Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bildspel producerat av Örnsköldsviks kommun 2018

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bildspel producerat av Örnsköldsviks kommun 2018"— Presentationens avskrift:

1 Bildspel producerat av Örnsköldsviks kommun 2018
Naturkraft: Höga Kustens kuperade och vackra landskap passar en både en aktiv som lugnare livsstil. Här finns gott om plats för rekreation och njutning. Närhet: Inga bilköer, nära till skola och fritid, till Umeås arbetsmarknad och utbud samt till den övriga delen av Höga Kusten. Från Örnsköldsvik nås människor inom 15 mils resväg. invånare bor i vår 6400 km2 stora kommun. Cirka en tredjedel bor på landsbygden (SCB 2017).

2 Naturkraft för såväl en aktiv som lugnare livsstil Närhet 56 139
till skola, fritid, Umeå och övriga Höga Kusten. 56 139 Naturkraft: Höga Kustens kuperade och vackra landskap passar en både en aktiv som lugnare livsstil. Här finns gott om plats för rekreation och njutning. Närhet: Inga bilköer, nära till skola och fritid, till Umeås arbetsmarknad och utbud samt till den övriga delen av Höga Kusten. Från Örnsköldsvik nås människor inom 15 mils resväg. invånare bor i vår 6400 km2 stora kommun. Cirka en tredjedel bor på landsbygden (SCB 2017). invånare bor i Örnsköldsvik varav en tredjedel på landsbygden

3 MÄNNISKORNA Omgiven av en storslagen natur ser människors drivkraft till att det händer saker i stort och i smått – inom näringen, i föreningarna, i kulturlivet med mera. Människorna: Omgiven av en storslagen natur ser människor till att det händer saker i stort och i smått – inom näringen, i föreningarna, i kulturlivet med mera. Skaparkraft som gör att Örnsköldsvik utvecklas tillsammans med förutsättningarna för ett gott aktivt liv. Hög livskvalitet: I Örnsköldsvik är kan du göra karriär och ändå ha ett gott och aktivt liv, där det finns tid och utrymme för fritid, nöje och familj. Klimatsmarta: Med framtiden i fokus utvecklas klimatsmart produktion av varor och tjänster, samt tillverkning av energieffektiva produkter från förnybara råvaror. Företagsamma: Här är entreprenörsandan stor och har lett till att vi idag har en starkt näringsliv med stora internationella industriföretag, samt mellanstora och små företag inom tjänster, teknik, handel etc. Drivna: Invånarnas skaparkraft ser till att saker utvecklas i stort och i smått – i näringen, i föreningarna, i kultur-, idrotts- och friluftslivet med mera. Här satsas det både på den livfulla staden och den levande landsbygden. Samarbetsvilliga: Det finns en lång tradition av att samverka mellan företag, kommun och invånare. Tillsammans är och har varit vårt framgångsrecept. Trygga: Örnsköldsvik är statistiskt sett en av Sveriges tryggaste kommuner gällande vålds-, stöld- och tillgreppsbrott. Källa: Plats 26 SKL:s trygghetsmätning 2016.

4 DIN EGEN RUBRIK Beskrivande text Beskrivande text beskrivande text
Människorna: Omgiven av en storslagen natur ser människor till att det händer saker i stort och i smått – inom näringen, i föreningarna, i kulturlivet med mera. Skaparkraft som gör att Örnsköldsvik utvecklas tillsammans med förutsättningarna för ett gott aktivt liv. Hög livskvalitet: I Örnsköldsvik är kan du göra karriär och ändå ha ett gott och aktivt liv, där det finns tid och utrymme för fritid, nöje och familj. Klimatsmarta: Med framtiden i fokus utvecklas klimatsmart produktion av varor och tjänster, samt tillverkning av energieffektiva produkter från förnybara råvaror. Företagsamma: Här är entreprenörsandan stor och har lett till att vi idag har en starkt näringsliv med stora internationella industriföretag, samt mellanstora och små företag inom tjänster, teknik, handel etc. Drivna: Invånarnas skaparkraft ser till att saker utvecklas i stort och i smått – i näringen, i föreningarna, i kultur-, idrotts- och friluftslivet med mera. Här satsas det både på den livfulla staden och den levande landsbygden. Samarbetsvilliga: Det finns en lång tradition av att samverka mellan företag, kommun och invånare. Tillsammans är och har varit vårt framgångsrecept. Trygga: Örnsköldsvik är statistiskt sett en av Sveriges tryggaste kommuner gällande vålds-, stöld- och tillgreppsbrott. Källa: Plats 26 SKL:s trygghetsmätning 2016.

5 STADEN Staden ligger vid havet och är omgiven av Höga Kustens kuperade naturlandskap. Det erbjuder livsstilsmöjligheter som är utöver det vanliga. Staden: Staden ligger vid havet och är omgiven av Höga Kustens kuperade naturlandskap. Det erbjuder livsstilsmöjligheter som är utöver det vanliga. Mötesplats: Här finns gott om platser där du kan träffa vänner, dag som natt. Klubbar, mysiga caféer och restauranger. Och de blir allt fler. Närhet till Umeå: Storstaden Umeå ligger endast 50 min bort. Med Botniabanan har vi tillsammans fått en gemensam arbetsmarknad och tillgång till ett ännu större utbud av nöjen, upplevelser etc. Boende: Staden växer i takt med att ännu fler bostäder byggs i och runt stadskärnan. Många i mycket attraktiva lägen. Trivsel: Här finns gott om parker, promenadstråk och trivselytor och en utbyggd gästhamn som gästas av såväl invånare som besökare.  Cesam: ”I Centrum i samverkan Örnsköldsvik”, samarbetar stadens näringsidkare, fastighetsägare och kommunen för att göra stadskärnan än mer attraktiv. Shopping: I den livfulla stadskärnan kompletteras små butiker med stora gallerior och de mysiga caféerna och restaurangerna blir allt fler. Aktiviteter: I staden finns lek- och nöjeshallar, ett äventyrsbad av nationell klass, muséer och sevärdheter. Dessutom arrangeras årligen olika festivaler och arrangemang. Arenan: I Fjällräven center kan du se stora konserter och idrottsevenemang av såväl nationell som internationell klass. Den är även hemmarena för Modo Hockey.

6 DIN EGEN RUBRIK Beskrivande text Beskrivande text beskrivande text
Staden: Staden ligger vid havet och är omgiven av Höga Kustens kuperade naturlandskap. Det erbjuder livsstilsmöjligheter som är utöver det vanliga. Mötesplats: Här finns gott om platser där du kan träffa vänner, dag som natt. Klubbar, mysiga caféer och restauranger. Och de blir allt fler. Närhet till Umeå: Storstaden Umeå ligger endast 50 min bort. Med Botniabanan har vi tillsammans fått en gemensam arbetsmarknad och tillgång till ett ännu större utbud av nöjen, upplevelser etc. Boende: Staden växer i takt med att ännu fler bostäder byggs i och runt stadskärnan. Många i mycket attraktiva lägen. Trivsel: Här finns gott om parker, promenadstråk och trivselytor och en utbyggd gästhamn som gästas av såväl invånare som besökare.  Cesam: ”I Centrum i samverkan Örnsköldsvik”, samarbetar stadens näringsidkare, fastighetsägare och kommunen för att göra stadskärnan än mer attraktiv. Shopping: I den livfulla stadskärnan kompletteras små butiker med stora gallerior och de mysiga caféerna och restaurangerna blir allt fler. Aktiviteter: I staden finns lek- och nöjeshallar, ett äventyrsbad av nationell klass, muséer och sevärdheter. Dessutom arrangeras årligen olika festivaler och arrangemang. Arenan: I Fjällräven center kan du se stora konserter och idrottsevenemang av såväl nationell som internationell klass. Den är även hemmarena för Modo Hockey.

7 LANDSBYGDEN Här lever du ett landsbygdsliv med frihet, närhet till en fantastisk natur, där engagerade invånare skapar gemenskap och aktiviteter. Landsbygden: Förutsättningarna är goda för att leva ett landsbygdsliv med frihet, närhet till en fantastisk natur, kryddad med invånarnas drivkraft och kreativitet som skapar gemenskap och aktiviteter. Företagsamhet: Här är drivkraften stor och har lett till att såväl små, mellanstora och stora internationella företag etablerats. Tillsammans med de engagerade invånarna bidrar till den levande landsbygden. Bredband: Dig.2020 är Västernorrlands satsning för att nå regeringens bredbandsmål att 90 procent av alla hushåll och företag i Sverige ska ha tillgång till minst 100 Mbit per sekund senast år 2020. Servicepunkter: På landsbygden finns servicepunkter där invånarna kan träffas över en kopp kaffe, göra sina ärenden över nätet, ta del av information via broschyrer och mycket annat. Bygdsam: är en samverkansplattform där företag, ideell sektor och kommunen samarbetar för en levande och attraktiv landsbygd. Upplevelser: Här finns inte bara naturen in på knuten, utan även kultur- och sevärdheter, idrottsplatser, mötesplatser, bygdegårdar och trivsamma landsbygdscaféer.  Landsbygdsliv: Förutsättningarna är goda för att leva ett landsbygdsliv med frihet, närhet till naturen, kryddad med invånarnas drivkraft och kreativitet som skapar förutsättningar för gemenskap och aktiviteter. > av Örnsköldsviks invånare bor på landsbygden (SCB 2016).

8 DIN EGEN RUBRIK Beskrivande text Beskrivande text beskrivande text
Landsbygden: Förutsättningarna är goda för att leva ett landsbygdsliv med frihet, närhet till en fantastisk natur, kryddad med invånarnas drivkraft och kreativitet som skapar gemenskap och aktiviteter. Företagsamhet: Här är drivkraften stor och har lett till att såväl små, mellanstora och stora internationella företag etablerats. Tillsammans med de engagerade invånarna bidrar till den levande landsbygden. Bredband: Dig.2020 är Västernorrlands satsning för att nå regeringens bredbandsmål att 90 procent av alla hushåll och företag i Sverige ska ha tillgång till minst 100 Mbit per sekund senast år 2020. Servicepunkter: På landsbygden finns servicepunkter där invånarna kan träffas över en kopp kaffe, göra sina ärenden över nätet, ta del av information via broschyrer och mycket annat. Bygdsam: är en samverkansplattform där företag, ideell sektor och kommunen samarbetar för en levande och attraktiv landsbygd. Upplevelser: Här finns inte bara naturen in på knuten, utan även kultur- och sevärdheter, idrottsplatser, mötesplatser, bygdegårdar och trivsamma landsbygdscaféer.  Landsbygdsliv: Förutsättningarna är goda för att leva ett landsbygdsliv med frihet, närhet till naturen, kryddad med invånarnas drivkraft och kreativitet som skapar förutsättningar för gemenskap och aktiviteter. > av Örnsköldsviks invånare bor på landsbygden (SCB 2016).

9 SKÄRGÅRDSLIVET I skärgården möts du av öar med kala klippor, men även av skogsbeklädda öar och vita stränder, samt av skärgårdspärlor som Ulvön och Trysunda. Skärgårdslivet: I skärgården möts du av öar med kala klippor och badhällar, men även av skogsbeklädda öar och vita stränder. Med skärgårdspärlor som Ulvön och Trysunda, samt en tillgänglighet utöver det vanliga. Ulvön och Trysunda: är pärlorna bland våra skärgårdsöar. Med gästhamnar, övernattningsmöjligheter, olika promenadstråk och sevärdheter. Under sommartid går det regelbundna turer till Ulvön och Trysunda. Sandstränder: Gullviks, Nyängets och Salusands havsbad med sina fina sandstränder är några av de platser våra invånare gärna söker sig till sommartid. Havet: Den djupa skärgården är en dröm för alla seglare. Här slipper du kryssa mellan grynnor och grund och du kan på många öar lägga till med båten direkt vid en klippa. Ulvö hotell: Ulvö hotell håller högsta nationella klass och drar till sig besökare från hela världen både sommar som vinter. Tillgänglighet: Här kan lägga till vid klippa som du får ha för dig själv eller lägga till vid någon av alla de landstigningsplatser som tillgängliggjorts med brygga, fikabord, grillplatser och vissa fall även bastuanläggningar. Skärgård i världsklass: Cirka 64 mkr har investerats i att tillgängliggöra skärgården och i marknadsföring för att utöka skärgårdsturismen i Höga Kusten.

10 DIN EGEN RUBRIK Beskrivande text Beskrivande text beskrivande text
Skärgårdslivet: I skärgården möts du av öar med kala klippor och badhällar, men även av skogsbeklädda öar och vita stränder. Med skärgårdspärlor som Ulvön och Trysunda, samt en tillgänglighet utöver det vanliga. Ulvön och Trysunda: är pärlorna bland våra skärgårdsöar. Med gästhamnar, övernattningsmöjligheter, olika promenadstråk och sevärdheter. Under sommartid går det regelbundna turer till Ulvön och Trysunda. Sandstränder: Gullviks, Nyängets och Salusands havsbad med sina fina sandstränder är några av de platser våra invånare gärna söker sig till sommartid. Havet: Den djupa skärgården är en dröm för alla seglare. Här slipper du kryssa mellan grynnor och grund och du kan på många öar lägga till med båten direkt vid en klippa. Ulvö hotell: Ulvö hotell håller högsta nationella klass och drar till sig besökare från hela världen både sommar som vinter. Tillgänglighet: Här kan lägga till vid klippa som du får ha för dig själv eller lägga till vid någon av alla de landstigningsplatser som tillgängliggjorts med brygga, fikabord, grillplatser och vissa fall även bastuanläggningar. Skärgård i världsklass: Cirka 64 mkr har investerats i att tillgängliggöra skärgården och i marknadsföring för att utöka skärgårdsturismen i Höga Kusten.

11 FÖRENINGSLIVET I Örnsköldsvik är föreningslivet stort. Drivkraften hos 600 föreningar skapar förutsättningar för en social samvaro och en aktiv fritid. Föreningslivet: I Örnsköldsvik är föreningslivet stort. Drivkraften hos 600 föreningar skapar enstående förutsättningar för kreativitet, social samvaro och en aktiv fritid. 600 föreningar: Drivkraften hos de 600 föreningarna som är utbredda över hela kommunen skapar enastående förutsättningar för kreativitet, social samvaro, en aktiv fritid och där det finns många samlingslokaler. Friluftsliv: Höga Kustens natur skapar fantastiska förutsättningar för friluftslivet. Här arbetar ideella krafter tillsammans med kommunen med att tillgängliggöra naturen för den aktive, men även för dem som endast vill njuta. Kultur: Intresset för kultur är stort i Örnsköldsvik med en rad olika kulturföreningar och sällskap. I Örnsköldsvik arrangeras årligen en rad olika kulturaktiviteter. Tillsammans med kommunen arbetar föreningarna för att utveckla och lyfta kulturen. Bland annat ses på möjligheterna för ett framtida kulturhus. Även intresset för att sjunga i kör är stort i Örnsköldsvik. Idrott: Det finns en stark idrottstradition i Örnsköldsvik inom både vinter- och sommaridrott. Här finns bredden. Föreningarnas engagemang ser till att det finns plats för såväl elitsatsande som motionärer. Olika sporter: Här är förhållande goda för vintersporter som skidor på längden och på tvären med en mängd av skidspår och två stora slalombackar. Andra exempel på sporter är ishockey, backhoppning, curling, konståkning och längdfärdsåkning populära aktiviteter. I Örnsköldsvik finns en stor mängd fotbollsföreningar. Men även andra sporter som cykling, fridrott och golf, samt hästsport. Exempel på etablerade sporter i våra inomhushallar är innebandy, badminton, tennis. Det finns även ett antal stora gymkedjor etablerade i Örnsköldsvik som kompletteras av mindre aktörer. Motor: I Örnsköldsvik är motorintresset stort och att uppleva naturen på nära håll. Här finns bland annat Sveriges största skoterklubb, men även sporter som enduro, isracing, är väletablerade. Modo Hockey: I arenan Fjällräven center spelar Modo Hockey sina hemmamatcher. Matcherna är en folkfest som engagerar såväl unga som gamla bland Örnsköldsviks invånare Modo Hockey är även en stor aktör inom föreningslivet med barn- och ungdomsidrott.

12 DIN EGEN RUBRIK Beskrivande text Beskrivande text beskrivande text
Föreningslivet: I Örnsköldsvik är föreningslivet stort. Drivkraften hos 700 föreningar skapar enstående förutsättningar för kreativitet, social samvaro och en aktiv fritid. 700 föreningar: Drivkraften hos de 700 föreningarna som är utbredda över hela kommunen skapar enastående förutsättningar för kreativitet, social samvaro, en aktiv fritid och där det finns många samlingslokaler. Friluftsliv: Höga Kustens natur skapar fantastiska förutsättningar för friluftslivet. Här arbetar ideella krafter tillsammans med kommunen med att tillgängliggöra naturen för den aktive, men även för dem som endast vill njuta. Kultur: Intresset för kultur är stort i Örnsköldsvik med en rad olika kulturföreningar och sällskap. I Örnsköldsvik arrangeras årligen en rad olika kulturaktiviteter. Tillsammans med kommunen arbetar föreningarna för att utveckla och lyfta kulturen. Bland annat ses på möjligheterna för ett framtida kulturhus. Även intresset för att sjunga i kör är stort i Örnsköldsvik. Idrott: Det finns en stark idrottstradition i Örnsköldsvik inom både vinter- och sommaridrott. Här finns bredden. Föreningarnas engagemang ser till att det finns plats för såväl elitsatsande som motionärer. Olika sporter: Här är förhållande goda för vintersporter som skidor på längden och på tvären med en mängd av skidspår och två stora slalombackar. Andra exempel på sporter är ishockey, backhoppning, curling, konståkning och längdfärdsåkning populära aktiviteter. I Örnsköldsvik finns en stor mängd fotbollsföreningar. Men även andra sporter som cykling, fridrott och golf, samt hästsport. Exempel på etablerade sporter i våra inomhushallar är innebandy, badminton, tennis. Det finns även ett antal stora gymkedjor etablerade i Örnsköldsvik som kompletteras av mindre aktörer. Motor: I Örnsköldsvik är motorintresset stort och att uppleva naturen på nära håll. Här finns bland annat Sveriges största skoterklubb, men även sporter som enduro, isracing, är väletablerade. Modo Hockey: I arenan Fjällräven center spelar Modo Hockey sina hemmamatcher. Matcherna är en folkfest som engagerar såväl unga som gamla bland Örnsköldsviks invånare Modo Hockey är även en stor aktör inom föreningslivet med barn- och ungdomsidrott.

13 FRILUFTSLIVET Här finns massor av möjligheter till ett aktivt friluftsliv, sommar som vinter. En fantastisk natur som tillgänglig- gjorts av kommunen och ideella krafter. Friluftslivet: I Örnsköldsvik finns massor av möjligheter till ett aktivt friluftsliv året om. Listan är i det närmast oändlig, sommar som vinter. En fantastisk natur som tillgängliggjorts av kommunen och ideella krafter. Sveriges friluftskommun: Ett framgångsrikt samarbete mellan kommun och föreningsliv har gett oss utmärkelsen Sveriges friluftskommun 2011, 2015 och 2016. Tillgångar: Örnsköldsvik erbjuder fantastiska förutsättningar för den friluftsintresserade med 59 friluftsområden och 57 fiskevårdsområden. Höga Kusten: Kultur- och naturlandskapet och engagerade entreprenörer har skapat goda förutsättningar till ett varierat friluftsliv året runt, i hela vår kommun. Intresset för Höga Kusten har vuxit avsevärt de senaste åren och finns nu i den absoluta toppen bland besöksmål i Sverige. Leder: Via 9 vandringsleder, 7 kanotleder och 150 mil skoterleder upplever du den fantastiska naturen på nära håll. Stadsnära: Hälsans stig, Hornsjön naturreservat, Själevads friluftscentral och Skyttis idrotts- och friluftsområde ger goda förutsättningar för motion och njutning. Upplevelser: Skuleskogens nationalpark, Höga Kustenleden, Skallbergsgrottorna, samt skärgårdsöarna Trysunda och Ulvön är exempel på upplevelser som lockar såväl invånare som besökare.

14 DIN EGEN RUBRIK Beskrivande text Beskrivande text beskrivande text
Friluftslivet: I Örnsköldsvik finns massor av möjligheter till ett aktivt friluftsliv året om. Listan är i det närmast oändlig, sommar som vinter. En fantastisk natur som tillgängliggjorts av kommunen och ideella krafter. Sveriges friluftskommun: Ett framgångsrikt samarbete mellan kommun och föreningsliv har gett oss utmärkelsen Sveriges friluftskommun 2011, 2015 och 2016. Tillgångar: Örnsköldsvik erbjuder fantastiska förutsättningar för den friluftsintresserade med 59 friluftsområden och 57 fiskevårdsområden. Höga Kusten: Kultur- och naturlandskapet och engagerade entreprenörer har skapat goda förutsättningar till ett varierat friluftsliv året runt, i hela vår kommun. Intresset för Höga Kusten har vuxit avsevärt de senaste åren och finns nu i den absoluta toppen bland besöksmål i Sverige. Leder: Via 9 vandringsleder, 7 kanotleder och 150 mil skoterleder upplever du den fantastiska naturen på nära håll. Stadsnära: Hälsans stig, Hornsjön naturreservat, Själevads friluftscentral och Skyttis idrotts- och friluftsområde ger goda förutsättningar för motion och njutning. Upplevelser: Skuleskogens nationalpark, Höga Kustenleden, Skallbergsgrottorna, samt skärgårdsöarna Trysunda och Ulvön är exempel på upplevelser som lockar såväl invånare som besökare.

15 IDROTTSLIVET Det finns en stark idrottstradition i Örnsköldsvik både på vintern och sommaren. Här finns plats för såväl motionärer som elitsatsande. Idrottslivet: Det finns en stark idrottstradition i Örnsköldsvik inom både vinter- och sommaridrott. Föreningarnas engagemang ser till att det finns plats för såväl motionärer som elitsatsande. Innebandy: I Örnsköldsvik finns en lång tradition av att spela innebandy. Både herr- och damlagen har tagit flera SM-guld och genom åren har barn- och ungdomsidrotten vuxit sig stor och stark. Fotboll: Det finns en mängd olika fotbollsplaner runt om i kommunen. I den moderna och stadsnära inomhushallen Rexroth tränar lag från hela Örnsköldsvik på konstgräs. Ishockey: Här finns en stark ishockeytradition, där Modo Hockey varit framgångsrikt. I kommunen finns en mängd olika hallar och utomhusrinkar. Tennis: I den stadsnära tennisanläggningen Mattsborgen kan du spela tennis året runt. De har både grus- och hardcourtbanor. Golf: Intresset för golf är stort och banorna på Veckefjärden (som korats till Norrlands bästa golfbana) och Puttom erbjuder högklassiga förhållanden i fantastiska miljöer för både invånare och besökare. Skidor: Här är förhållande goda för vintersporter på längden och på tvären med en mängd av skidspår och två stora slalombackar, samt för backhoppning med en hoppbacke mitt i stan. Skridskor: Förutom konståkning och ishockeyn, så är längdfärdsåkning på våra isar en populära aktiviteter, som ger både en idrotts- och naturupplevelse utöver det vanliga. Skyttis: Bland våra idrottsanläggningar sticker Skyttis stora frilufts- och idrottsanläggning ut lite extra. Där finns en konstgräsplan, friidrottsbanor, innebandy- och fotbollshall,, skridskobana, hockeyhall och konstsnöbelagda asfaltsspår.

16 DIN EGEN RUBRIK Beskrivande text Beskrivande text beskrivande text
Idrottslivet: Det finns en stark idrottstradition i Örnsköldsvik inom både vinter- och sommaridrott. Föreningarnas engagemang ser till att det finns plats för såväl motionärer som elitsatsande. Innebandy: I Örnsköldsvik finns en lång tradition av att spela innebandy. Både herr- och damlagen har tagit flera SM-guld och genom åren har barn- och ungdomsidrotten vuxit sig stor och stark. Fotboll: Det finns en mängd olika fotbollsplaner runt om i kommunen. I den moderna och stadsnära inomhushallen Bosch Rexroth tränar lag från hela Örnsköldsvik på konstgräs. Ishockey: Här finns en stark ishockeytradition, där Modo Hockey varit framgångsrikt. I kommunen finns en mängd olika hallar och utomhusrinkar. Tennis: I den stadsnära tennisanläggningen Mattsborgen kan du spela tennis året runt. De har både grus- och hardcourtbanor. Golf: Intresset för golf är stort och banorna på Veckefjärden (som korats till Norrlands bästa golfbana) och Puttom erbjuder högklassiga förhållanden i fantastiska miljöer för både invånare och besökare. Skidor: Här är förhållande goda för vintersporter på längden och på tvären med en mängd av skidspår och två stora slalombackar, samt för backhoppning med en hoppbacke mitt i stan. Skridskor: Förutom konståkning och ishockeyn, så är längdfärdsåkning på våra isar populära aktiviteter, som ger både en idrotts- och naturupplevelse utöver det vanliga. Skyttis: Bland våra idrottsanläggningar sticker Skyttis stora frilufts- och idrottsanläggning ut lite extra. Där finns en konstgräsplan, friidrottsbanor, innebandy- och fotbollshall,, skridskobana, hockeyhall och konstsnöbelagda asfaltsspår.

17 KULTURLIVET I Örnsköldsvik finns en mängd kulturintresserade invånare som bidrar till ett levande kulturliv med olika aktiviteter. Kulturlivet: Örnsköldsvik har en stabil grund för musik- och kulturliv, där vår kulturskola är en inspirationskälla för barn och ungdomar. En mängd kulturintresserade invånare som bidrar till ett levande kulturliv med olika aktiviteter. Kultur: En mängd kulturaktiviteter arrangeras årligen och det finns flera hembygdsgårdar och samt institutioner däribland Genesmons arkeologiska friluftsmuseum, Örnsköldsviks museum och Konsthall. Teater: Med Örnsköldsviks Riksteaterförening i spetsen finns ett antal sällskap som bjuder på allt från klassisk teater till revyer. Kulturhus: Kommunen har avsatt kr till en fördjupad utredning och förprojektering om ett kulturhus som är tänkt att bli en samlingspunkt för kommunens kulturliv High Coast Art Valley: I konstdalen har Nätterlunds stiftelse hitintills placerat ut 25 konstverk av nationellt kända konstnärer och lokala förmågor. Tillsammans bildar de ett kulturstråk som sträcker sig från Ulvöarna längs Nätraälvens dalgång. Musikmakarna: Yrkesskolan Musikmakarna och deras blivande musikproducenter har satt Örnsköldsvik på Sverigekartan i musiksammanhang. Dream Hill Academy Musikskola som drivs av rikskände musikproducenten Anders Bagge, har på senare år även etablerat sig. Musik: Kulturskolan har blivit en viktig grund för den mängd orkestrar, körer, grupper inom rock-pop-, folkmusik, jazz m.m. som finns i Örnsköldsvik.

18 DIN EGEN RUBRIK Beskrivande text Beskrivande text beskrivande text
Kulturlivet: Örnsköldsvik har en stabil grund för musik- och kulturliv, där vår kulturskola är en inspirationskälla för barn och ungdomar. En mängd kulturintresserade invånare som bidrar till ett levande kulturliv med olika aktiviteter. Kultur: En mängd kulturaktiviteter arrangeras årligen och det finns flera hembygdsgårdar och samt institutioner däribland Genesmons arkeologiska friluftsmuseum, Örnsköldsviks museum och Konsthall. Teater: Med Örnsköldsviks Riksteaterförening i spetsen finns ett antal sällskap som bjuder på allt från klassisk teater till revyer. Kulturhus: Kommunen har avsatt kr till en fördjupad utredning och förprojektering om ett kulturhus som är tänkt att bli en samlingspunkt för kommunens kulturliv High Coast Art Valley: I konstdalen har Nätterlunds stiftelse hitintills placerat ut 25 konstverk av nationellt kända konstnärer och lokala förmågor. Tillsammans bildar de ett kulturstråk som sträcker sig från Ulvöarna längs Nätraälvens dalgång. Musikmakarna: Yrkesskolan Musikmakarna och deras blivande musikproducenter har satt Örnsköldsvik på Sverigekartan i musiksammanhang. Dream Hill Academy Musikskola som drivs av rikskände musikproducenten Anders Bagge, har på senare år även etablerat sig. Musik: Kulturskolan har blivit en viktig grund för den mängd orkestrar, körer, grupper inom rock-pop-, folkmusik, jazz m.m. som finns i Örnsköldsvik.

19 NÄRINGSLIVET Örnsköldsvik är en företagstät kommun med många internationella företag, stark företagandetradition och stort utvecklingsfokus. Näringslivet: Örnsköldsvik är en företagstät kommun med många internationella företag, stark företagandetradition och stort utvecklingsfokus. Samverkan mellan kommun och företag har blivit en framgångsfaktor. Klimatsmart: Med framtiden i fokus utvecklas klimatsmart produktion av varor och tjänster, samt tillverkning av energieffektiva produkter från förnybara råvaror Industrihistoria: Örnsköldsvik har en stark industrihistoria där det finns en stor och konkurrenskraftig kunskap i företagen, däribland BAE Systems, Bosch Rexroth och Aditya Birla Domsjö 5% av Sveriges totala nettoexport står Örnsköldsviks exportindustri för. North Sweden Cleantech: bygger på företags och offentliga verksamheters samarbeten i Västerbotten och Örnsköldsvik. Två projekt ska ge ännu bättre förutsättningar och till positionen som ledande inom innovativ energi- och miljöteknik, samt till tillväxt. > 2500 företag inom handel och tjänster, samt en industri där många av företagen vänder sig till en internationell marknad. NIS: I ”Näringsliv i samverkan” arbetar Handelskammaren, Företagarna, Örnsköldsviks industrigrupp och kommunen sedan en lång tid tillbaka för Örnsköldsviks utveckling. Besöksnäringen: Allt fler besökare söker sig till Höga Kusten. För 6:e året i rad går det mot en rekordomsättning och fler besökare än tidigare år. Tjänstesektorn: växer sig allt starkare inte minst inom IT, där flera företag agerar på den nationella och internationella marknaden.

20 DIN EGEN RUBRIK Beskrivande text Beskrivande text beskrivande text
Näringslivet: Örnsköldsvik är en företagstät kommun med många internationella företag, stark företagandetradition och stort utvecklingsfokus. Samverkan mellan kommun och företag har blivit en framgångsfaktor. Klimatsmart: Med framtiden i fokus utvecklas klimatsmart produktion av varor och tjänster, samt tillverkning av energieffektiva produkter från förnybara råvaror Industrihistoria: Örnsköldsvik har en stark industrihistoria där det finns en stor och konkurrenskraftig kunskap i företagen, däribland BAE Systems, Bosch Rexroth och Aditya Birla Domsjö 5% av Sveriges totala nettoexport står Örnsköldsviks exportindustri för. North Sweden Cleantech: bygger på företags och offentliga verksamheters samarbeten i Västerbotten och Örnsköldsvik. Två projekt ska ge ännu bättre förutsättningar och till positionen som ledande inom innovativ energi- och miljöteknik, samt till tillväxt. > 2500 företag inom handel och tjänster, samt en industri där många av företagen vänder sig till en internationell marknad. NIS: I ”Näringsliv i samverkan” arbetar Handelskammaren, Företagarna, Örnsköldsviks industrigrupp och kommunen sedan en lång tid tillbaka för Örnsköldsviks utveckling. Besöksnäringen: Allt fler besökare söker sig till Höga Kusten. För 6:e året i rad går det mot en rekordomsättning och fler besökare än tidigare år. Tjänstesektorn: växer sig allt starkare inte minst inom IT, där flera företag agerar på den nationella och internationella marknaden.

21 ARBETSMARKNADEN Örnsköldsviks som arbetsmarknad breddas med en växande tjänstesektor och besöksnäring som komplement till den starka industrin. Arbetsmarknaden: Örnsköldsviks som arbetsmarknad breddas med en växande tjänstesektor som komplement till den starka industrin och där besöksnäringen och Höga Kusten är på frammarsch. Internationellt: Vi har ett av norra Sveriges mest internationella näringsliv med en stor andel jobb på multinationella företag.   50 minuter är pendlingstiden mellan Örnsköldsvik C och Umeå C med Botniabanan.  > jobb finns det totalt inom kommungränsen. 2/3 av dessa är inom privata verksamheter. Karriär: Det starka näringslivet erbjuder goda karriärsmöjligheter. Framförallt söks ingenjörer, tekniker samt personal inom utbildnings- och sjukvårdsområdet. Samverkan: Örnsköldsvik arbetar tillsammans med Umeå i en gemensam arbetsmarknadsregion för att säkerställa Örnsköldsviks långsiktiga kompetensbehov och attraktivitet. > jobb tillsammans med Umeå i norra Sveriges största arbetsmarknad.

22 DIN EGEN RUBRIK Beskrivande text Beskrivande text beskrivande text
Arbetsmarknaden: Örnsköldsviks som arbetsmarknad breddas med en växande tjänstesektor som komplement till den starka industrin och där besöksnäringen och Höga Kusten är på frammarsch. Internationellt: Vi har ett av norra Sveriges mest internationella näringsliv med en stor andel jobb på multinationella företag.   50 minuter är pendlingstiden mellan Örnsköldsvik C och Umeå C med Botniabanan.  > jobb finns det totalt inom kommungränsen. 2/3 av dessa är inom privata verksamheter. Karriär: Det starka näringslivet erbjuder goda karriärsmöjligheter. Framförallt söks ingenjörer, tekniker samt personal inom utbildnings- och sjukvårdsområdet. Samverkan: Örnsköldsvik arbetar tillsammans med Umeå i en gemensam arbetsmarknadsregion för att säkerställa Örnsköldsviks långsiktiga kompetensbehov och attraktivitet. > jobb tillsammans med Umeå i norra Sveriges största arbetsmarknad.

23 STUDIER I Örnsköldsvik finns utvalda utbildningar på universitets- och YH-nivå som utformas i nära samarbete med det regionala näringslivet. Studier: I Örnsköldsvik finns utvalda utbildningar på universitets och YH-nivå. Alla kurser och program ges av välkända utbildningsanordnare och utformas i nära samarbete med det regionala näringslivet. Universitetet: Vissa utbildningar arrangeras av Umeå universitet, några få på plats men fler olika program och kurser på distans.  Lärcentrum: erbjuder studerande inom högre utbildning och på yrkeshögskolan en lugn och attraktiv studiemiljö, där studenter har tillgång till teknisk utrustning, tentamensservice och bibliotek. Pendling: Många studenter studerar i Umeå men bor i Örnsköldsvik. Pendlingstiden med Botniabanan till Umeå universitet är cirka 50 min. Med Kustbussarna tar det cirka en timme. Yrkeshögskola: anordnar bl.a. utbildningar inom teknik, fotvård, mjukvaror, systemteknik. Musikmakarnas musikproducenter har fått stora framgångar i musikbranschen. Forskning: Verkstadsindustrin i samverkan med Umeå universitet, Mittuniversitetet och Luleå tekniska högskola bedriver en framgångsrik forskning inom bl.a. skog, turism och processindustri, samt kemi, energi och samhällsforskning. Samverkan: Många av utbildningarna, såväl universitets- som yrkesutbildningar tas fram tillsammans med regionala näringslivet. Folkhögskolan: Bland folkhögskolorna finns rikskände Anders Bagges Dreamhill, samt Music Academy, Hälsocoach, Musiklinjen och Teaterlinjen.

24 DIN EGEN RUBRIK Beskrivande text Beskrivande text beskrivande text
Studier: I Örnsköldsvik finns utvalda utbildningar på universitets och YH-nivå. Alla kurser och program ges av välkända utbildningsanordnare och utformas i nära samarbete med det regionala näringslivet. Universitetet: Vissa utbildningar arrangeras av Umeå universitet, några få på plats men fler olika program och kurser på distans.  Lärcentrum: erbjuder studerande inom högre utbildning och på yrkeshögskolan en lugn och attraktiv studiemiljö, där studenter har tillgång till teknisk utrustning, tentamensservice och bibliotek. Pendling: Många studenter studerar i Umeå men bor i Örnsköldsvik. Pendlingstiden med Botniabanan till Umeå universitet är cirka 50 min. Med Kustbussarna tar det cirka en timme. Yrkeshögskola: anordnar bl.a. utbildningar inom teknik, fotvård, mjukvaror, systemteknik. Musikmakarnas musikproducenter har fått stora framgångar i musikbranschen Forskning: Verkstadsindustrin i samverkan med Umeå universitet, Mittuniversitetet och Luleå tekniska högskola bedriver en framgångsrik forskning inom bl.a. skog, turism och processindustri, samt kemi, energi och samhällsforskning. Samverkan: Många av utbildningarna, såväl universitets- som yrkesutbildningar tas fram tillsammans med regionala näringslivet. Folkhögskolan: Bland folkhögskolorna finns rikskände Anders Bagges Dreamhill, samt Music Academy, Hälsocoach, Musiklinjen och Teaterlinjen.

25 UTVECKLING I Örnsköldsvik samarbetar näringsliv, föreningsliv, kommun och andra offentliga aktörer tillsammans för att finna lösningar och skapa tillväxt. Utveckling: I Örnsköldsvik arbetas det för ett gott näringslivsklimat. Här samarbetar näringsliv, föreningsliv, kommun och andra offentliga aktörer tillsammans i Världsklass Örnsköldsvik för att finna lösningar och skapa tillväxt. Drivkraft: I Örnsköldsvik finns en drivkraft och framtidstro som gör att byggkranar snurrar, att företag startas och att föreningslivet blommar. Här finns viljan och modet att skapa och att visa handlingskraft. Världsklass Örnsköldsvik: Arbetet för att driva på utvecklingen i hela den geografiska kommunen går under namnet Världsklass Örnsköldsvik. Utmaningarna: I omvärldsanalysen som Världsklass Örnsköldsvik tagit fram finns ett antal utmaningar för utveckling. Det handlar till stor del om att öppna upp för omvärlden, för nya regioner, ny befolkning och för alla åldersgrupper. North Sweden Cleantech: Vasa, Västerbotten och Örnsköldsvik samarbetar för att stärka positioner som ledande inom energi- och miljöteknik-området genom två Cleantech-projekt. Idéslussen: Genom Världsklass Idésluss bollas och förverkligas goda idéer tillsammans genom coachning, matchning och medfinansiering. Nätverk: I Örnsköldsvik finns en lång tradition av att samverka och att nätverka. Genom Världsklass nätverksträffar samlas människor som känner engagemang för Örnsköldsviks utveckling och ge utrymme för samtal och tid att ta del av varandras tankar och idéer. Företagsklimat: I Örnsköldsvik arbetas det för ett näringslivs-klimat som gör det enkelt att vara företagare och som gör att fler företag utvecklas och etablerar sig här.

26 DIN EGEN RUBRIK Beskrivande text Beskrivande text beskrivande text
Utveckling: I Örnsköldsvik arbetas det för ett gott näringslivsklimat. Här samarbetar näringsliv, föreningsliv, kommun och andra offentliga aktörer tillsammans i Världsklass Örnsköldsvik för att finna lösningar och skapa tillväxt. Drivkraft: I Örnsköldsvik finns en drivkraft och framtidstro som gör att byggkranar snurrar, att företag startas och att föreningslivet blommar. Här finns viljan och modet att skapa och att visa handlingskraft. Världsklass Örnsköldsvik: Arbetet för att driva på utvecklingen i hela den geografiska kommunen går under namnet Världsklass Örnsköldsvik. Utmaningarna: I omvärldsanalysen som Världsklass Örnsköldsvik tagit fram finns ett antal utmaningar för utveckling. Det handlar till stor del om att öppna upp för omvärlden, för nya regioner, ny befolkning och för alla åldersgrupper. North Sweden Cleantech: Vasa, Västerbotten och Örnsköldsvik samarbetar för att stärka positioner som ledande inom energi- och miljöteknik-området genom två Cleantech-projekt. Idéslussen: Genom Världsklass Idésluss bollas och förverkligas goda idéer tillsammans genom coachning, matchning och medfinansiering. Nätverk: I Örnsköldsvik finns en lång tradition av att samverka och att nätverka. Genom Världsklass nätverksträffar samlas människor som känner engagemang för Örnsköldsviks utveckling och ge utrymme för samtal och tid att ta del av varandras tankar och idéer. Företagsklimat: I Örnsköldsvik arbetas det för ett näringslivs-klimat som gör det enkelt att vara företagare och som gör att fler företag utvecklas och etablerar sig här.

27 HÖGA KUSTEN I det vackra världsarvet Höga Kusten, längs Norrlandskusten, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid. Höga Kusten: I det vackra världsarvet Höga Kusten, längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid. Örnsköldsvik en del av Höga Kusten: Örnsköldsvik är en del av Höga Kusten liksom Kramfors, Härnösand och Sollefteå. Tillsammans erbjuds ett fantastiskt utbud av sevärdheter, aktiviteter och upplevelser. Skuleskogen: Den väglösa och vilda Skuleskogens nationalpark är Slåttdalsskrevan, utsikten från Slåttdalsberget, spåren av landhöjningen, storskogen och Naturum Höga Kusten några av sevärdheterna. Friluftsliv: Höga Kustens natur erbjuder fantastiska friluftslivsmöjligheter både i skärgården och i naturen för såväl den aktive friluftsälskaren som för den som bara vill njuta. Naturvärldsarv: Världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid. Världsrekordet är uppmätt vid Skulebergets topp, där kustlinjen gått hela 286 meter högre än nuvarande havsyta. Skärgården: I skärgården är Ulvön, Trysunda och Grisslan tre kända och kära öar. Skags och Högbondens fyr med omgivningar är andra höjdpunkter, liksom Rotsidan och fiskelägena i Norrfällsviken och Bönhamn. Möten: Möten kan ske på destinationens boendeanläggningar, längs en vandringsled eller i en övernattningsstuga – men också i mer arrangerad form, som på olika frilufts- och smakfestivaler.

28 DIN EGEN RUBRIK Beskrivande text Beskrivande text beskrivande text
Höga Kusten: I det vackra världsarvet Höga Kusten, längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid. Örnsköldsvik en del av Höga Kusten: Örnsköldsvik är en del av Höga Kusten liksom Kramfors, Härnösand och Sollefteå. Tillsammans erbjuds ett fantastiskt utbud av sevärdheter, aktiviteter och upplevelser. Skuleskogen: Den väglösa och vilda Skuleskogens nationalpark är Slåttdalsskrevan, utsikten från Slåttdalsberget, spåren av landhöjningen, storskogen och Naturum Höga Kusten några av sevärdheterna. Friluftsliv: Höga Kustens natur erbjuder fantastiska friluftslivsmöjligheter både i skärgården och i naturen för såväl den aktive friluftsälskaren som för den som bara vill njuta. Naturvärldsarv: Världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid. Världsrekordet är uppmätt vid Skulebergets topp, där kustlinjen gått hela 286 meter högre än nuvarande havsyta. Skärgården: I skärgården är Ulvön, Trysunda och Grisslan tre kända och kära öar. Skags och Högbondens fyr med omgivningar är andra höjdpunkter, liksom Rotsidan och fiskelägena i Norrfällsviken och Bönhamn. Möten: Möten kan ske på destinationens boendeanläggningar, längs en vandringsled eller i en övernattningsstuga – men också i mer arrangerad form, som på olika frilufts- och smakfestivaler.

29 ÖRNSKÖLDSVIK Välkommen till inspiration.ornskoldsvik.se
Webbsidan Inspiration - riktar sig mot potentiella inflyttare och syftar till att med hjälp av texter, bilder och filmer skapa intresse och en känsla för vad Örnsköldsvik har att erbjuda i form. Webbmagasinet Evolve - riktar sig till invånare och potentiella inflyttare. Syftet med magasinet är att förmedla delar av all den positiva utveckling som sker i Örnsköldsvik. Möjlighet till prenumeration Webbsidan Flytta hit - riktar sig till dem som är på väg att flytta till Örnsköldsvik eller som är nyinflyttade. Syftet med sidan är att ge kortfattad information, tips och råd samt länkar till vidare information hos aktörer som verkar inom områden som bo och bygga, jobb och näringsliv, barn och skola samt se och göra.


Ladda ner ppt "Bildspel producerat av Örnsköldsviks kommun 2018"

Liknande presentationer


Google-annonser