Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
Acasia Utbildning Presents
Digestion Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
2
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Torbay Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
3
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
England Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
4
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Digestion Matspjälkning Intag och mekanisk sönderdelning av föda Passage genom mag-tarmkanalen Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
5
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Mag-Tarm kanalen Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
6
Kolhydrater, Fett och protein
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
7
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Energibehov Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
8
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Upptag av Kolhydrat Mindre sackarider (mono och di) lätta att ta upp Större (stärkelse och cellulosa) svårare att ta upp Cellulosa kallas även fibrer Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
9
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Amylas Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
10
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Fetter Essentiella fleromättade fettsyror (behövs för att bygga prostaglandiner för slemhinnor) Välbefinnande Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
11
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Fetter Förlångsammar tömning av magsäck Fettlösliga vitaminer (A, D, E, K) Triglycerider (energi), fosfolipider (cellmembran), steroider (kolesterol, gallsalter, hormon) Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
12
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Protein Daglig nedbrytning av kroppens protein Essentiella aminosyror från födan Kan även utnyttjas som energisubstrat Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
13
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Vatten Viktigaste födoämnet 2/3 av vår kroppsvikt är vatten Föda, dryck och oxidativa processer i cellerna Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
14
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Vatten Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
15
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Joner Natrium (salt) Natriumbrist vid kraftig svettning Brist kan ge muskelkramper, viktig jon i ECV Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
16
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Joner Kalium Behövs för cellfunktion Förlust vid diarréer ger muskelsvaghet och mentala störningar Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
17
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Joner Järn Hemoglobin och myoglobin samt i enzymer Förråd finns i lever, mjälte och benmärg Daglig förlust via avföring Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
18
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Joner Kalcium Ben- och tandvävnad innehåller 1-2 kg Ca I ECV ca 1 gram, minskade nivåer ger muskelkramp Noga kontrollerat Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
19
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Vitaminer Vitaminer måste tillföras Bristsymtom vid brist Brist på A vitamin ger försämrat mörkerseende Brist på D vitamin ger försvagad benstomme Brist på B1 ger mentala förändringar Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
20
Magtarmkanalens uppbyggnad och innervation
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
21
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Magkanalens vägg Slemhinna, bindväv och glatt muskel 3 Muskelskikt, ett longitudinellt och två cirkulära Ytförstorande villi och mikrovilli Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
22
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Genomsnitt av MagTarm Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
23
Innervation av mag-tarm
Nervcellskroppar i ganglier Täta nätverk av nervfibrer bildar plexa Bildar det enteriska nervsystemet Styrs av det autonoma nervsystemet Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
24
Elektriska kopplingar
De glatta muskelcellerna är elektriskt kopplade och potentialer spridds cell till cell Mellan cirkulära och longitudinella lager finns interstitiella celler Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
25
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Slow waves Frekvens på 3/min i magsäck Frekvens på 12/min i duodenum Amplitud moduleras av det enteriska nervsystemet samt vätskeburna metaboliter och hormoner Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
26
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Elektrisk koppling Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
27
Mag-tarm kanalens motorik
Segmenteringsrörelser och peristaltik Segmenteringsrörelser eller blandningsrörelser ”blandning” Peristaltik, ”transport” Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
28
Munhåla, svalg, matstrupe
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
29
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Sväljning Initiering: Voluntärt Passage av svalg: Reflexer - medfödda = motorisk program 1. Vatten 1-2- sekunder till magsäck 2. Fast föda 10 sekunder till magsäck Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
30
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Sväljning Den mjuka gommen trycks uppåt och det palatopharyngeala vecket rör sig inåt mot varandra Detta hindrar bolus från att komma upp i nasopharynx och för bolus ned mot pharynx Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
31
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Sväljning Stambanden pressas samman och epiglottis täcker larynx Larynx rör sig uppåt mot epiglottis. Detta tätar sa att bolus inte kommer ned i trachea Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
32
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Sväljning Den övre esophagala sphinktern relaxeras De övre musklerna runt pharynx kontraheras och tryck bolus nedåt En peristaltisk våg initieras med en kontraktion av de övre musklerna i pharynx Bolus trycks ned i esophagus Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
33
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Sväljning Esophagal fas: En peristaltisk vag för bolus ned, tid ca 10 sekunder. Hastigheten ar ca 3-5-cm/sekund Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
34
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Saliv Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
35
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Saliv Mucös, smörjande saliv (sympatikus innervation) Seröst, vattnig saliv (parasympatiskt innervation) Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
36
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Smak Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
37
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Smak Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
38
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Tungans indelning Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
39
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Magsäck Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
40
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Magsäcken Delas in i; Cardia, övre magmunnen Fundus, corpus och antrum Pylorus, nedre magmunnen Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
41
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Magsäcken Mekanisk och kemist bearbetning av födan Kan fyllas upp till 1,5 L innan trycket ökar Plastisk glatt muskulatur som även relaxeras av vagus nerven Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
42
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Var hamnar födan Det vi ätit sist hamnar i mitten av magsäcken Föda lagras i fundus och corpus och ligger packat längs väggen av magsäcken Fetter ligger ytterst och töms sist ur magsäcken Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
43
Kontraktioner i magsäcken
I nedre delen peristaltiska kontraktioner Chymus (maginnehåll) mot antrum och pylorus Töms ut i duodenum Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
44
Stimulering av tömning
Nervös reglering av vagusnerven I duodenum och jejunum finns receptorer som känner av osmotiskt tryck, pH och fettinnehåll Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
45
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Magäckens tömning Tömning hämmas av fettsyror och monoglycerider, hypertont innehåll eller lågt pH För att leverns gallsalter och bukspottskörtelns bukspott skall klara av nedbrytning Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
46
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Vad töms först Kolhydrater passerar snabbt Protein och fett passerar långsamt Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
47
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Magsäckens funktion Saltsyra (HCl) denaturerar protein samt antibakteriell effekt Pepsinogen omvandlas till pepsin som bryter ned proteiner till mindre peptider och aminosyror Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
48
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
HCl och pepsins Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
49
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Intrinsic factor Behövs för att ta upp vitaminet B12 Livsnödvändig komponent Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
50
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
IF Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
51
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Gastrin Stimulerar frisättning av; Saltsyra Pepsinogen Magsäcksmotoriken Insulin och glukagon från bukspottskörteln Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
52
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Magsaftssekretion Cefal fas Gastrisk fas Intestinal fas Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
53
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Cefal Fas Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
54
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Gastrisk fas Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
55
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Vomitering Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
56
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Tunntarmen Längd 3 meter Duodenum ca 25 cm Jejunum och ileum Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
57
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Tunntarmen-Villi Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
58
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Transport tunntarm Peristaltik Segmenteringsrörelser Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
59
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Transport Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
60
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Transport Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
61
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Tunntarmens upptag Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
62
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Upptag Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
63
Viktig absorption i tunntarmen
Vatten, ca 8 L per dygn Följer med Na+ Framför allt i jejunum Natrium Stimuleras av glukos och galaktos samt aminosyror Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
64
Viktig absorption i tunntarmen
Kalium Passiv transport i celler (p.g.a. Gradient) Kräver effektivt vattenupptag Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
65
Viktig absorption i tunntarmen
Kalcium Upptag med hänsyn till behov För normalt upptag krävs vitamin D Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
66
Viktig absorption i tunntarmen
Järn Endast 5% av intag absorberas Absorberas som Fe2+ binds till ferritin som lagras i celler och transporteras med transferrin till benmärg Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
67
Viktig absorption i tunntarmen
Vitaminer Vitamin B och C är vattenlösliga, snabb absorption i tunntarm B12 är beroende av intrinsic factor Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
68
Viktig absorption i tunntarmen
Fettlösliga vitaminer A, D, E och K Beroende av fettabsorptionens omfattning Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
69
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Kolhydrater Upptag sker redan i munhålan, via salivens amylas Pancreas amylas i tunntarmen Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
70
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Proteiner Spjälkas redan i magsäcken av pepsin Chymotrypsin och trypsin från Pancreas Aktiv transport i tunntarmen För stor proteinkost skadlig för njurar Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
71
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Fetter 95% sker i duodenum Triglycerider Kolesterol Fosfolipider Fettlösliga vitaminer Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
72
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Fetter Emulgering Enzymatisk nedbrytning Micellbildning Absorption och resyntes Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
73
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Fetter Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
74
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Fett - micell Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
75
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Fetter Gallsalter behövs för enzymatisk nedbrytning, emulgering Gallsalter har en hydrofil och lipofil del Bildar miceller Micellen innehåller monoglycerider, fosfolipider, fettsyror, kolesterol och fettlösliga vitaminer Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
76
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Gallbildning Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
77
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Fetter Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
78
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Gallsalter Merpart stannar kvar i tarmlumen Absorberas i distala ileum Återtransporteras till levern för nysyntes Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
79
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Fettupptag Triglycerider förses med protein, kolesterol och fosfolipider Chylomikroner bildas och passerar ut i lymfan som sedan via blodet nå lever och fettvävnad Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
80
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Pancreas Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
81
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Bukspott 2 L per dygn via ductus choledochus Innehåller H2CO3 och Enzymer HCO3- neutraliserar HCl Enzymer behöver buffring av pH Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
82
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Bukspott Trypsin och Chymotrypsin spjälkar protein till polypeptider Bryts sedan ned av karboxypeptidas till peptider och aminosyror Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
83
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Bukspott Pancreasamylas Bryter ned stärkelse och andra kolhydrater Kan påverkar stärkelse som ej värmts upp Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
84
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Bukspott Pancreaslipas Fosfolipas Spjälkar fetter Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
85
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Bukspott Frisättning genom; Cefal fas Gastrisk fas Intestinal fas Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
86
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Levern Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
87
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Leverns funktioner Metabolisering och avgiftning Ammoniak metaboliseras till Urea Lagring Järndepå, Glykogen, fettlösliga vitaminer Syntes Plasmalipoproteiner, kolesterol, plasmaprotein (albumin) och galla Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
88
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Gallbildning Syntes och sedan transport till gallblåsan Stimuleras av sekretin och vagus nerven Tömning i närvaro av fettrik föda Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
89
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Gallans betydelse Emulgera fetter och bilda miceller samt aktiverar Pancreaslipas Gallsalter reabsorberas Kolesterol kan fällas ut och orsaka gallsten Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
90
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Tjocktarmen 1,5 m Lång Absorption av vatten Bakterier bryter ned rester, syntetiserar K och B vitamin Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
91
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Tjocktarmen Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
92
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Defekation Tarminnehåll i rectum utlöser defekationsreflex Inre glatta analsfinktern relaxeras Yttre skelettmuskel kräver viljemässig relaxation Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
93
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Defekation Ökat fiberinnehåll binder mera vatten ger ökad volym Efter ett dygn har tarmen tömt det som ätits Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
94
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Defekation Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
95
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Gaser i tarmen Normalt ca 100 ml i tarmarna 99% N2, CO2, O2, H2 och metangas är luktfria Övriga gaser av tjocktarmens bakterier Lök, brysselkål, vitkål ökar gasproduktion Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
96
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Feces Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
97
Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Från mun till ända Acasia AB (2007) Joakim Carleson, med Dr
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.