Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Regional kulturskolesamverkan i Örebro län

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Regional kulturskolesamverkan i Örebro län"— Presentationens avskrift:

1 Regional kulturskolesamverkan i Örebro län
Peter Tikkanen, utvecklingsledare

2 Örebro län Karlskoga, Lindesberg, Kumla, Hallsberg, Askersund, Nora, Degerfors, Lekeberg, Hällefors, Laxå, Ljusnarsberg Örebro

3 Vi verkar i olika lokala kontexter…
Vi är ett län med stora skillnader mellan kommunerna, allt ifrån en jättestor kulturskola till en liten musikskola med bara en handfull deltidsanställda.

4 Vi verkar i olika lokala kontexter…
olika möjligheter till kollegialt utbyte. Vi har olika möjligheter till kollegialt utbyte

5 Vi verkar i olika lokala kontexter…
olika möjligheter till kollegialt utbyte. olika möjligheter att erbjuda verksamhet i olika konstformer. olika möjligheter att erbjuda verksamhet i olika konstformer.

6 Vi verkar i olika lokala kontexter…
olika möjligheter till kollegialt utbyte. olika möjligheter att erbjuda verksamhet i olika konstformer. olika möjligheter att erbjuda fördjupningsverksamhet. olika möjligheter att erbjuda fördjupningsverksamhet.

7 Vi verkar i olika lokala kontexter…
olika möjligheter till kollegialt utbyte. olika möjligheter att erbjuda verksamhet i olika konstformer. olika möjligheter att erbjuda fördjupningsverksamhet. olika möjligheter att erbjuda verksamhet på dagtid/skoltid och i grundskolornas lokaler. olika möjligheter att erbjuda verksamhet på dagtid/skoltid och i grundskolornas lokaler.

8 Vi verkar i olika lokala kontexter…
olika möjligheter till kollegialt utbyte. olika möjligheter att erbjuda verksamhet i olika konstformer. olika möjligheter att erbjuda fördjupningsverksamhet. olika möjligheter att erbjuda verksamhet på dagtid/skoltid och i grundskolornas lokaler. olika geografiska förutsättningar med bl.a. långa avstånd, storstad/landsbygd. olika geografiska förutsättningar med bl.a. långa avstånd, storstad/landsbygd.

9 olika schematekniska förutsättningar med t. ex
olika schematekniska förutsättningar med t.ex. pedagoger som även jobbar i grundskolan. olika schematekniska förutsättningar med t.ex. pedagoger som även jobbar i grundskolan.

10 olika schematekniska förutsättningar med t. ex
olika schematekniska förutsättningar med t.ex. pedagoger som även jobbar i grundskolan. olika möjligheter att erbjuda verksamhet för barn och unga med funktionsvariationer. olika möjligheter att erbjuda verksamhet för barn och unga med funktionsvariationer.

11 olika omfattande mål och verksamhetsbeskrivningar.
olika schematekniska förutsättningar med t.ex. pedagoger som även jobbar i grundskolan. olika möjligheter att erbjuda verksamhet för barn och unga med funktionsvariationer. olika omfattande mål och verksamhetsbeskrivningar. olika omfattande mål och verksamhetsbeskrivningar.

12 olika schematekniska förutsättningar med t. ex
olika schematekniska förutsättningar med t.ex. pedagoger som även jobbar i grundskolan. olika möjligheter att erbjuda verksamhet för barn och unga med funktionsvariationer. olika omfattande mål och verksamhetsbeskrivningar. olika ”kulturklimat” och syn på ”kultur” bland kommuninvånarna och politiken. Mm.

13 Regional kulturskolesamverkan i Örebro län

14 Externa kulturaktörer
Barn och ungdomar Pedagoger och chefer Externa kulturaktörer Vår kulturskolesamverkan har tre inriktningar; att skapa samverkan mellan barn och unga, samverkan mellan pedagoger och chefer, samt samverkan med externa kulturaktörer i regionen.

15 Övergripande mål: ge barn och unga i hela länet möjlighet till en varierad, breddad och fördjupad kulturutövning. ge pedagoger och chefer i hela länet möjlighet till kollegialt utbyte av kunskaper och erfarenheter, samt fortbildning. skapa utbyte mellan kulturskolan och de kulturresurser som finns i länet med kommun, landsting eller staten som huvudman, samt kulturaktörer från det fria kulturlivet. Våra övergripande mål: ge barn och unga i hela länet möjlighet till en varierad, breddad och fördjupad kulturutövning. ge pedagoger och chefer i hela länet möjlighet till kollegialt utbyte av kunskaper och erfarenheter, samt fortbildning. skapa utbyte mellan kulturskolan och de kulturresurser som finns i länet med kommun, landsting eller staten som huvudman, samt kulturaktörer från det fria kulturlivet.

16 Kulturskolesamverkan i Örebro län
Ämnesnätverk Regional utvecklingsledare Ledningsgruppen Aktörerna i Kulturskolesamverkan kan delas upp i tre funktioner. Ledningsgrupp, regional utvecklingsledare och regionala ämnesnätverk. Det här ska inte ses som en hierarkisk pyramid. Men jag ville ändå vända på den för att illustrera att vi ser ämnesnätverken som motorn i den regionala samverkan mellan pedagoger och mellan elever. Det är alltså inte så att incitamentet till samverkansprojekt kommer från chefshåll, utan ur lusten och behovet hos pedagogerna som finns i verksamheten tillsammans med sina elever.

17 Kulturskolesamverkan i Örebro län
Ämnesnätverk Regional utvecklingsledare Ledningsgruppen Alla pedagoger är indelade i ett ämnesnätverk med träffar två ggr per år. Det finns i dagsläget 9 nätverk (Teater, bild&form, dans, stråk, blås, slagverk, piano, gitarr/bas och sång) För pedagoger som jobbar i en liten enhet ger ämnesnätverken ett kollegialt utbyte och sammanhang. I den lokala kontexten är de kanske helt ensamma inom sin konstform eller instrument/inriktning. Här får man möjlighet att träffa andra kollegor och utbyta kunskap och erfarenheter. Ämnesnätverket har ett dubbelt uppdrag; Att skapa utbyte mellan elever och att skapa utbyte mellan pedagoger. Tanken är att pedagogerna i ämnesnätverken skapar samverkansvinster för sig själv och sina elever. Det kan t.ex. handla om stora regionala orkestrar eller körläger med olika musikalisk inriktningar och kunskapsnivåer. Det kan handla om att arrangera regional dansfestival, teaterworkshop, foto/filmtävling, studieresor, etc. Det kan också handla om ämnesspecifik fortbildning för pedagogerna, eller att man spelar eller skapar något tillsammans.

18 Kulturskolesamverkan i Örebro län
Ämnesnätverk Regional utvecklingsledare Ledningsgruppen Som länk mellan ämnesnätverken och ledningsgruppen placeras den regionala utvecklingsledaren, dvs den funktion som jag har. I och med att vi redan sedan tidigare har en ganska utvecklad samverkan i regionen så har vi valt att den regionala utvecklingsledaren inte generellt ska ha rollen som producent och ledare av regionala projekt, dit pedagoger och elever blir inbjudna. Den regionala utvecklingsledaren har istället mer en stöttande funktion i projekt som initieras och skapas av pedagoger i samverkan. Det finns en massa vinster och synergieffekter när projekt skapas av pedagoger, som tillsammans vill samverka. Det ville vi inte tappa bort! Istället lägger vi mycket energi på att få till infrastrukturen för att förenkla samverkan. Att ta bort onödig administration och praktiska uppgifter som underlättar för pedagogerna. På det sättet tror vi att vi kan vi skapa både mer samverkan, med större bredd och också en samverkan av högre kvalitet. Den regionala utvecklingsledarens funktion i organisationen är alltså att vara en länk mellan ämnesnätverken och ledningsgruppen, stötta ämnesnätverken i samverkansprojekt samt vara en talesperson för kulturskolorna mot externa kulturaktörer i och utanför länet. Utvecklingsledaren hjälper även ledningsgruppen med utvecklingsarbetet.

19 Kulturskolesamverkan i Örebro län
Ämnesnätverk Regional utvecklingsledare Ledningsgruppen Ledningsgruppen består av representanter, företrädesvis musik- och kulturskolechefer, från alla deltagande kommuner samt regional utvecklingsledare. Ledningsgruppen har möten 4-5 halvdagar och 2 heldagar per år, d.v.s. ungefär varannan månad, enligt ett årshjul med olika fokusområden. Ledningsgruppen har uppdraget att leda arbetet, utarbeta mål- och verksamhetsbeskrivningar samt skapa förutsättningar för pedagogerna att samverka. (T.ex. planera in dagar då pedagogerna inte sitter fast i undervisning) Man har också uppdraget att se på vilket sätt man skulle kunna nyttja de gemensamma resurserna och kompetenserna bättre, samt hitta nya samverkansområden. Det kan t.ex. vara att se över möjligheten till fler delade tjänster, och på vilket sätt barn och ungdomar skulle kunna ta del av verksamhet i annan kommun än den egna samt utveckla samverkan med länsteatern, länsmusiken, universitetet och andra kulturaktörer. Mötena utgör också ett forum där cheferna kan utbyta kollegiala erfarenheter och dryfta frågor och få stöd i sitt arbete.

20 Kulturskolesamverkan i Örebro län
Den regionala samverkan ses som en del av den lokala verksamheten. Lokala resurser ”flyttas” och blir regionala. Målsättningen är ökad bredd, fler projekt, möjlighet till fördjupning och höjd kvalitet för fler barn och unga i länet. Vi har en tydlig ambition att projekt som görs inom den regionala samverkan ska ses som en del av den lokala verksamheten. Vi vill se den regionala samverkan som en hjälp och en resurs i den lokala kontexten. I praktiken får det konsekvensen att man minskar på verksamheten lokalt och ”förflyttar” den till det regionala planet. Men syftet är inte att deltagarna ska få mindre undervisning eller mindre verksamhet, eller att man lokalt når färre deltagare. Tvärtom! Genom att göra denna justering är målsättningen en ökad bredd, fler projekt, möjlighet till fördjupning och höjd kvalitet för fler barn och unga i länet. Vi ser alltså inte den regionala samverkan som en verksamhet som sker utöver ett redan fullmatat schema lokalt. Det är viktigt för både deltagare och pedagoger!

21 Hur gör vi då detta? Jag visar en bild på den arbetsmodell vi skapat för våra regionala samverkansprojekt som initieras och genomförs av pedagogerna i samverkan.

22 Arbetsmodell för regionala samverkansprojekt (ex. vårtermin)
Avslutning Ansökan Senast 31/3 år 1 Genomförande Tidigast våren år 2 Beslut April Såhär ser det ut. Framförhållning är A och O när det gäller regional samverkan, om man inte vill hamna i ett läge där pedagoger och elever drabbas av alldeles för mycket verksamhet. Det går tyvärr inte att vara spontan. Eftersom vi är flera kommuner som deltar måste det ligga i planeringen INNAN resp. kommun lägger sina lokala planeringar och verksamhetsplaner. På detta sätt kan regionala projekt bli en del av den lokala verksamheten. Då har pedagogerna också möjlighet att anpassa och planera sin egen arbetstid, när man i sin lokala terminsplanering ser att det ligger ett regionalt projekt kommande termin. Det här är ett exempel på ett projekt som ska genomföras under våren 2020. Ämnesnätverket träffades i början av januari och kommer överens om en idé för ett regionalt projekt. Det kan vara ett samverkansprojekt för elever, eller ett kollegialt projekt, eller både och. T.ex. en regional filmfestival, teaterlajv, länsturné med pedagoger, orkesterläger osv. Ämnesnätverket formulerar och fyller i en ”Ansökan om regionalt projekt” enligt en fastslagen mall, med mål, målgrupp, ungefärlig budget, och beräknad egen arbetstid. Senaste ansökningsdag är 31 MAR för projekt som ska genomföras tidigast kommande vårtermin, alltså nästan ett år framåt, eller 31 OKT för projekt som ska genomföras tidigast kommande hösttermin. Planering under hösten

23 Arbetsmodell för regionala samverkansprojekt (ex. vårtermin)
Avslutning Ansökan Senast 31/3 år 1 Genomförande Tidigast våren år 2 Beslut April Ledningsgruppen behandlar ansökningar 2ggr per år; i början av april resp. november. I detta exempel, i mitten av april. De beslutar att bifalla eller avslå ansökan, tilldelar en budget och skickar tillbaks bollen till ämnesnätverket. Planering under hösten

24 Arbetsmodell för regionala samverkansprojekt (ex. vårtermin)
Avslutning Ansökan Senast 31/3 år 1 Genomförande Tidigast våren år 2 Beslut April Ämnesnätverket utser nu en mindre arbetsgrupp som under hösten planerar och förbereder projektet, med stöd av regionala utvecklingsledaren, och man följer en ”Lathund för genomförande av regionalt projekt”. I lathunden uppdaterar och samlar vi erfarenheter från tidigare projekt och skapar en lista med punkter man behöver ha koll på, och också förslag på när i tiden saker och ting ska vara gjort. Helt enkelt en mall som man följer så man enklare vet vad som behöver göras och när, och att man inte missar något viktigt i processen. Pedagogerna är ju inte per automatik projektledare, men tillsammans med regional utvecklingsledare och lathund som stöd får man den hjälp man behöver för att ro projektet i land. Planering under hösten

25 Arbetsmodell för regionala samverkansprojekt (ex. vårtermin)
Avslutning Ansökan Senast 31/3 år 1 Genomförande Tidigast våren år 2 Beslut April Och till våren 2020 genomför man projektet och gör en enkel utvärdering som rapporteras till ledningsgruppen efter genomfört projekt. Planering under hösten

26 Arbetsmodell för regionala samverkansprojekt (ex. vårtermin)
Avslutning Ansökan Senast 31/3 år 1 Genomförande Tidigast våren år 2 Beslut April Ledningsgruppen tar del av utvärderingen och avslutar projektet. Planering under hösten

27 Prioriterade utvecklingsområden i närtid:
En regional kommunikationslösning! Hitta en lösning på hur elever lättare ska kunna ta del av verksamhet på annan ort än sin hemkommun. Skapa regionala fördjupningsverksamheter i olika konstformer i samarbete med externa kulturaktörer i länet.

28 Förslag på framtida utvecklingsområden
Utveckla ett forum för att utveckla både den lokala och regionala kulturskolan i ett framtidsperspektiv. Skapa verksamheter som når nya målgrupper, nya verksamheter och verksamhetsformer, med nya samarbetsparter, mm. Utveckla samarbetet med övriga kulturinstitutioner, föreningar och studieförbund i länet där vi tar vara på varandras kompetenser. Utveckla samarbetet med universitetet för fortbildning och dialog om kompetensförsörjning.

29 Förslag på framtida utvecklingsområden
Utred möjlighet att erbjuda ungdomar att bli unga ledare i regionala projekt. Utveckla ledarutbildning för unga. Utveckla ett forum där barn och unga ges inflytande och möjlighet att påverka verksamheten även på ett regionalt plan.

30 ”En lyckad samverkan måste vara givande för alla deltagande parter”.

31 Frågor? ?

32 Tack för mig! Hör gärna av er om ni vill prata regional samverkan! Peter Tikkanen Jag har telefon också Men nås säkrast på mail. 


Ladda ner ppt "Regional kulturskolesamverkan i Örebro län"

Liknande presentationer


Google-annonser