Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

MÄNNISKOKROPPEN.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "MÄNNISKOKROPPEN."— Presentationens avskrift:

1 MÄNNISKOKROPPEN

2 Cellen är grunden till allt liv
Vi är uppbyggda av celler. Människan innehåller tusentals miljarder celler Celler är små byggstenar I varje cellkärna finns det 46 DNA molekyler. Vid befruktningen kommer 23 DNA-molekyler från mamman och 23 DNA-molekyler från pappan.

3 Huden Huden är kroppens största organ
Består av tre lager: överhud, läderhud och underhud

4 HUDEN Överhuden: Överhuden består längst ut av döda celler som kallas hornlager. Naglar och hårstrån är en form av hornlager. Läderhuden: I läderhuden finns blod- och lymfkärl, svett- och talgkörtlar samt nerver och speciella känselkroppar Underhuden: I underhuden finns mycket fett som är stötdämpande och värmeisolerande.

5 HUDEN Hudens uppgifter:
Hindrar främmande ämnen från att tränga in i kroppen. Skyddar mot bakterier Gör så att ämnen inte kan lämna kroppen hur som helst Hjälper till att hålla rätt kroppstemperatur Fettlagret i huden gör så att huden inte skavs sönder mot skelettdelar och fettlagret är även ett reservlager av energi.

6 SKELETTET Skelettet fungerar som en stomme för kroppen.
Skyddar de inre organen Mellan skelettbenen finns leder för att vi ska kunna röra oss Musklerna utför rörelserna Vi har drygt 200 ben Skelettet innehåller mycket kalk Största benet är lårbenet Minsta benet är hörselbenet

7 SKELETTET Ryggraden består av 30 kotor
Varje kota har ett hål, och när kotorna staplas ovanpå varandra bildas en kanal. Genom denna kanal går ryggmärgen.

8 SKELETTET och LEDER Vi har leder för att kunna böja och röra på benen
Vid lederna är skelettbenen klädda med brosk Leden är innesluten i en kapsel och där finns en seg vätska som kallas ledvätska. SKADA: Ibland kan en led böjas mer än den tål. Då skadas ledbanden och det börjar blöda inne i leden och i vävnaden runt leden. Då svullnar leden och det gör ont. Det kallas stukat eller vrickat foten.

9 SKELETT och MUSKLER Musklerna är uppbyggda av långa smala celler som kan dra ihop sig. När muskelcellerna drar ihop sig kommer leden mellan de båda benen att böjas eller sträckas. Musklerna arbetar ofta två och två, åt motsatt håll. Den ena drar ihop sig och den andra slappnar av. Största musklen är lårmuskeln. Minsta muskeln sitter i örat. I ansiktet finns många små muskler som fäster på undersidan av huden eller i läpparna. De gör så vi kan ändra ansiktsuttryck, t.ex. skratta.


Ladda ner ppt "MÄNNISKOKROPPEN."

Liknande presentationer


Google-annonser