Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Presentation av Mitt Lnu

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Presentation av Mitt Lnu"— Presentationens avskrift:

1 Presentation av Mitt Lnu
Funktioner och innehåll för Mitt Lnu

2 Allmänt om Mitt Lnu Mitt Lnu är vår studentwebb
Syftet är att studenterna enkelt ska hitta information på ett ställe Mitt Lnu består av ett antal länkar och kopplingar till andra system (webbmail, Ladok på webb, Time Edit). Vi skiljer på ansvaret för Mitt Lnu och kursrummen. Generellt kan man säga att KOM ansvarar för innehållet och utvecklingen av Mitt Lnu. Ansvaret för kursrummen och lärplattformarna ligger främst på institutionerna och IT. Sedan sker det ett nära samarbete mellan IT support, IT drift, utvecklarna, institutionerna och KOM De moduler som finns på Mitt Lnu kommer direkt från Blackboard eller är egenutvecklade. Processen kan sammanfattas såhär; Önskemål – User storys – Utveckling – Produktion (sprintar)

3 Mitt Lnu och lärplattformar
Mitt Lnu är baserat på Blackboard. Just nu finns det länkar till de övriga lärplattformar som används vid Lnu. UPE håller på med en översyn av de lärplattformar som används vid vårt lärosäte. De två största lärplattformarna är Moodle och Blackbord 9. Blackbord CE8 tillhör t ex en av dem som kommer att fasas ut. Syftet med att minimera antalet lärplattformar är att det är dyrt att drifta och supporta flera olika system. Risken för problem ökar. När det gäller problem med kursrum är det främst supporten och IT som har den tekniska kompetensen att lösa problemen. De flesta problem hittills har varit hårdvaruproblem som överbelastade servrar med mera

4 Statistik för Mitt Lnu och Blackboard
sidvisningar, rumsvisningar under 1 dag Statistik v36: unika sidvisningar, kursrumsvisningar 6-7 milijoner hits per månad, aktiva studenter per dag användare i Bb sedan sept 2010 Statistik, v35: mappningar, mappat 7973 unika studenter skapat 418 aktiva kursrum minst 600 samtidiga tryck vid ett tillfälle under en vecka

5 Inloggning Inloggningsrutan till Mitt Lnu hittar du uppe i högra hörnet på Lnu.se. Det finns också en profilyta med länk till Mitt Lnu. Efter man klickat på den öppnas en öppen sida med bland annat en välkomstruta, IT-nyheter (driftproblem), Studentnyheter och en inloggningsruta. Denna sida är öppen för alla. Men för att komma vidare till det individanpassade informationen behöver användaren logga in på Mitt Lnu, genom att fylla i sina användarnamn och lösenord i inloggningsrutan. För att logga in på Mitt Lnu behöver användaren ett studentkonto och personal loggar in med sitt vanliga Lnu konto.

6 Struktur och innehåll Mitt Lnu består av ett antal flikar och moduler.
Placeringen av modulerna och vilka moduler som användaren ser på startsidan varierar beroende på användaren, övriga flikar är statiska. Flikarna är; Start, Linnéuniversitetet, UB, Ladok på web, In english, Personal och Admin. Under ”Start” –fliken kan man justera innehållet men moduler under övriga flikar är låsta. Vissa moduler går att låsa, så att användaren inte har möjlighet att ta bort dem. Syftet är att viss information anses så viktig att vi helt enkelt inte vill att användaren ”gömmer den” Modulerna skapas av huvudadministratörerna men institutionerna fyller dem med innehåll.

7 Justera moduler Följande ikoner kan finnas uppe i högra hörnet i modulerna, som används för att justera modulens egenskaper och utseende. ”Fönstersymbol” – Visa /dölj eller expand/collapse ”Kugghjul” – Ändra egenskaper (t.ex arkivera kursrum.) ”Krysset” – Ta bort modul ”Öppna i Nytt fönster” Ta bort och lägga till moduler De moduler som användaren stänger med krysset försvinner inte utan den går att hitta under rutan ”Lägg till modul” Här syns förövrigt alla de moduler som användaren har möjlighet att lägga till.

8 Ändra layout på och placering av moduler
Drag and drop Anpassa sida ”Pil upp, pil ner” Ta bort och lägga till moduler Använd ”Lägga till moduler”

9 Språkstöd Mitt Lnu De moduler som vi själva utvecklat finns det delvis språkstöd för. Därför finns det även en flik som heter in English. Språkstödet varierar med modultyperna. Html-nej, RSS-ja, kalendermodul-ja Önskvärt är naturligtvis att hela Mitt Lnu skulle finnas speglat på engelska. Det går att byta språk redan vid inloggning men man kan också gå in på ”Mina platser” sedan ”personuppgifter”, ”ändra personliga inställningar” sedan ”välj språkpaket”. För de som har administratörsrättigheter finns även fliken Admin och en flik som heter personal (Blackboard 9 relaterad information i dagsläget).

10 Beskrivning av moduler
Kurslista Modulen Mina kurser berstår av fyra flikar: Antagen till, registrerad på, andra LMS rum, Arkiverade När en student antagits till en kurs ser studenten denna under fliken Antagen till. Studenten hittar här en länk till var man registrerar sig på kursen. Antagen till; De kurser du antagits till listas här. För att du ska ha rätt att läsa en kurs måste du registrera dig på den. Registrerad på; När du registrerat dig på en kurs dyker den upp här. Om det finns ett kursklassrum i Blackboard eller Moodle kommer det dessutom att finnas en länk till denna här. Andra LMS-rum; Här hittar du lärplattformsrum som saknar Ladok-koppling, eller rum som du har tillgång till, men du har ännu inte registrerat dig på kursen. När du registrerat dig försvinner kursen från Andra LMS-rum och det dyker istället upp en länk till rummet under Registrerad på. Arkiverade; Hit kan du själv flytta kurser som du inte vill se i Registrerad på eller i Andra LMS-rum.

11 Beskrivning av moduler forts.
Webbmail De senaste 5 mailen visas(default). Ingressen visas också i Mitt Lnu så använd gärna den. Men för att läsa mailet måste studenten logga in i sin webbamail. (Öppna i nytt fönster?) Schemamodul - Mitt schema Studentens schema för de närmaste fyra veckorna visas. Om studenten inte hittar sitt schema kan den använda avancerad sök och om den ändå inte hittar det ska de kontakta sin institution. Informationen hämtas från Time edit. Nyheter från Lnu Är ett RSS flöde från nyheter under perspektivet ”student” under Lnu.se. Administreras av KOM. IT meddelanden IT-meddelanden är också ett RSS flöde från Lnu.se. Administreras av IT. Innehåller t.ex. driftproblem

12 Institutionernas moduler
Institutionerna har möjlighet att få RSS-, Html- och kalendariemoduler som de själva får administrera. Institutionerna har skapat egna RSS moduler med egna nyheter. De har också tillgång till en html-modul med möjlighet att lägga in bilder, filmer med mera. En tredje modul som flera använder är en kalendariemodul. Underlag för RSS, och kalendariemodul hämtas främst ifrån Polopoly. Exempel. DFM har lagt till en modul med information om lediga jobb samt en där företag söker personer med IT relaterad kompetens. För att komma igång med egna moduler kontakta Jonas Tenje på KOM.

13 Nya möjligheter med Mitt Lnu och kursrummen
Skapa organisationer. Det innebär att man kan bilda grupper som inte begränsas av roller som studenter eller anställda. (Exempel SJÖ, ”internwebb” för SJÖ- studenter) Öppna kurssidor Det finns möjlighet att skapa öppna kurssidor i Blackboard för att göra informationen om de olika kurserna mer tillgänglig, även innan studenterna har börjat. (Exempel ELNU)

14 Skärmdump med exempel på hur kurslistan ser ut.


Ladda ner ppt "Presentation av Mitt Lnu"

Liknande presentationer


Google-annonser