Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Alla kan påverka!.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Alla kan påverka!."— Presentationens avskrift:

1 Alla kan påverka!

2 Vad är opinion? Opinion är helt enkelt en åsikt.
En opinionsundersökning är då förstås en åsiktsundersökning. Att bilda opinion gör man när man försöker få många människor att samlas kring ett politiskt budskap. Det gör man för att man vill förändra något.

3 Hur påverkar man? Man kan samla ihop många människor och demonstrera.
Man kan starta en förening där man träffas och diskuterar hur man ska göra för att påverka. Man kan samla namnunderskrifter av människor som tycker som man själv. Man kan skicka e-post eller skriva brev eller ringa till politikerna och be att de ändrar sig. Man kan ta kontakt med tidningar och TV och be dem ta upp frågan. När medierna börjar ta upp något lyssnar politikerna.

4 Fler sätt… Man kan ju kolla om något parti redan tycker som man själv och rösta på dem, man kan gå med i deras parti, eller deras ungdomsförbund. Man kan starta en hemsida eller diskussionsgrupp på Internet. Då kan ju människor över hela landet läsa vad man tycker.

5 Folkrörelser …har alla startat med att bilda opinion.
Men de har blivit väldigt stora rörelser och fått benämningen folkrörelser eller intressegrupper. Medlemmarna var tvungna att komma överens och de lärde sig samarbeta demokratiskt. Ju fler de blev, ju mer blev också politikerna tvungna att lyssna på dem. För 100 år sedan startade några viktiga folkrörelser som förändrade mycket i Sverige.

6 Arbetarrörelsen startade för att få bättre villkor för de som arbetade
Arbetarrörelsen startade för att få bättre villkor för de som arbetade. De ville ha bättre löner och kortare arbetstid. Nykterhetsrörelsen kämpade mot att det var många som drack alldeles för mycket sprit. De informerade om hur farlig spriten var, och de arbetade för ändrade spritlagar. Väckelserörelsen arbetade mot lagen som förbjöd dem att ha gudstjänst utan präst. Dessutom tyckte de inte att prästerna levde som Bibeln sa.folk samlades till gudstjänster i hemmen utan präst och de startade egna församlingar.

7 Folkrörelser idag Idag samlas många i intressegrupper, t.ex. pensionärer, föräldrar och invandrare från olika länder. Några stora intressegrupper är: Miljörörelsen innehåller många olika organisationer. T.ex. Fältbiologerna som vill skydda Sveriges natur från miljöförstöring. Greenpeace är också en liknande organisation men de arbetar över hela världen. De kan skriva skrivelser till tidningar och politiker men de kan också åka till platser och demonstrera.

8 Människorättsorganisationer arbetar för att hjälpa människor som behandlas illa i olika länder. De vill att alla länder ska följa FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. De påverkar politiker och andra för att människor som är oskyldigt dömda eller sitter fängslade för sina åsikter ska släppas fria. Exempel på grupper är Amnesty International och Human Rights Watch.

9 Civil olydnad Att försöka ändra på något man tycker är fel genom att vägra följa samhällets lagar, kallas för civil olydnad. Exempel kan vara att gömma flyktingar som ska utvisas från landet eller att ställa sig i vägen för skogsmaskiner som ska avverka skog. Detta är olagligt. Vissa grupper är mer militanta än andra och använder fula knep för att föra fram sina åsikter. De kan t.ex. slå sönder pälsbutiker och restauranger eller släppa ut djur i bur. De som uttrycker sig på sånt sätt får ofta mycket publicitet, vilket är just vad de vill. Ändå kan effekten bli motsatt oftast för att folk inte gillar att de använder våld för att föra fram sina åsikter.


Ladda ner ppt "Alla kan påverka!."

Liknande presentationer


Google-annonser