Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

 Stress är en instinktiv försvarsreaktion som alltid funnits hos människan.  Den kan liknas vid att kroppen slår på alarmsystemet.  Stress är i grunden.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: " Stress är en instinktiv försvarsreaktion som alltid funnits hos människan.  Den kan liknas vid att kroppen slår på alarmsystemet.  Stress är i grunden."— Presentationens avskrift:

1  Stress är en instinktiv försvarsreaktion som alltid funnits hos människan.  Den kan liknas vid att kroppen slår på alarmsystemet.  Stress är i grunden något bra.  Om stressen blir långvarig kan kroppen ta skada. Stress Olika personer reagerar olika på stress  Det spelar till exempel in vad man har varit med om tidigare och hur man mår.

2  få sömnproblem.  känna stor trötthet som inte går att vila bort.  känna sig rastlös, ha svårt att koppla av och varva ner.  känna sig irriterad, olustig, orolig, rädd, ledsen eller få ångest.  få sämre minne och få svårt att koncentrera sig.  få hjärtklappning, högt blodtryck eller känna att det är svårt att andas ordentligt.  få problem med magen, till exempel magkatarr eller förstoppning.  få huvudvärk eller känna sig stel och få ont i kroppen.  få utslag eller eksem.  bli överkänslig för ljud, ljus och lukter. Tecken på för mycket stress

3  Anspänning med olust: den grå vardagsstressen. Vi har många uppgifter som ska göras och de är inte alltid roliga.  Anspänning utan olust: den glada stressen. Vi kan arbeta mycket när det vi gör känns stimulerande.  Olust utan anspänning: den svåra, tunga stressen som vi kan uppleva om vi har för lite att göra eller har en svår livssituation. Olika Typer av Stress

4 Varför blir man stressad?  Livsförändringar: negativa såväl som positiva. Skilsmässa, sjukdom, jul, semester, bröllop, framgång i arbetet.  Stress på arbetsplatsen eller i skolan: Arbetsbelastning, inflytande, relationer, prov  Vardagsstress: Tidsbrist, besvärlig trafik och borttappade saker  Sociala faktorer: Konflikter i relationer, arbetslöshet, ekonomiska svårigheter  Kemiska faktorer: Missbruk av alkohol, tobak och narkotika kan bidra till en förhöjd stressnivå.

5 Svåra händelser i privatlivet  Det ökade tempot i arbetslivet gör att det blir mindre tid och ork kvar till privatlivet.  Känslan av att inte har kontroll över sitt liv.  Alla måste hantera svåra händelser i livet som till exempel dödsfall i familjen, sjukdomar eller separationer. Höga krav på sig själv  Människor ställer olika höga krav på sig själva och vissa sätter ribban väldigt högt.

6 Negativ stress  Krav som vi inte kan komma till rätta med eller endast med yttersta ansträngning. Positiv stress  K rav som är positiva, stimulerande och i regel frivilliga.  K rav som vi kan hantera och behärska. Det finns forskare som hävdar att det inte finns någon positiv stress

7 Dålig stress  Höga värden av adrenalin, noradrenalin och kortisol. God stress  Höga värden av adrenalin och noradrenalin men kortisolet är på en låg nivå.  Brist på kontroll över sitt liv eller sin arbetssituation gör människor stressade.

8 Stressfaser Alarmfasen Innebär att kroppen förbereder sig för att hantera situationen Motståndsfasen Innebär att kroppen har anpassat dig efter det nya situationen. Utmattningsfasen Innebär att kroppens anpassning har pågått så länge att alla krafter är uttömda och sammanbrott sker.

9 Vad kan man göra åt stressen? Den problemfokuserade strategin.  Man angriper problemet Den känslofokuserade strategin.  Negativt undvikande  Grubblaren  Distraherande Vilken strategi är effektivast?

10 Stress blir ett problem när man känner sig stressad hela tiden. Förebyggande  Försök att göra medvetna val och acceptera att tiden inte räcker till allt.  Låt disken eller tvätten vara för en kväll.  Öva på att säga nej till saker.  Lär dig lyssna till kroppens signaler.  Försök att göra vardagliga saker långsammare, som att gå, tala och äta sakta.  Sov.  Rör på dig regelbundet, promenader räcker. Då sover du också ofta bättre efteråt.  Har du möjlighet att minska din arbetstid/studietakt eller antal kurser?  Ta fikaraster.  Berätta om din stress för omgivningen.

11 1.Vilka människor tror du är mest stressade, med tanke på ålder, kön, yrke etc? varför? 2.Vad blir du stressad av? 3.Hur påverkas du av stress? 4.Beskriv någon gång du upplevt positiv stress. 5.Har du upplevt att du blir stressad av att alltid ha din mobil tillgänglig eller tvärtom, att du blir stressad om du inte har den tillgänglig?


Ladda ner ppt " Stress är en instinktiv försvarsreaktion som alltid funnits hos människan.  Den kan liknas vid att kroppen slår på alarmsystemet.  Stress är i grunden."

Liknande presentationer


Google-annonser