Ladda ner presentationen
2
Livsmedelslokaler - Restauranger, caféer, butiker, etc.
Den som har Restaurang Café Butik Måste uppfylla de krav som finns i livsmedelslagstiftningen.
3
Krav på lokalen Flödet av rent och smutsigt
Håll isär oförpackade och förpackade produkter. Vart ligger diskutrymmet Lätt att hålla ren.
4
Golv, väggar och tak Ska vara gjorda av material som är: släta täta
lätta att rengöra. Giftfria T.ex. kakel och rostfritt stål. Tak ska vara byggda så att ansamling av smuts förhindras. Rör som inte byggs in kan samla smuts.
5
Ventilation Stekning Fritering Wokning
Anpassad efter verksamheten. Där: Stekning Fritering Wokning Sker, ska det finnas ventilationskåpa med fettfilter
6
Belysningen Skall vara god, så att du ser att rengöra ordentligt.
7
Avlopp Ska vara anpassat till verksamheten. T.ex. Golvbrunnar
Renssilar Golvgaller skall vara lätt att rengöra, förhindra råttor att komma in, och utgöra golvets lägsta punkt.
8
Skadedjur Ska inte kunna komma in i lokalen.
Det innebär bl.a. att dörrar ska vara täta Avfallsbehållare ska ha lock. Golvbrunnar skall ha galler
9
Livsmedelsförvaring Grönsaker Rått kött Mejerivaror Färdigmat.
Det ska finnas möjlighet att förvara olika livsmedel separerat. T.ex. olika kylar för Grönsaker Rått kött Mejerivaror Färdigmat.
10
Arbetsytor Det ska finnas olika arbetsbänkar för olika livsmedel t.ex. en bänk för Sallad & smörgåsar Kött Fisk Färdigmat Det ska finnas Hoar avsedda att skölja livsmedel i.
11
Personlighygien Det ska finnas
Toaletter som inte gränsar till utrymmen där livsmedel hanteras Ett förrum om toaletten är intill köket. Handtvättställ i varje utrymme av lokalen diskrummet, serveringen köket. Kallskänken Omklädningsrum där personalen Inta lunch eller fika. kan byta om. Förvara arbetskläder (separat från privata kläder)
12
Fönster & Dörrar Ska vara konstruerade så att de är Lätta att rengöra
Öppna fönster ska ha insektsnät. Dörrar ska vara lätta att rengöra
13
Inredning och utrustning
Ska vara gjorda av släta material som är Tvättbara Rostbeständiga Giftfria. Det ska finnas diskmöjligheter.
14
Utrustning ska vara lätt att rengöra
Utrusning som kommer i kontakt med livsmedel typ. Spisar Arbetsbänkar knivar, förvaringskärl grytor Ska bestå av sådant material som är Lätt att rengöra Utformade så att det inte blir smutsig lätt. Bänkar och hyllor ska sluta tätt mot väggar Vara installerade så att omgivande ytor lätt kan rengöras.
15
Städ Ett utrymme för förvaring av städutrustning ska ha
Utslagsvask för städvatten Krokar att hänga städredskapen på. Utrymme att förvara kemikalier. Kemikalier får inte förvaras tillsammans med livsmedel
16
Avfall & skräp Avfallet ska tas om hand på ett hygieniskt och miljövänligt sätt. Avfallsbehållarna ska gå att stänga Avfallet ska tas bort så snart som möjligt från livsmedelslokalen Ett utrymme avsett att förvara avfall i. Avfallsutrymmet ska vara lätt att hålla rent.
17
Vattnet Vatten som används till livsmedel ska vara av drickvattenkvalitet. Is ska framställas av dricksvatten
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.