Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rotary Doctors Sweden Vad vi uppnått 2017/2018

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rotary Doctors Sweden Vad vi uppnått 2017/2018"— Presentationens avskrift:

1 Rotary Doctors Sweden Vad vi uppnått 2017/2018
Foto: Remus production

2 Rotary Doctors Sweden Rotary Doctors mål är att förbättra människors levnadsvillkor. I partnerskap med lokalbefolkningen bidrar vi med hälsovård, utbildning i hälsofrågor och tillgång till rent vatten.

3 Rotary Doctors Sweden Under 17/18 arbetade Rotary Doctors i Kenya med:
Mumias: två jeeplinjer, en mobil tandvårdsklinik Under 17/18 arbetade Rotary Doctors i Kenya med: Mobila primärvårds-kliniker, så kallade jeeplinjer Tandvårdskliniker Vatten och sanitetsprojekt Hälsokampanjer Rotary Doctors Sweden Kitale: två jeeplinjer, Under 2017/2018 hade Rotary Doctors följande verksamhet: Två jeeplinjer i Kitale och två jeeplinjer i Mumias, varje jeeplinje åker till fem olika byar, en by varje vardag. Vid varje klinik hjälper en hälsokommitté till med arbetet vid kliniken. Hälsovolontärer får också utbildning och de utbildar i sin tur de väntade patienterna i olika hälsofrågor. Vid jeeplinjerna i Mumias har fem kliniker överlämnats till myndigheterna och blev då permanenta kliniker. (mer info längre fram) Från Mumias bedrivs också tandläkarverksamheten. Det är ett litet tandläkarteam som åker ut till hälsokliniker och skolor och där informerar om tandvård och behandlar om det behövs. Flera vattenprojekt har genomförts i enlighet med det stöd som Rotary Doctors får från Rotary klubbar. Hälsokampanjer har också genomförts, då besöker teamen en by eller en skola, och alla som behöver behandlas för en speciell sjukdom. Det handlar om smittsamma sjukdomar då många måste behandlas samtidigt. I västra Kenya, längst med jeeplinjerna finns också många vattenprojekt. Mutomo: tandläkarklinik

4 Levnadsvillkor i de byar där Rotary Doctors jobbar
I de byar där Rotary Doctors arbetar är levnadsvillkoren helt annorlunda än det vi är vana vid. Här är några bilder från byarna där organisationen jobbar.

5 Vad vi uppnått - jeeplinjer
Jeeplinjeteamen har under 17/18 mött: patientbesök, vilket är 30/40 patienter/dag 40 % under 5 år och % flickor/kvinnor De vanligaste sjukdomarna är: Hudbesvär, t.ex skabb, jiggers, svampinfektioner Malaria Infektioner Under året mötte jeepteamen totalt patienter, som kom till klinikerna för att få vård för att var sjuka. Det betyder ett genomsnitt cirka patientbesök under en arbetsdag för varje jeeplinje. Det är många men det fungerar, det är minimal administration till exempel. Jeeplinjeteamen består av en läkare från Norden, en sjuksköterska som kommer från hälsomyndigheterna, en lab-tekniker och en farmaceut. Läkarna jobbar tillsammans med en översättarvolontär från bynVid varje klinik finns en kommitté med volontärer som hjälper till vid kliniken och också följer upp patienter som det behövs.. Patienterna betalar en liten summa i avgift, men om de inte kan betala så behöver de inte det. Cirka % av patienterna är barn under 5 år och cirka 60 % är kvinnor eller flickor. På bilden mäter läkaren en litet barns överarmsmått för att se om barnet är undernärt. Trettiofyra läkare från Norden har tjänstgjort vid jeeplinjerna som volontärer.

6 Vad vi uppnått - jeeplinjer
Barn och mödravård: 7 120 mödravårds-kontroller 6 500 preventiv medelsrådgivningar vaccinationer 2 000 barn som fullgjort alla sina vaccinationer Barn och mödravård är en viktig service för Rotary Doctors jeeplinjer. Myndigheterna står för vacciner och preventivmedel. Rotary Doctors stödjer vissa kostnader för sjuksköterskan som är ansvarig för barn och mödravården och för att få ut denna viktiga hälsoinsats till de byar där den behövs mest. Det är tack vare att jeeplinjerna har med sig barn och mödravården ut som mammor och barn kan få denna service. Vaccinationsprogrammet för barn innehåller följande vaccin: BCG mot TBC, polio, mässlingen, samt pentavalent som är mot difteri, stelkramp, kikhosta, hepatit B och en bakterie som förorsakar lunginflammation, hjärnhinneinflammation. Alla jeeplinjer erbjuder HIV/AIDS rådgivning och testning av de patienter som vill. Patienter som uppger att de inte vet sin status men som har symptom som kan känneteckna sjukdomen rekommenderas att testa sig. Mellan 1-2 % av de som testar sig är positiva. De får erbjudande om fri behandling vid speciella HIV klinker som finansieras av staten. Antalet som HIV testas och som vill ha rådgivning har minskat det senaste året. Anledningen är att många vet sin egen status.

7 Hjälp till självhjälp Utbildning är en viktig del av jeeplinjeverksamheten: Byhälsovolontärer, får regelbundet utbildning som de överför till patienter som väntar vid klinikerna Översättarna får speciell utbildning Personalen vid jeeplinjerna utbildas också av läkarna Hälsoutbildning är också viktig, ifrån kunskap om hur man skyddar sig mot malaria med hjälp av myggnät, till vad man gör när ett barn har diarré, till att socker ger karies, information om vad diabetes är. Läkarna och jeeplinjeteamen utbildar regelbundet byhälsovolontärer som i sin tur utbildar patienter vid kliniken eller bybor vid andra tillfällen. De frivilliga volontärerna som är översättare får också speciell utbildning då de behöver kunna speciella termer. Personalen vid jeeplinjerna får också speciell kunskap i olika ämnen från läkarna.

8 Hjälp till självhjälp Målet är överlämning till byarna och myndigheter. Under 17/18 överlämnades: 3 kliniker vid Kwanza jeeplinje, och tre nya jeeplinjekliniker startades 5 kliniker vid Matungu jeeplinje, där en linje fasade ut Målsättningen för Rotary Doctors är att stödja byarna där vi jobbar att få permanenta hälsokliniker som bedrivs av myndigheterna, inte bara en mobil klinik som kommer en gång i veckan. Därför utbildas hälsokommittéerna till att tillsammans med myndigheterna kunna ta över verksamheten och starta en klinik. Byborna är ansvariga för se till att det finns en byggnad som kan fungera som klinik, ibland har Rotary Doctors hjälpt till genom sponsring från en Rotaryklubb. Vid överlämningen ger Rotary Doctors stöd med utbildning och en del utrustning. Sen anställer myndigheterna personalen och tar över verksamheten, med hjälp av den lokala hälsokommittén. Ibland har också myndigheterna startat kliniker i närheten av jeeplinjekliniker, så de har tagit ansvar för patientgruppen som gått till jeeplinjekliniken. I februari 2018 överlämnades tre kliniker, Khalwenge, Karaus and Marinda till hälsomyndigheterna och tre nya mobila kliniker startade. Hälsomyndigheterna startade permanenta hälsodispensärer där de tidigare mobila klinikerna varit och Rotary Doctors bidrog med basal utrustning samt utbildning av sjuksköterskor. Till slutet av mars 2018 upprätthölls dessutom två jeeplinjer, Matungu och Mumias från Mumias stad. I slutet av mars slogs dessa jeeplinjer samman till en, som kallas Mumiaslinjen, och samtidigt överlämnades verksamheten vid fem kliniker till hälsomyndigheterna. Tre av dessa är nyetablerade hälsodispensärer, Namasanda, Itete och Nyapeta, och husen vid två av dessa har slutförts av Rotary Doctors med stöd av Ängelholm Rotaryklubb. Vid de två andra klinikerna har patientunderlaget blivit inkorporerade i redan tidigare startade hälsodispensärer. RLB bidrog med basal utrustning till dispensärerna samt utbildning av hälsovolontärer och sjuksköterskor.

9 Tandläkarverksamheten
Mobil tandvård i Matungu: barn fått undervisning i tandhälsa och har screenats, och har behandlats. Tandvårdskliniken vid Mutomo sjukhus: Cirka barn har fått undervisning och screenats, ca 100 har behandlats. Antal vuxna patienter har varit stycken. Vid den mobila tandvårdskliniken i Matungu har under året ca 10 400 barn screenats vid skolor och jeeplinjekliniker där de också har fått information om oral hälsa och vikten av att borsta tänderna. Efter screening får de barn som så behöver erbjudande att får behandling för tandåkommor utan kostnad, det har under verksamhetsåret varit ca   Vid kliniken vid Mutomo sjukhuset har 1 000 barn screenats, cirka 100 har kommit till kliniken för behandling efteråt. Avståndet från skolorna där screening utförs till kliniken är en utmaning för att få god uppföljning. Antalet vuxna patienter har varit knappt 1 000 stycken. Ett tiotal tandläkare har varit ute på uppdrag för Rotary Doctors under verksamhetsåret.

10 Vattenprojekt Under 17/18 har: 14 källor täckts 10 brunnar byggts
15 svenska Rotaryklubbar finansierat projekten Brist på rent vatten är en bidragande orsak till hälsoproblem och olika sjukdomar. Vid jeeplinjeklinikerna kan man se på patienttillströmningen och diagnoser om ett område har brist på rent vatten. Genom att samarbeta med klinikkommittéer och lokalbefolkningen kan därför områden med vattenbrist identifieras. Genom en vattenkommitté som formas av lokalbefolkningen stödjer Rotary Doctors byggandet av både grävda brunnar och täckta/skyddade källor. Detta finansierats främst av olika Rotaryklubbar i Sverige En täckt källa kan byggas där orent vatten hämtas i en pöl, en bäck. Då skyddas och täcks ögat på källan över så vatten som hämtas är rent. Brunnar grävs där det inte finns tillgång till vatten på något annat sätt. Under året har 14 källor täckts och 10 brunnar byggts. Under verksamhetsåret har cirka 24 000 personer fått tillgång till rent vatten genom vattenprojekten. Många klubbar runt om i Sverige stödjer detta arbete.

11 Sanitetsprojekt – ett pilotprojekt
Latriner är viktiga för att uppnå bra sanitära förhållanden. Rotary Doctors stödde två byar att bygga latriner. Byborna själva byggde latriner efter att ha fått kunskap om varför det är viktigt. Under året genomfördes också ett pilotprojekt för att stödja två byar att förbättra saniteten, alltså att bygga latriner för att förhindra att mänsklig avföring sprids i omgivningarna. Ofta har man inte haft latriner utan byinvånare går lite utanför byn när de ska göra sina behov. När byarna växer så fungerar inte detta eftersom det blir otrevligt och sjukdomar sprids. Bybor behöver då motiveras till att bygga egna latriner. Detta projekt bygger på att ge kunskap, motivera och stödja byborna att bygga egna latriner. Pilotprojektet var mycket lyckat då båda byarna lyckades uppnå status som ” open defecation free” byar.

12 Hälsokampanjer Mot speciella sjukdomar genomförs hälsokampanjer:
Jiggerparasiten (foten) Skabb (handen) Svamp (hårbotten) Mask Vissa sjukdomar kan inte bara behandlas vid jeeplinjekliniker. Det kan bero på att många är smittade, så många måste behandlas samtidigt annars försvinner inte smitta från omgivningen eller att behandling behöver göras flera dagar i sträck. Då genomförs istället speciella hälsokampanjer i byar eller vid skolor, ofta under lördagar eller söndagar då jeeplinjeteamet jobbar extra. Under detta verksamhetsår har speciella kampanjer gjorts mot jiggersparasiten, mot skabb och en speciell svampsjukdom dessutom har avmaskning av barn genomförts vid en jeeplinjeklinik. Antalet personer behandlade 17/18: Jiggers: 1 225 Skabb: 1 918 Svampinfektion: 616 Avmaskning: 848

13 Finansiering 17/18 Verksamhetskostnader cirka 5,3 miljoner kr
Huvuddelen av inkomsterna kommer från Rotaryklubbar och dess medlemmar Totalt var gåvorna cirka 4,2 miljoner Externa bidrag och andra inkomster ca 1,4 miljoner Verksamhets året var resultatet ca Administration, ca 4,5 %

14 Hur kan Rotaryklubbar och medlemmar stödja
Gratulationskort Ge ett bidrag till verksamheten Stöd en av jeeplinjerna Stöd en egen läkare Ett specialdesignat projekt, vattenprojekt, hälsokampanjer Bli månadsgivare Köp gratulationskort, minneskort och rotogram Alltid bra återkoppling och rapportering

15 Mer information om Rotary Doctors
Hemsidan: Facebook, Månadsblad: ”Nytt Från Rotary Doctors” Se till att det finns en Rotary Doctors ambassdör/representant i din klubb E-post: Mer information från Läkarbanken får man på hemsidan Skicka också gärna in bilder och eller text om klubbaktiviteter till hemsidan så kan vi publicera dem under sidan klubbnytt. En gång i månaden kommer ett nyhetsblad om Läkarbanken ”Nytt från Läkarbanken” per mejl till klubbarna. Många klubbar har en Läkarbanks representant eller ambassadör i sin egen klubb. Det kan vara bra för att ha speciell kontakt med den distriktsrepresentant som finns för Läkarbanken som kan ge information och stöd till klubben.

16 Tack till alla medlemmar, klubbar och distrikt!


Ladda ner ppt "Rotary Doctors Sweden Vad vi uppnått 2017/2018"

Liknande presentationer


Google-annonser