Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Landsbygdsprogrammets projektadministrationsutbildning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Landsbygdsprogrammets projektadministrationsutbildning"— Presentationens avskrift:

1 Landsbygdsprogrammets projektadministrationsutbildning 15. 01
Landsbygdsprogrammets projektadministrationsutbildning Centrala frågor för byggnadsprojekt byggnadsingenjör Markku Kuusinen

2 AKTUELLT om byggande Ansöknings- och handläggningsprocessen gällande byggnadsinvesteringar vid NTM-centralen. I det periodiserade ansökningsförfarandet är behandlingstiden ca 2-3 månader. Det finns inte mycket tid för komplettering, ansökningarna måste vara färdiga. Största problemen gäller tillstånd som saknas: bygglov / åtgärdstillstånd hos kommunen 1-2 mån. Andra brister som gäller handlingar: byggnadshandlingar, kan vanligen inlämnas, men orsakar fördröjningar vid NTM-centralen.

3 HANDLINGAR I ETT BYGGNADSPROJEKT:
För ett byggnadsprojekt ska alltid bifogas: 1) huvudritningar i elektroniskt format 2) byggnadsbeskrivning 3) ett specificerat kostnadsförslag som grundar sig på byggnadsbeskrivningen dessutom konstruktions-, VVS-, el- och andra motsvarande specialplaner som behövs för att byggnadens funktionsduglighet och projektets godtagbara kostnader ska kunna bedömas (NTM-centralen avgör om de behövs) Tillstånd: bygglov och miljötillstånd, för finansieringsbeslut krävs ett gällande tillstånd. I bredbands- och andra motsvarande projekt bör det utredas om det behövs tillstånd för mark- och anläggningsarbetena.

4 HANDLINGAR I ETT BYGGNADSPROJEKT:
Projektförberedelser: hurdant objekt är det fråga om Nytt objekt / utbyggnad / grundlig renovering Utarbetande av byggnadsplaner, planerarens kompetens ska räcka till för objektets svårighetsgrad I projekt som avser grundlig renovering behövs undersökningar av byggnadens skick Myndighetsutredningar beroende på objekt: museiverket / landskapsmuseum / kommun ( t.ex. livsmedelslokal) Tillräckliga många anbudsbegäran som grund för kostnadsförslaget. Kostnadsförslaget presenteras med enhetspris baserat på objektets byggnadsdelar. Större kostnadsrater som inte specificerats borde inte ingå.

5 HANDLINGAR I ETT BYGGNADSPROJEKT:
Kostnadsförslaget utgör grunden för betalningsansökan som lämnas in senare. Endast kostnader som fastställts i beslutet kan godkännas i betalningsansökan. Eventuella ändringar i projektet ska godkännas av Leader-gruppen och NTM-centralen inom tiden för genomförande av projektet. Väsentliga ändringar under projekttiden är problematiska beroende på urvalsförfarandet. Det understryker vikten av att projekten är väl förberedda och organiserade.

6 TACK!


Ladda ner ppt "Landsbygdsprogrammets projektadministrationsutbildning"

Liknande presentationer


Google-annonser