Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

DISPOSITION AV PRESENTATIONEN

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "DISPOSITION AV PRESENTATIONEN"— Presentationens avskrift:

1 DISPOSITION AV PRESENTATIONEN
Svenska Basketbollförbundet Visioner Övergripande mål Vår värdegrund Allas rätt att delta Etnisk mångfald – vår identitet Easy Basket – vår bas Projektet Välkommen hit Tonåringarna – vår framtid?

2 353 12 15 101 RM 65 USM Vad gör Sbbf? 13 182 72 26 Milj Skr
Förbunds-serielag 72 353 Föreningar 101 RM 65 USM 15 12 Distrikt (bdf) 13 182 Unika EB-registreringar Landslag 353 föreningar, 12 distrikt, 72 förbundsserielag, 101 lag i RM, 65 USM EB. 15 landslag. 26 miljoner i omsättning.

3 Vår vision ”Sveriges mest tillgängliga nationalsport”
en idrott som kan utövas av alla oavsett var man bor det ska vara enkelt att hitta till en basketförening det ska vara billigt jämfört med andra idrotter basketsporten ska kunna utövas av alla VBli fler, fler orter, finnas för alla. Spegla elit och bredd, tävling och motion, barn/unga och vuxna Del i samhällsbygget Del av en världssport och vi vill hålla en int hög nivå Samla alla goda krafter och samarbeta för att underlätta Alla har lika värde Delaktighet, del av det demokratiska samhället Sveriges mest tillgängliga nationalsport”

4 Vår VÄRDEGRUND Tillsammans för Svensk Baskets bästa
Allas rätt att delta Passion, glädje och nyfikenhet Hög kompetensnivå Rent spel i allt vi gör Demokrati och delaktighet Allas rätt att delta är det man starkast förknippar med svensk basket, så där kommer mitt fokus att vara under resten av presentationen.

5 ALLAS RÄTT ATT DELTA Vi följer Svenska Riksidrottsförbundet värdegrund: Alla som vill ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar oavsett Ålder Kön Sexuell läggning Fysiska och psykiska förutsättningar Nationalitet Etniskt ursprung Religion Rullstolsbasket (4 lag/herrlandslag). Basketligan Special för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Mångfald/etnisk mångfald, vår verklighet och vår identitet.

6 DISPOSITION AV PRESENTATIONEN
Svenska Basketbollförbundet Visioner Övergripande mål Vår värdegrund Allas rätt att delta Etnisk mångfald – vår identitet Easy Basket – vår bas Välkommen hit Tonåringarna – vår framtid?

7 ETNISK MÅNGFALD ÄR EN DEL AV VÅR HISTORIA
Basket etablerades i Sverige på 40-talet tack vare flyktingar från Baltikum. Arbetskraftsinvandring från Grekland och Turkiet under talet. Flyktingar från Balkan under 90-talet. Nu kommer många syrier som flyktingar till Sverige och många går direkt in i våra verksamheter som ledare, spelare och domare.

8 FORSKNINGSPROJEKTET UNG LIVSSTIL - KILLAR
47% av de barn och ungdomar som spelar basket i en klubb är killar. Killar med utländsk bakgrund deltar lika mycket eller mer (≤50%) i en basketklubb jämfört med killar med svensk bakgrund. Killar i olika socioekonomiska grupper deltar i en basketklubb i ungefär lika stor utsträckning.

9 FORSKNINGSPROJEKTET UNG LIVSSTIL - TJEJER
53% av de barn och ungdomar som spelar basket i en klubb är tjejer. Tjejer med utländsk bakgrund deltar generellt mer (<50%) i en basketklubb än tjejer med svensk bakgrund. Tjejer i olika socioekonomiska grupper deltar i ungefär lika stor utsträckning i en basketklubb. Forskningsprojektet Ung Livsstil har utvärderat hur 14 olika specialidrotter uppfyller Riksidrottsförbundets mål om jämlik och jämställd verksamhet. Studierna omfattar barn och ungdomar och har en svarsfrekvens på 80 %.  Studien publicerades i augusti 2015.

10 SVT Nyheter 18 augusti 2015

11 MÅNGFALD GER FRAMGÅNG Alla seniorlandslagsspelare är svenska medborgare men har rötter i 11 länder.

12 Mångfald på alla plan Socioekonomi Etnicititet Kön Handikapp Alla är välkomna!

13 ”Integration i Basketsverige är inte en dagslända, det är inte ett projekt med ett början och ett slut, integration är en del av sportens DNA.” ….ändå startar vi ett projekt… Det här säger vi, ändå startar vi ett projekt….

14 Finansieras av Svenska PostkodLotteriet
Ett projekt som vänder sig till nyanlända ensamkommande flyktingungdomar år Finansieras av Svenska PostkodLotteriet Omfattar 22 basketföreningar Finansieras till 100% av Svenska PostkodLotteriet. Omfattar 22 föreningar. I januari 2015 var prognosen 8000 ensamkommande flyktingbarn. Utfallet blev bara under Extremt vältajmat projekt.

15 Vad? Erbjuda ensamkommande ungdomar en aktiv fritid
Samla och sprida kunskap och erfarenheter Vara ett stöd för föreningarna Projektet står på två ben; erbjuda en aktiv fritid och komma in i samhället den vägen. Bygga en kunskapsbank och lära av varandra.

16 Hur? Föreningarna bestämmer själva Förutom:
Så fungerar idrotten i Sverige Flyktingars livsvillkor

17

18

19 BUDSKAPET VÄLKOMMEN HIT

20 UPPMÄRKSAMHET Enormt mycket press såväl nationellt som lokalt; TV, radio, tidningar, podcast Uppmärksamhet från politiker Uppmärksamhet från Riksidrottsförbundet

21 FRAMGÅNGSFAKTORER Att föreningarna har fått bestämma själva
Att föreningarna har varit lyhörda och flexibla Att Välkommen hit har försett föreningarna med mallar för projektplaner, pressmeddelande etc. Att Välkommen hit via olika kanaler har spridit information kring föreningarnas arbete. Att föreningarna har fått ”cred” för det arbete de gör.

22 DISPOSITION AV PRESENTATIONEN
Svenska Basketbollförbundet Visioner Övergripande mål Vår värdegrund Allas rätt att delta Etnisk mångfald – vår identitet Easy Basket – vår bas Välkommen hit Tonåringarna – vår framtid?

23 EASY BASKET FÖR BARN UPP TILL 12 ÅR
Utbildningskoncept för både träning och match Introducerades 2009 Konceptet bygger på Svenska Basketbollförbundets värdegrund, Riksidrottsförbundets rekommendationer för barnidrott och FN:s Barnkonvention. Det handlar om alla barns rätt att delta, men också en övertygelse om att det är ett bra sätt att utveckla basketspelare på. Berätta personligt om din egen första kontakt med Easy Basket i jmf med fotbollen. Berätta hur det har hjälpt dig som coach – i en ålder där många slutar har vi istället trettonåringar som börjar. Fotbollen tar nu bort serietabeller och resultat för barn upp till och med 12 år. Egentligen bara innebandyn som har kommit längre i det här tänket än vi.

24 EASY BASKET CUP - MATCH Spelas i sammandragsform för att underlätta annan fritidssysselsättning Spel fyra mot fyra med förenklade regler  Matchresultatet visas inte på tavlor, utan fokus är på grundträning och individuell utveckling. Matcher varvas med lek och tävlingar

25 EASY BASKET CUP - MATCH

26 EASY BASKET - TRÄNING Easy Basket ligger i linje med Svenska Basketbollförbundets strategiska dokument Spelarutvecklingsplanen som baseras på forskning om barnidrott.

27 SPELARUTVECKLINGSPLAN – BARN (upp till 12 år)
Vad ska ledare för barn i dessa ålder lägga vikten på? Den första kullen barn som bara upplevt Easy Basket gick i år upp från B till A nivå U16 landslagen. Vi ser även en svag höjning av antal spelarlicenser (alltså från 13 år). Vet idag inte hur många spelare vi har under U13.

28 LÄNKTIPS

29 TONÅRINGARNA – VÅR FRAMTID?
Nyckeln till vårt mål 2020? Hur kan vi förändra oss för att vara attraktiva för dagens tonåringar?


Ladda ner ppt "DISPOSITION AV PRESENTATIONEN"

Liknande presentationer


Google-annonser