Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Lag och rätt. Vad är…  Regler När använder vi dem? Exempel?  NormVad är normer? Exempel?  LagNär används lagen? Exempel?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Lag och rätt. Vad är…  Regler När använder vi dem? Exempel?  NormVad är normer? Exempel?  LagNär används lagen? Exempel?"— Presentationens avskrift:

1 Lag och rätt

2 Vad är…  Regler När använder vi dem? Exempel?  NormVad är normer? Exempel?  LagNär används lagen? Exempel?

3 Regler finns i t.ex. idrott, på skolan, i spel för att människor ska kunna samspela med varandra. Regler

4 Normer Normer är oskrivna regler ”saker som man bara gör”. Vissa normer är religiösa (t.ex. som en kristen går man i kyrkan) eller kulturella (i vissa länder ammar man inte på allmänna platser).

5 Lagen Lagar är regler, som vi som bor i Sverige, har kommit överens om ska finnas för att vi ska kunna leva tillsammans. Riksdagen stiftar Sveriges lagar De är samlade i Svea Rikes lag

6 Sverige är en rättsstat Lagen är lika för alla (oavsett hur mycket pengar man har eller vem man är). En person kan inte bli fängslad hur som helst. Alla har rätt att få sitt fall prövad i domstol. Du kan inte bli straffad för ett brott som inte finns. ”Heller fria än fälla”. Det måste finnas bevis för att den åtalade har gjort brottet. Finns minsta misstanke om att hen är oskyldig ska denna frias (eller att det krävs mer bevis som styrker brottet).

7 Sverige är en demokrati som vilar på grundlagarna. Grundlagarna är svårare att ändra än andra lagar. (Det krävs två riksdagsbeslut med riksdagsval däremellan). Den första grundlagen skrevs på 1300-talet

8 Sverige har 4 grundlagar 1. Regeringsformen: All makt utgår från folket, fri åsiktsbildning och allmän och lika rösträtt 2. Tryckfrihetsförordningen: Fritt få trycka böcker och tidningar utan att myndigheter kan stoppa eller censurera 3. Yttrandefrihetslagen: Vi får säga och tycka vad vi vill i tv, radio och web (ej diskriminera) 4. Successionsordningen: Vem som blir statschef i Sverige. Sen 1979 är det den förstfödde i monarkin som blir statschef oavsett kön.

9 Några begrepp… Juridik: Läran om rättsregler och hur Sveriges rikes lag ska användas. Civilrätt: Den del av lagboken som tar upp lagar för personer/enskilda individer, t.ex. äktenskap och skilsmässa. Offentlig rätt: Den del i lagboken som handlar om lagar om personer och staten. Straffrätt: Den del som innehåller lagar om brott och brottets påföljd=straff.

10 Lagar kan ändras och ska ändras Lagar ska spegla folks uppfattning om rätt och fel. Om dessa uppfattningar ändras bör också lagar ändras (barnaga i hemmet förbjöds 1979) Det kan ta tid att förändra en lag.

11 Fildelning? Idag olagligt… Idag får du inte dela en fil som är skyddad enligt upphovsrätten… vad tycker du om detta?

12 Civil olydnad Betyder att du på fredlig väg protesterar mot ett beslut eller bryter mot en lag som man anser är felaktig eller orättvis.

13 Källor: SH, Samhällskunskap 7-9, Utkik Gleerups utbildning AB 2014 Bildkällor: https://www.google.se/search?q=svea+rikes+lag&lr=&tbs=sur:fmc&source=lnms& tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjz8JLogMXKAhWE8nIKHZPHBRcQ_AUICCgB&biw=10 08&bih=591 http://www.greenpeace.org.au/blog/greenpeace-community-victories/


Ladda ner ppt "Lag och rätt. Vad är…  Regler När använder vi dem? Exempel?  NormVad är normer? Exempel?  LagNär används lagen? Exempel?"

Liknande presentationer


Google-annonser