Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Orsaker till Andra Världskriget.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Orsaker till Andra Världskriget."— Presentationens avskrift:

1 Orsaker till Andra Världskriget.
Varför? Lars Hindrum, Prästängsskolan, Eksjö –

2 Freden i Versailles Efter 1:a VK begränsades Tyskland hårt.
Skadestånd på 132 miljarder guldmark. Liten armé. Blev av med Polen. Bräcklig demokrati skapades i Tyskland (Weimarrepubliken).

3 Tyskland efter 1:a VK Missnöjet är stort – befolkningen tycker de blir straffade för hårt. De trycker mer pengar för att betala av skulden – hyperinflation. Frankrike ockuperar Ruhrområdet där många industrier ligger.

4 Dolkstötlegenden Ett rykte gick i Tyskland om att de egentligen inte alls tvingats kapitulera under 1:a VK. Ryktet sa att det var förrädiska politiker, kommunister och judar som låg bakom Tysklands förlust.

5 Börskrasch i New York Det glada 20-talet. Ekonomin gick bra i världen.
1929 kraschade börsen i New York och öven en natt blev människor arbetslösa och utblottade. Krisen spred sig till Europa.

6 NSDAP - Nazistpartiet Bildades 1919.
Ville ha upprättelse efter 1:a VK. Hitler blev ledare Han var en ”omtyckt” ledare. Försökte göra statskupp 1923 – Ölkällarkuppen. Sattes i fängelse och skrev ”Mein Kampf”.

7 Hitlers väg mot makten Bytte taktik – ta makten på demokratiskt vis.
1932 blev NSDAP största parti i Tyskland. I januari 1933 blev Hitler rikskansler.

8 Händelser 1933 Riksdagshuset i Berlin i brand – kommunister fängslades. Demokratin upphävdes. Gestapo – säkerhetspolisen bildas Hitler rensade ur sitt eget parti. Judisk och motståndslitteratur bränns i ett bokbål i Berlin.

9 Händelser President von Hindenburg dör – Hitler blir ”Führer”. OS hålls i Berlin 1936 – stor triumf för Hitler Versaillesfreden upphävs. Hitler och militären beslutar att Tysklands befolkning behöver ”Lebensraum”.

10 Händelser 1938 - 1939 Österrike tvingas i union med Tyskland 1938.
Alla judar får ett J i passet och en judestjärna på kläderna. 1938 Kristallnatten – judars affärslokaler och synagogor vandaliserades. I ett tal i riksdagen gav Hitler judarna skulden för att ett nytt världskrig höll på att ta fart.

11 Molotov-Ribbentrop-pakten
Den 23 augusti 1939 skriver Sovjets och Tysklands utrikesministrar på ett icke-aggresions-avtal. Länderna lovar att inte gå till anfall mot varandra. En vecka senare utbryter kriget.


Ladda ner ppt "Orsaker till Andra Världskriget."

Liknande presentationer


Google-annonser