Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

”Möjligt, tillåtet och tillgängligt” SOU 2018:44

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "”Möjligt, tillåtet och tillgängligt” SOU 2018:44"— Presentationens avskrift:

1 ”Möjligt, tillåtet och tillgängligt” SOU 2018:44
Västerås ”Möjligt, tillåtet och tillgängligt” SOU 2018:44 SOI Mitt – Västerås den 19 september 2018 Utredningen om vissa förenklade upphandlingsregler (Fi 2017:05)

2 Vilka är, eller var, utredningen?
Västerås Vilka är, eller var, utredningen? Sekreteraren Jonatan Wahlberg, kansliråd, Finansdepartementet Sekreteraren Henrik Grönberg, upphandlingsjurist, Upphandlingsmyndigheten Särskilda utredaren Anna Ulfsdotter Forssell, advokat 23 experter – från SOI – Martin Kruse Referensgrupp Många andra intressenter…

3 Västerås Ett enklare och flexiblare regelverk: Utredningens uppdrag och utgångspunkter

4 Västerås Utredningens uppdrag Bedöma behovet av att göra reglerna som styr upphandlingar under tröskelvärdena och upphandlingar av tjänster i bilaga 2 enklare och mer flexibla – kortfattat förslagen rör nuvarande reglerna i 19 kap. LOU/LUF. Överväga åtgärder i syfte att minska antalet överprövningar. Internationell utblick – arbeta utåtriktat.

5 Utredningens principiella utgångspunkter för förslagen
Västerås Utredningens principiella utgångspunkter för förslagen Det finns en mängd regler, utöver upphandlings-reglerna, som påverkar hur UM/UE och deras anställda får och ska agera i upphandlingar. Den absoluta merparten av UM/UE vill göra rätt, och vill söka upp konkurrens för att få till stånd en god och sund affär. Den absoluta merparten av leverantörerna till offentlig sektor strävar efter en god och sund affär.

6 Ett enklare och flexiblare regelverk: Annonsering och förfaranderegler
Västerås Ett enklare och flexiblare regelverk: Annonsering och förfaranderegler

7 Det behövs upphandlingsregler – men lagom många
Västerås Det behövs upphandlingsregler – men lagom många De icke direktivstyrda upphandlingarna ska även fortsättningsvis vara reglerade. Regelverket ska dock vara enklare till såväl utformning som innehåll. Två slag av regler behövs: ramar för UM/UE:s handlingsutrymme och vissa skyddsregler för leverantörer. Allt som är möjligt, tillåtet och tillgängligt på det direktivstyrda området är det också på det icke direktivstyrda området, utan att det behövs särskilda regler om detta.

8 Här regleras upphandlingarna i förslaget
Västerås Här regleras upphandlingarna i förslaget Upphandlingar med värde över kr (LOU) och (LUF), dvs. lågt värde, samt om det gäller tjänster i bilaga 2 och ett värde över 7,1 MSEK (LOU) och 9,4 MSEK (LUF) – i det föreslagna 19 kap. LOU och LUF Upphandlingar med värde under ovanstående belopp regleras i det föreslagna 19 a kap. LOU och LUF (undantag täckningsköp)

9 19 kap. - Förenklade regler för annonserade upphandlingar (1)
Västerås 19 kap. - Förenklade regler för annonserade upphandlingar (1) Upphandlingar ska även fortsättningsvis annonseras (utom när direktupphandling får användas). De EU-rättsliga grundläggande principerna ska gälla för annonspliktiga upphandlingar. Upphandlande myndigheter och enheter ska vara fria att organisera förfarandet och att använda metoder, såsom ramavtal och dynamiska inköps-system, inom ramen för principerna.

10 19 kap. - Förenklade regler för annonserade upphandlingar (2)
Västerås 19 kap. - Förenklade regler för annonserade upphandlingar (2) Ramar för UM/UE:s handlingsutrymme: skälig tidsfrist för att lämna in anbud fristen ska förlängas om väsentliga ändringar görs i upphandlingsdokumenten skriftlighet är huvudregeln, muntlighet är dock OK som komplement när UM/UE bedömer det som lämpligt. Tydlig information i upphandlingsdokumenten om hur upphandlingen ska gå till.

11 19 kap. - Förenklade regler för annonserade upphandlingar (3)
Västerås 19 kap. - Förenklade regler för annonserade upphandlingar (3) Skyddsregler för leverantörer: rätt att lämna anbud i grupp, rätt att åberopa ett annat företags kapacitet en skyldighet för UM/UE att höra leverantören inför ett eventuellt beslut om uteslutning eller om att förkasta ett onormalt lågt anbud. Dock ingen författningsreglerad skyldighet för UM/UE att förkasta onormalt låga anbud. Möjligheterna att begära överprövning av upphandlingar och ingångna avtal ska vara desamma som i dag.

12 Ett enklare och flexiblare regelverk: Dialog under upphandlingen
Västerås Ett enklare och flexiblare regelverk: Dialog under upphandlingen

13 19 kap. - Dialog om bland annat rättelser och kompletteringar av anbud
Västerås 19 kap. - Dialog om bland annat rättelser och kompletteringar av anbud Stor enighet bland såväl UM/UE som leverantörer om att utrymmet att rätta eller komplettera ingivna anbud är för begränsat. De utökade möjligheterna enligt nya lagstiftningen tycks inte ha fått genomslag.

14 Västerås Dialog – förslaget En upphandlande myndighet får ha en dialog med en eller flera leverantörer i en pågående upphandling. Med en dialog avses ett skriftligt eller, i förekommande fall, muntligt informationsutbyte mellan en upphandlande myndighet och en leverantör. En dialog får omfatta rättelser av fel, förtydliganden och kompletteringar av anbud eller andra handlingar som leverantören har gett in. En dialog får också omfatta förhandling om alla aspekter av upphandlingsdokumenten, förutom minimikrav och tilldelningskriterier, alla aspekter av anbud eller andra handlingar ingivna av leverantören.

15 Västerås Ett enklare och flexiblare regelverk: Sociala tjänster och andra särskilda tjänster

16 19 kap. - Vilka är de sociala och andra särskilda tjänsterna?
Västerås 19 kap. - Vilka är de sociala och andra särskilda tjänsterna? Anges med CPV-koder i bilaga 2 till LOU och LUF. Tjänster av särskild karaktär och av begränsat intresse för den gränsöverskridande handeln: sociala tjänster, hälso- och sjukvård, utbildning (de s.k. välfärdstjänsterna) hotell, restaurang, catering vissa juridiska tjänster bevakningstjänster. Högre tröskelvärde och begränsade förfarande-regler i direktiven: ca 7,1 MSEK i LOU och 9,4 MSEK i LUF.

17 19 kap. - Förfaranderegler för sociala och andra särskilda tjänster
Västerås 19 kap. - Förfaranderegler för sociala och andra särskilda tjänster Över tröskelvärdet: upphandlas enligt nya 19 kap. Möjliggör hänsynstagande till tjänsternas särskilda karaktär. Vissa särskilda regler, som följer av direktiven: Annonsering på EU-nivå samt efterannonsering. De särskilda reglerna är samlade i en särskild avdelning. Reserverad upphandling för vissa tjänster. Under tröskelvärdet: direktupphandling får användas. Lättare för små företag och idéburna aktörer att delta i upphandlingarna – och faktiskt också erhålla kontrakten.

18 Ett enklare och flexiblare regelverk: Direktupphandlingar
Västerås Ett enklare och flexiblare regelverk: Direktupphandlingar

19 19 a kap. - Regler för direktupphandling
Västerås 19 a kap. - Regler för direktupphandling Nytt kapitel (19 a kap.) med 10 paragrafer. I princip oförändrade beloppsgränser för direkt-upphandling vid lågt värde. Gränserna ska anges i nominella belopp, och inte som procent av EU-tröskelvärdena. Huvudregeln för direktupphandlingar ska vara en nationell princip, i stället för de EU-rättsliga principerna.

20 19 a kap. - En nationell princip för direktupphandlingar
Västerås 19 a kap. - En nationell princip för direktupphandlingar En UM/UE ska använda direktupphandling så att de konkurrensmöjligheter som finns utnyttjas. Kostnaderna för att genomföra upphandlingen ska dock stå i rimlig proportion till upphandlingens uppskattade värde. UM/UE ska genomföra upphandlingen på ett sakligt och opartiskt sätt. Om upphandlingen kan vara av intresse för någon leverantör som är etablerad i en annan medlemsstat eller EES-stat, ska upphandlingen genomföras i enlighet med de EU-rättsliga grundläggande principerna.

21 19 a kap. - Regler för direktupphandling
Västerås 19 a kap. - Regler för direktupphandling Möjlighet att direktupphandla genom ”täckningsköp” när en upphandling är stoppad i domstol. ”Samma slag”-bestämmelsen tas bort. Samma beräkningsregler över/under tröskelvärdet. Dokumentationskrav ”från krona noll” och inte från kronor. Oförändrad tillgång till rättsmedel.

22 Färre överprövningsmål: Ansökningsavgifter och processkostnadsansvar
Västerås Färre överprövningsmål: Ansökningsavgifter och processkostnadsansvar

23 Nuläget och Överprövningsutredningens förslag
Västerås Nuläget och Överprövningsutredningens förslag Sverige har stort antal överprövningsmål jämfört med andra medlemsstater Ingen avgift för att ansöka om överprövning Vardera parten bär sin kostnad – men NJA 2013 s. 762 (Fidelia) Överprövningsutredningens (SOU 2015:12) förslag bereds på departementet (mellanvägen, ingen avgift, Fideliaskadestånd inte ersättningsgill skada, inte åberopa nya omständigheter i kammarrätt m.m.)

24 Ansökningsavgifter: Utredningens förslag
Västerås Ansökningsavgifter: Utredningens förslag En leverantör som ansöker om överprövning ska betala en avgift. Avgiften ska vara kr. Endast en avgift ska betalas om ansökan avser gemensam upphandling. Betalning av avgiften är inte en förutsättning för att den förlängda avtalsspärren ska börja löpa. Om ansökan om överprövning avvisas därför att avgiften inte har betalats börjar inte någon tiodagarsfrist att löpa. Huvuddelen av reglerna, inklusive storleken på avgiften, föreslås finnas i förordning (= RB).

25 Processkostnadsansvar: Utredningens förslag
Västerås Processkostnadsansvar: Utredningens förslag Ny bestämmelse om processkostnadsansvar: ”Rätten får, efter vad som är skäligt, förordna att den förlorande parten ska ersätta den vinnande partens processkostnader i målet.” Gäller vid överprövning av upphandling och vid överprövning av avtals giltighet. Förslaget är utformat med 18 kap. RB som förebild men med förvaltningsprocessen i fokus. Kompletterande bestämmelser: Ombud kan göras solidariskt ansvarig med part vid försumlig processföring (”skämsregeln” = RB). Möjlighet kräva säkerhet av utländska leverantörer (= RB).

26 Processkostnadsansvar: komplicerande faktorer
Västerås Processkostnadsansvar: komplicerande faktorer Vilken part vinner egentligen ett överprövningsmål? T.ex. om rätten konstaterar fel i upphandlingen men avsaknad av skada för leverantören? Ett felaktigt ingånget avtal får bestå av tvingande hänsyn? Upphandlingen avbryts och målet skrivs av – vad ska gälla? Inga detaljerade regler för sådana situationer. Hur ska processkostnaderna fördelas i mål med där en tredje part för talan? Utredningens förslag är utformat så att det kan tillämpas även på kostnader som uppstår i mål med en tredje part.

27 Effekter av avgifter och processkostnadsansvar
Västerås Effekter av avgifter och processkostnadsansvar Leverantörer får ytterligare anledning tänka till inför eventuell överprövning. Processkostnadsansvar innebär att även vinnande leverantörer kan få ersättning för sina kostnader. Effekter på antalet mål (enligt vår uppskattning): Ansökningsavgift: 5 procent färre mål? Processkostnadsansvar: 15 procent färre mål? Större effekt inledningsvis. Utredningen har dock resonerat mer kring frågan om reglerna förväntas få en processavhållande effekt i rätt situationer än dess effekt på måltillströmningen.

28 Förslaget – vägen framåt
Västerås Förslaget – vägen framåt Utredningens arbete är slutfört. Remissbehandling – ännu oklart vilka som ska få förslaget på remiss och när sista dag för remissvar blir. Analys av inkomna remissvar och utarbetande av lagrådsremiss på Regeringskansliet. Lagrådsföredragning. Proposition innan ”propstopp” i mars 2019. Ikraft den 1 juli 2019?

29 Tack för att ni lyssnade!
Västerås Tack för att ni lyssnade!


Ladda ner ppt "”Möjligt, tillåtet och tillgängligt” SOU 2018:44"

Liknande presentationer


Google-annonser