Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

en del av den holistiska missionen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "en del av den holistiska missionen"— Presentationens avskrift:

1

2 en del av den holistiska missionen
Påverkansarbete en del av den holistiska missionen

3 EGEN reflektion ELLER MED den/de som sitter närmast dig:
Vad tycker du att påverkansarbete är? Vad säger begreppet påverkansarbete dig? Foto: Riikka-Maria och Tomas Kolkka

4 Vad är påverkansarbete?
Påverkansarbete är en metod, där man strävar att ändra på de bakomliggande strukturerna som orsakar fattigdom och ojämlikhet, samt på beslutsfattandet kring dessa. Att försvara de mänskliga rättigheterna är centralt inom fattigdomsbekämpning. I rättighetsbaserat arbete stärker man kunskaperna hos utvecklingsländernas befolkning om sina egna rättigheter och stöder dem i sina arbeten. Man hjälper dem försvara och kräva arbete. I påverkansarbetet arbetar man speciellt för att förverkliga mänskliga rättigheter och religionsfrihet för marginaliserade delar av befolkningen. Det kan vara kvinnor, funktionsnedsatta och etniska minoriteter.

5 Vad strävar man till i påverkansarbetet?
EN FÖRÄNDRING I: Medvetenhet om och kunskap i bl.a. mänskliga rättigheter. Attityder och beteenden. Beslutsfattande på alla nivåer med börjand från de lägst ställda enheterna i samhället (t.ex. familjens överhuvud), ända upp till de höga enheterna inom t.ex. internationell politik. Mål: Att verkställa och försvara de fattigas och diskriminerades mänskliga rättigheter  i enlighet med Missionssällskapets strategi

6 Ökande av medvetenhet (awareness-raising) eller påverkansarbete?
Arbetsform Ökande av medvetenhet Påverkansarbete Mål Beteendeförändringar Förändringar i politiken, lagstiftningen och hur de verkställs. Primär målgrupp Den stora allmänheten, m.a.o. de människor vars liv behöver förändring. Beslutsfattare Båda behövs – ökandet av medvetenheten främjar förändringar i beslutstagande men inte nödvändigtvis själva beslutsprocessen.

7 Olika Nivåer för påverkan
Internationell Nationell Regional Lokala myndigheter Lokalsamhällen Familjen Individen Vi fungerar på många olika plan och oftast samtidigt på flera. Grund behöver vara i skick innan åtgärder kan börja vidtas. En bred förståelse för beslutsfattare ´- inte bara för de officiella, utan även för de inofficiella påverkarna som kämpar för sin sak.

8 Det finns många Olika roller inom påverkans-arbetet

9 Påverkansarbetets teologi
Det holistiska budskapet om räddning gäller inte enbart människans eviga framtid hos Gud utan även hennes materiella, fysiska verklighet här på jorden. Av den orsaken måste kyrkan också vara en samhällelig påverkare – en profetisk kyrka. Teologiska dokumentet ”För liv och rättvisa”, 2015.

10

11 Den profetiska kyrkan verkar i samhället
Kyrkans uppgift: budskap, undervisning, dop, diakoni, tala och verka emot ojämlikhet och orätt (dvs. vara profetisk). Vidta åtgärder mot de bakomliggande orsakerna till orättvisa samt mot samhälleliga strukturer och hierarkier. Utmana beslutsfattarna när deras handlingar bryter mot Guds lagar och mot mänskornas rättigheter. Skydda skapelsen, verka för fred och försoning och för social och ekonomisk rättvisa (läs mera i teologiska dokumentet).

12 Påverkansarbetets element
Vilket är det problem som bör åtgärdas? Vad måste ändras och varför? Vem har makt/möjlighet att fatta beslut? Vad bör dessa beslutsfattare göra? Hur får vi dem att agera?

13 Strategin 2017-2022 och hoppets teman

14 Hoppets tema #3 - ”Vi arbetar för en mer rättvis värld” Tillsammans med våra samarbetspartner kämpar vi för ekonomisk och social rättivisa.

15 Våra linjedragningar:
Marginaliserade gruppers mänskliga rättigheter T.ex funktionshindrade och etniska minoriteter, människor med hiv och aids eller som lever under olika förtryck. En rättvis fred Marginaliserade grupper i konflikter och fredsprocesser, religionsdialog och kommunikation över olika gränser m.m Ekonomisk rättvisa Möjligheterna till försörjning och arbete, säker tillgång till mat, företagsansvar, ansvarsfull skattebetalning m.m. Finska Missionssällskapet stöder individer, lokalsamhällen och medborgarsamfund i deras förmåga att agera uppbyggande i konfliktsituationer och arbeta förebyggande så man hindrar kriser från att uppstå. Speciellt vill vi stärka religiösa ledare, kyrkor, kvinnor och andra lokala grupper i arbete för fred och förlikning. Vi strävar särskilt till att kämpa för mänskliga rättigheter och handlingsfrihet för de marginaliserade grupper som lever mitt i konfliktdrabbade områden, samt att påverka så att rätten till att äga mark gäller alla.

16 Strukturer vi vill förändra:
Marginalisering och diskriminering p.g.a kön, etnicitet, religion, funktionsnedsättning, tillhörande till en viss folkgrupp som är utsatt m.fl. Brist på demokratiska påverkningsmöjligheter p.g.a. exempelvis olika maktstrukturer eller diktaturer. Orättvis och diskriminerande lagstiftning och - praxis Social (däribland jämställdhet) och ekonomisk orättvisa.

17 Vad gör vi då? Mobiliserar enskilda människor och grupper: kampanjer, motioner, upprop etc. Påverkar medvetenhet och attityder genom kommunikation och dialog. Påverkar beslutsfattandet på olika nivåer: myndigheter, styrande organ, organisationer m.fl. Förstärker samarbetspartnernas kapacitet. Samarbete inom forskning och undervisning. Ger resurser och stöd åt samarbetspartnernas egna påverkansarbete. I Finland har Missionssällskapet en dialog med kyrkliga och politiska beslutsfattare, påverkar medvetandet och attityder genom kommunikation och internationell utbildning samt kallar människor till att påverka genom olika kampanjer och jippon. Påverkansarbetet gör Sällskapet ensamt och tillsammans med församlingar, ideella föreningar och andra aktörer. I länder där Missionssällskapets partner är verksamma, stöder vi det påverkansarbete som de lokala samarbetskyrkorna och –organisationerna gör.

18 På Internationell nivå
Genom olika ekumeniska nätverk: - ACT-Alliance - Ecumenical Advocacy Alliance - Lutherska världsförbundet - Kyrkornas världsråd. Finska Missionssällskapet stöder också de lokala partnernas deltagande i dessa nätverk.

19 Hiv och aids Minska på stigmatisering (upphäva skam).
Hålla temat framme på beslutsfattarnas agenda både i Finland och i internationella samfund bland beslutsfattare och påverkare.

20 Daliternas ställning i Nepal
Fattigdom Ojämlikhet – kastväsende och fatalism, förtryck av etniska och religiösa minoriteter, funktionshindrade m.fl. Inlämnandet av appellen för daliternas rättigheter 2011.

21 Daliter i Nepal får personkort (foto: Kirsti Kirjavainen)

22 Centre for Mental Health and Counselling ger gruppterapi åt vuxna i områden som drabbats hårdast av Nepals jordbävningar. Bild: CMC/Nepal Först väljer vi tema och förskar kring det

23 FUNKTIONSHINDRADES RÄTTIGHETER
Först väljer vi tema och forskar kring det

24 Planering av påverkansarbetet
Samarbetspartners Kommunikation: Funktionshindrades rättigheter i Finlands utvecklingspolitik. Metoder: Träffa med beslutsfattare, genom seminarier, olika ställningstaganden, motioner, mobilisering av publik, nätverkssamarbeten m.m. Målgrupp: ministrar, myndigheter, ambassadörer, riksdagsmän, beslutsfattare på olika plan m.fl. Och efter det UPPFÖLJNING

25 Aktiviteter: I Finland: Internationellt: I våra arbetsländer:
Appell till ministrarna. Kommunikation med UM. Utjämningskampanjen. Maailma Kylässä & Porin Suomi-Areena. Hålla saken framme i utvecklingspolitiska forum. Internationellt: Samarbete med Ecumenical Disability Advocacy Network. I våra arbetsländer: Stöda våra partners påverkansarbete.

26

27


Ladda ner ppt "en del av den holistiska missionen"

Liknande presentationer


Google-annonser