Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

 Vi är uppbyggda av celler. Människan innehåller tusentals miljarder celler  Celler är små byggstenar  I varje cellkärna finns det 46 DNA molekyler.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: " Vi är uppbyggda av celler. Människan innehåller tusentals miljarder celler  Celler är små byggstenar  I varje cellkärna finns det 46 DNA molekyler."— Presentationens avskrift:

1

2  Vi är uppbyggda av celler. Människan innehåller tusentals miljarder celler  Celler är små byggstenar  I varje cellkärna finns det 46 DNA molekyler.  Vid befruktningen kommer 23 DNA-molekyler från mamman och 23 DNA-molekyler från pappan.

3  Huden är kroppens största organ  Består av tre lager: överhud, läderhud och underhud

4  Överhuden: Överhuden består längst ut av döda celler som kallas hornlager. Naglar och hårstrån är en form av hornlager.  Läderhuden: I läderhuden finns blod- och lymfkärl, svett- och talgkörtlar samt nerver och speciella känselkroppar  Underhuden: I underhuden finns mycket fett som är stötdämpande och värmeisolerande.

5 Hudens uppgifter:  Hindrar främmande ämnen från att tränga in i kroppen.  Skyddar mot bakterier  Gör så att ämnen inte kan lämna kroppen hur som helst  Hjälper till att hålla rätt kroppstemperatur  Fettlagret i huden gör så att huden inte skavs sönder mot skelettdelar och fettlagret är även ett reservlager av energi.

6  Skelettet fungerar som en stomme för kroppen.  Skyddar de inre organen  Mellan skelettbenen finns leder för att vi ska kunna röra oss  Musklerna utför rörelserna  Vi har drygt 200 ben  Skelettet innehåller mycket kalk  Största benet är lårbenet  Minsta benet är hörselbenet

7  Ryggraden består av 30 kotor  Varje kota har ett hål, och när kotorna staplas ovanpå varandra bildas en kanal. Genom denna kanal går ryggmärgen.

8  Vi har leder för att kunna böja och röra på benen  Vid lederna är skelettbenen klädda med brosk  Leden är innesluten i en kapsel och där finns en seg vätska som kallas ledvätska.  SKADA: Ibland kan en led böjas mer än den tål. Då skadas ledbanden och det börjar blöda inne i leden och i vävnaden runt leden. Då svullnar leden och det gör ont. Det kallas stukat eller vrickat foten.

9  Musklerna är uppbyggda av långa smala celler som kan dra ihop sig. När muskelcellerna drar ihop sig kommer leden mellan de båda benen att böjas eller sträckas.  Musklerna arbetar ofta två och två, åt motsatt håll. Den ena drar ihop sig och den andra slappnar av.  Största musklen är lårmuskeln.  Minsta muskeln sitter i örat.  I ansiktet finns många små muskler som fäster på undersidan av huden eller i läpparna. De gör så vi kan ändra ansiktsuttryck, t.ex. skratta.


Ladda ner ppt " Vi är uppbyggda av celler. Människan innehåller tusentals miljarder celler  Celler är små byggstenar  I varje cellkärna finns det 46 DNA molekyler."

Liknande presentationer


Google-annonser