Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkomna till Ungoteket!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkomna till Ungoteket!"— Presentationens avskrift:

1 Välkomna till Ungoteket!
Dagens tema: Banläggning del 3 – Att lägga banor med Purple Pen Här nere kan du läsa kommentarer och stödord till en del av sidorna!

2 Att lägga banor med Purple Pen
Purple Pen är ett program för banläggning som gör det enkelt att rita in banor och göra kontroll- definitioner Programmet kan laddas ner kostnadsfritt. Ladda ner här:

3 Skapa en ny banläggning

4 Skapa en ny banläggning
När man startar programmet öppnas en dialogruta. Välj mellan att skapa en ny banläggning eller att öppna en befintlig.

5 Ge banläggningen ett namn
Börja med att namnge träningen eller tävlingen (max 25 tecken). Banfilen kommer att döpas till detta namn och namnet visas överst på kontrolldefinitionen. Klicka på Nästa >

6 Välj karta Välj den karta som banläggningen ska göras på.
Purple Pen stöder kartor i en rad olika format. Följande kan användas, OCAD 6 till OCAD 12, JPG, GIF, PNG, TIFF, BMP och PDF. Klicka på Nästa >

7 Kartskala när PDF används
När en karta i PDF-format används känner inte programmet automatiskt av vilken skala som kartan har. Fyll i det här. Klicka på Nästa >

8 Välj utskriftsskala Välj den skala som du vill skriva ut din bana i. Oftast är kartan som banläggningen görs på sparad i grundskalan 1: Vill du skriva ut i annan skala ändrar du här. Det går att ändra utskriftsskalan även när utskriften görs gå då in på Bana/Egenskaper Klicka på Nästa >

9 Välj storlek på utskrift
Välj i vilken pappersstorlek som kartan ska skrivas ut. Välj om kartan ska skrivas ut stående eller liggande. Klicka på Nästa >

10 Välj var banfilerna ska sparas
Ange var banfilen ska sparas. Välj på att spara den i samma mapp som kartfilen eller spara den i valfri mapp. Klicka på Nästa >

11 Välj nummerserie När kontrollerna läggs in sker numreringen automatiskt. Ange på vilket nummer som numreringen börjar. Det går att ändra nummerserien i efterhand. Gå in på Tävling/Automatisk numrering. Det går även att ändra kodsiffran för enstaka kontroll. Gå in på Tävling/Ändra kontrollkoder. Klicka på Nästa >

12 Slutför uppstarten Klicka på Slutför >
Nu är ett nytt banläggningsprojekt uppstartat och det är dags att lägga och rita in banor.

13 Lägga och rita banor

14 Symboler Start, kontroll och mål
Vänsterklicka på önskad symbol och sedan på önskad position på kartan. Kontrollbeskrivning Håll nere vänster musknapp i önskat hörn och dra ut till önskad storlek. (Rutorna bör vara minst 6 mm).

15 Symboler Kartbyte Välj mellan kartbyte vid kontroll. Vänsterklicka på kontrollen. Eller: Kartbyte med transport till ny startpunkt. Streckad linje visas på kartan och avståndet på kontrollbeskrivningen. Vänsterklicka där ny startpunkt ska vara. Variation Välj mellan gaffling (Gaffel) eller slingor (Loop). Välj antal varianter per variation (2-10).

16 Symboler Specialsymbol
Passager Vänsterklicka på symbolen och sedan på önskad plats på kartan. Symbolerna kan roteras: Objekt/Rotera, vrid med musen. Områden och linjer. Välj symbol, håll nere vänster musknapp, dra till önskad punkt, släpp, dra till ny punkt osv. Avsluta med dubbelklick eller att markera utgångspunkten. Vätska, Sjukvård, Förbjuden väg och Passmärke. Välj symbol och vänsterklicka på önskad punkt.

17 Symboler Text Vänsterklicka på symbolen, välj sedan mellan att skriva egen text eller förvald text. Välj även färg, storlek och typsnitt. Bild Välj bild, leta upp bildfil (jpg, png mm.) och vänsterklicka på önskad punkt. Markera ett hörn och dra ut till önskad storlek. Rektangel Kan användas till ram. Välj färg, bredd och hörnradie. Vänsterklicka i ett hörn, håll nere och dra ut till önskad storlek.

18 Anpassning Här görs inställningar för utseende och storlek på symboler. Vilka mått som gäller på tävlingar hittar man i Tävlingsanvisningarna:

19 Skapa en bana Gå in på Bana/Lägg till bana
Ange banans namn (klass) och ändra eventuellt någon eller några av de andra parametrarna. Fältet Första kodsiffra används för att ange vilket ordningsnummer som numreringen ska börja med. Anges exempelvis 7, får första kontrollen nummer 7 och de följande numreras i ordningsföljd därefter. Användbart vid kartbyte. Samma procedur upprepas för varje bana som skapas.

20 Fönster För att visa kartan i önskad storlek finns några alternativ
F2 Visar hela banan F3 Visar hela kartan Zooma i rullisten % Scrolla med musen Använd reglage nere till höger. (Zoom ___ %)

21 Rita in en bana Välj önskad bana bland de som skapats.
Välj ”Lägg till start”, markera var startpunkten ska vara och vänsterklicka. Välj ”Lägg till kontroll”, markera var kontrollen ska vara och vänsterklicka. Fortsätt kontroll för kontroll tills alla är inlagda. Välj ”Lägg till mål”, markera var målet ska vara och vänsterklicka.

22 Rita in en bana till Välj nästa bana i listan ovanför kontrollbeskrivningen. Välj ”Lägg till start”. Finns starten inlagd sedan tidigare ser man var den finns. Vill man använda samma vänsterklickar man där, annars där man önskar att ha starten på aktuell bana. Välj ”Lägg till kontroll”. Befintliga kontroller visas. Välj samma kontroll som finns sedan tidigare genom att vänsterklicka på kontrollen eller om man vill skapa en ny kontroll där man vill ha den.

23 Lägga till kontroll För att lägga till en kontroll på en befintlig bana, väljer man först banan i listan. Vänsterklicka på kontrollen före där den nya kontrollen ska placeras eller på kontrollbeskrivningen Välj ”Lägg till kontroll”, markera var kontrollen ska vara och vänsterklicka. Förbindningslinjen ritas om och kontrollen läggs till i kontrollbeskrivningen.

24 Ta bort kontroll För att ta bort en kontroll på en befintlig bana, väljer man först banan i listan. Vänsterklicka på kontrollen som ska tas bort eller på kontrollbeskrivningen. Vänsterklicka på ”Ta bort” i menyraden Om kontrollen inte längre används på någon bana får man en fråga om den ska tas bort helt och hållet.

25 Flytta en kontroll För att flytta en kontroll på en befintlig bana, väljer man först banan i listan. Vänsterklicka på kontrollen som ska flyttas eller på kontrollbeskrivningen. Vänsterklicka igen och håll nere. Flytta till önskad plats. Släpp. Om kontrollen används på fler banor kan man välja att flytta den för alla banor eller skapa en ny kontroll.

26 Kontrollbeskrivning Lägg in symbolerna kontroll efter kontroll eller gå tillbaka och gör dem i efterhand. Klicka i den ruta där du vill ha in symbolen, så dyker de du kan välja upp.

27 Placera kontrollbeskrivning
Välj ”Lägg till kontrollbeskrivning” i menyn. Markera var du vill ha något av hörnen och dra sedan ut åt önskat håll och rutstorlek. Ca 6 mm är lämpligt. Undvik att ha under 5 mm. Du ser storleken i rutan ner till vänster.

28 Klippa linjer och ringar
Vänsterklicka på linjen eller ringen som ska klippas. Vänsterklicka på symbolen Objekt/Skapa gap i figur. Vänsterklicka sedan på linjen eller ringen igen. - Ett ca 3 mm långt gap skapas. Eller Vänsterklicka och dra så långt du vill öppna.

29 Laga linjer och ringar Vänsterklicka på linjen eller ringen som ska lagas. Två små blå punkter visas, ta tag i den ena och dra den till den andra.

30 Skapa utskriftsområde
Det går att välja att skriva ut till standardformat A3, A4 osv. eller att välja området fritt. Börja med att välja om utskriftsområdet ska gälla specifik bana eller alla banor.

31 Skapa utskriftsområde
För att välja standardformat kryssa i ”Set Print Area Automatically” och välj i rullisten önskad storlek. Utskriftområdet kan också ställas in till valfri storlek. Ta bort krysset före ”Set Print Area Automatically” och dra ut till önskad storlek med musen.

32 Kartutskrift Välj ”Skriv ut banor”

33 Kartutskrift Ett nytt fönster öppnar sig. Markera vilka banor som ska skrivas ut. Välj också hur många kopior som önskas. Om utskriften ska göras på en annan skrivare. Klicka på ”Byt skrivare” och välj någon av de skrivare som finns installerade

34 Utskrift av kontrollbeskrivningar
Välj ”Skriv ut kontrollbeskrivningar”.

35 Utskrift av kontrollbeskrivningar
Markera vilka kontrollbeskrivningar som ska skrivas ut. Skriv ut en kopia av varje bana eller välj ”Flera sidor för varje bana” och ange önskat antal. Det går också att välja ”En sida för varje bana” för att skriva ut en banas kontrollbeskrivning per sida. ”Linjestorlek” innebär hur stora rutorna blir. Det går att välja mellan symboler och text eller en kombination av symboler och text.

36 Exportera ban- och klassfil
När man arrangerar en tävling och använder ett tävlingadministrativt program, t.ex. MeOS eller OLA, exporterar man en ban- och klassfil i XML-format som används av programmet. Det går att exportera i formaten: IOF XML version IOF XML version 3.0

37 Övningar till Purple Pen

38 Övning 1 Starta upp en ny banläggning
Ge tävlingen ett namn. Välj karta att lägga banorna på. Ställ in att kartan ska skrivas ut i skala 1:7 500. Ange att den ska skrivas ut som liggande A4. Ställ in så att kontrollnumreringen börjar på 61 och att kodsiffror som kan misstolkas när man läser dem upp och ner inte används. Karta till övningarna hittar du här:

39 Övning 2 Rita in banläggningssymboler
Använd den uppstartade banläggningen i övning 1. Lägg en bana för valfri klass. Rita in var målet ska vara. Rita in startplatsen. Rita in kontrollerna.

40 Övning 3 Ändra inställningar
Utgå från banläggningen i övning 2. Ändra inställningen så att ringstorleken blir 9 mm vid utskrift i skala 1:7 500. Öka linjetjockleken till 0,5 mm. Ställ in så att kontrollbeskrivningen blir violett. Skapa en vit kantlinje runt kontrollsiffrorna.

41 Övning 4 Skapa banor Utgå från banläggningen i övning 2.
Lägg till en bana och koppla kontrollerna. Justera kontrollsiffrorna, så att de inte skymmer viktig information på kartan och hamnar på lämpligt avstånd från kontrollringarna. Klipp upp ringar och linjer.

42 Övning 5 Skapa kontrollbeskrivningar
Utgå från banläggningen i övning 2. Mata in symboler, inklusive precisering av placeringen för startpunkten och samtliga kontroller. Ställ in så att det visas att det är en uppfångande målsnitsling. Placera kontrollbeskrivningen på lämplig plats. Rutstorleken ska vara 6mm.

43 Övning 6 Lägg till specialsymboler
Utgå från banläggningen i övning 2. Lägg in symbolen för vätskekontroll på två platser. Lägg in en frivillig- och en obligatorisk passage. Rotera symbolen så att den ligger åt ”rätt” håll. Rita in ett förbjudet område som är snitslat med heldragen snitsel.

44 Övning 7 Utskrifter Utgå från banläggningen i övning 2.
Begränsa utskriftsområdet så att det blir tillräckligt stort för att få med banan och kontrolldefinitionen, men inte större. Skriv ut banan. Ställ in så att rutorna på kontrolldefinitionerna blir 7 mm. Skriv ut kontrolldefinitionerna.


Ladda ner ppt "Välkomna till Ungoteket!"

Liknande presentationer


Google-annonser