhydrater (ris och pasta) Fett (avocado och fisk) Förutom dessa tre energikällor så behöver kroppen vatten, mineraler och vitaminer.

10 Varför behöver kroppen en balanserad kost?
Protein använder kroppen för att bygga upp nya celler. Viktigt för musklernas funktion Kolhydrater använder kroppen som bränsle vid fysisk aktivitet Fett använder kroppen också som bränsle vid fysisk aktivitet Mineraler ger näring till kroppen. Vitaminer kan kroppen inte själv producera. Därför är det viktigt att få i sig vitaminer genom sin kost. Kroppen består av ca 60-70% vatten. Kroppen behöver ca 2 liter per dag för att kompenserar för det vatten vi blir av med när vi rör oss.

11 Socker… Socker är beroendeframkallande Vi vill alltså ha mer och mer.
När blodsockernivån i kroppen är låg vill vi ha i oss socker för att snabbt få upp den igen. Detta kan motverkas med att bla. äta flera gånger per dag, 5-6 gånger. Äter vi fiber- rik mat så håller vi också blodsockret på en jämn nivå. När vi får i oss socker blir vi först väldigt pigga men energin går snabbt ur kroppen.

12 Socker… Äter vi mycket socker så ökar risken att drabbas av diabetes typ 2. Äter vi mycket socker så ökar risken att bli överviktig. Detta beror bland annat på att vi får i oss mycket kalorier som vi sedan inte gör av med. Socker ger ingen mättnadskänsla utan är som vi tidigare nämnt beroendeframkallande. Vi kan alltså stoppa i oss mycket socker utan att bli mätta och nöjda.

13 Mentalt välbefinnande:
Exempel på vad som kan menas med mentalt välbefinnande: Man är vid gott humör, lugn och full av liv. Man upplever lycka och nöjdhet Man har en positiv bild av sig själv Man har en positiv bild av andra och accepterar olikheter. Man har mål i livet som ger mening

14 Mentala hälsan och fysisk aktivitet
Att vara fysiskt aktiv påverkar den mentala hälsan positivt. Man känner sig gladare och piggare. Att vara fysiskt aktiv kan motverkar stress. Stress under en längre tid kan göra så att man har ont i huvudet och svårt att koncentrera sig. När vi är fysiskt aktiva så bildar kroppen sitt eget ”må bra” ämne - endorfiner. När vi är fysiskt aktiva har vi ofta lättare att koncentrera oss.


Ladda ner ppt "Fysisk aktivitet, kost och hälsa"

Liknande presentationer


Google-annonser