Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
Kväve Almedalen 2013 Johanna Sandahl, vice ordförande
2
2014-12-15 2
3
Omfattande ökning sedan 1950- talet 2014-12-15 3 Källa: UNEP 2013
4
2014-12-15 4
5
5
6
6
7
7
8
Konstgödsel per region
9
2014-12-15 9
10
10
11
European Nitrogen Assessment 2011 Fem allvarliga samhällshot: Vattenkvalitet Luftkvalitet Klimatförändringar Ekosystem och biologisk mångfald Jordkvalitet 2014-12-15 11
12
2014-12-15 12
13
Kostnader och nytta Cost–benefitanalys visar att samhällskostnaderna (€70–€320 mdr/år) är högre än nyttan av att använda konstgödning i jordbruket. Högsta kostnaderna relaterar till försämrad luft- och vattenkvalitet, i synnerhet kopplat till hälsa. Miljökostnader kopplade till kväve i jordbruket EU: €20–€150 mdr/år Nyttan av att använda konstgödning: €10–€100 (stor osäkerhet kring nytta på lång sikt) Men! Företagsekonomiskt lönsamt: ger €2–5 tillbaka på varje euro investerad i konstgödning (beroende på marknadspris). 2014-12-15 13
14
Globalt ca 2% av världens energivändning till industriell produktion av reaktivt kväve. Industriell produktion i Europa av reaktivt kväve uppgick 2008 till totalt 34 miljoner ton, varav 75% konstgödsel och 25% kemiska industrin (gummi, plast och i elektronik-, metall- och oljeindustrin) Jordbruket orsakar ca 70% av de europeiska lustgasutsläppen. Livsmedelskedjan dominerar kväveutsläpp till grund- och ytvatten (fr.a. nitrat). Totalt 9,7 miljoner ton (60% från jordbruket) Kväveupptag i spannmål varierar (30%–60% i Europa) = 40%–70% av kvävet går förlorat till atmosfären eller yt- och grundvatten. 2014-12-15 14
15
Inflöde av kväve 2014-12-15 15
16
Kväveutsläpp 2014-12-15 16
17
Avkastning/konstgödselgiva 2014-12-15 17
18
80% av kväve i europeisk skörd går till foder 2014-12-15 18
19
Konstgödsel och kött över tiden
20
Minskad köttkonsumtion? Klimat, övergödning, konflikt om markresursen… Proteinintag i EU ökar och överstiger idag rekommenderat intag med 70%. 2014-12-15 20
21
2014-12-15 21
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.