Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Skelettet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Skelettet."— Presentationens avskrift:

1 Skelettet

2 Olika typer av skelett Vattenskelett hydrostatiskt skelett
Ett vattenskelett är gjort av vatten och kollagen som ger djuret stadga. Manet och små maskar, nematoder, är djur med vattenskelett.

3 Yttre skelett Exoskelett
Ett yttre skelett är gjort av kalciumkarbonat. Musklerna sitter på insisdan av skelettet. Insekter och kräftdjur är exempel på djur som har ett yttre skelett.

4 Inre skelett Endoskelett
De stora djuren inklusive människan har ett inre skelett. Musklerna sitter fästa på skelettbenen och gör det möjligt för djuret att röra sig.

5 Skelettets funktioner
Håller oss upprätta Gör att vi kan röra oss tillsammans med musklerna Skyddar inre organ som hjärna och lungor Bildar blod

6 Skelettets Uppbyggnad
Skelettet består av drygt 200 ben. Skelettet är lätt men samtidigt väldigt hårt. Skelettet utgör ca en femtedel av kroppsvikten. Inuti skelettbenen finns röd och gul benmärg

7 3 olika typer skelettben
Rörben T.ex. lårbenet, överarmsbenet och fingerbenen. Ser ut som ett ”hundben” då de är tjocka i ändarna och smala i mitten. Korta ben T.ex. ryggkotorna. Har en oregelbunden form. Platta ben T.ex. skulderblad, skallben och revben. Innehåller röd benmärg som bildar blod.

8 Skelettbenens uppbyggnad
Benhinnan omger benet och är rik på blodkärl och nerver. Därför gör det ont om man får en spark på t.ex. skenbenet. Kompakt benvävnad är tätt packade benceller som ligger ytterst i benet. Den ger benet styrka. Svampaktig benvävnad ser ut som en tvättsvamp. Hålrummen är fyllda med benmärg. Gul benmärg är fettrik. Röd benmärg bildar röda blodkroppar. Hos vuxna finns röd benmärg i höftbenskammarna och i bröstbenet.

9 Ryggraden – columna vertebralis
Ryggraden är uppbyggd av ryggkotor Överst i ryggraden sitter atlas & axis. 7 halskotor (rosa) 12 bröstkotor (gröna) 5 ländkotor (blå) Korsben (gult) Svansben (rosa) Ryggkotorna bildar en kanal och i den ligger ryggmärgen skyddad.

10 Diskar Mellan ryggkotorna ligger skivor av brosk. De kallas för diskar. Diskarna fungerar som stötdämpare i ryggraden. De gör också så att den går att böja åt olika håll. Diskarna trycks ihop under dagen och fylls på igen under natten. Därför är man lite längre på morgonen än på kvällen. Diskbråck är när disken trycks in och trycker på ryggmärgen.

11 Kraniet Uppgift: skydda hjärnan Kraniet består av totalt 29 olika ben.
Benen sitter ihop med fogar som ser ut som sömmar. Hos ett nyfött barn finns öppningar i skallbenet. Dessa kallas fontaneller och växer ihop.

12 Instuderingsfrågor skelettet
1. Vilka är skelettets viktigaste uppgifter (3 st.) 2. Lär dig var: nyckelben, skulderblad, bröstben, revben, överarmsben, strålben, armbågsben, höftben, lårben, vadben och skenben sitter på ett skelett. 3. Beskriv hur ryggraden är uppbyggd. 4. Ta hjälp av en bild av en kota och lär dig följande delar: kotkropp, ledutskott, tvärutskott, taggutskott och kothål. 5. Hur är ett skelettben uppbyggt? 6. Var kan du hitta gul- respektive röd benmärg? Vilken funktion har märgen? 7. Vilken funktion har benhinnan? 8. Ge exempel på ben som tillhör grupperna; a) rörben b) korta ben c) platta ben 9. Ta hjälp av en bild av kraniet och markera ut följande ben; tinningben, pannben, hjässben, nackben, okben, underkäke, överkäke samt näsben. 10. Vad är kraniets uppgift och vilken slags ben består det av? 11. Vad kallas lederna i kraniet? 12. Vad är atlas och axis? 13. Hur skiljer sig det manliga och kvinnliga bäckenet åt?


Ladda ner ppt "Skelettet."

Liknande presentationer


Google-annonser