Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

31,5 miljoner till skolan i Luleå

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "31,5 miljoner till skolan i Luleå"— Presentationens avskrift:

1 31,5 miljoner till skolan i Luleå
Skolan i Luleå står inför stora utmaningar de kommande åren, bristen på behöriga lärare ökar samtidigt som befolkningen växer. Som en del i att möta lärarbristen satsar Luleå kommun 31,5 miljoner kronor extra på skolan under perioden Skolpaketet på intranätet Den treåriga satsningen Skolpaketet som i första hand syftar till att trygga kompetensförsörjningen med legitimerade och behöriga lärare på såväl kort som lång sikt är nu i full gång. Uppmaning till medarbetarna att hålla sig informerade via skolpaketet på intranätet – klicka på länken!

2 Skolpaketet 2017-2019 Behålla äldre lärare i förskolan
Behålla äldre lärare i grundskolan Pilotprojekt för att frigöra tid för lärarna i grundskolan Skapa en personalbuffert (Pilotprojekt i gymnasieskolan) Introduktion av nyanställda via e-learning Marknadsföra läraryrket och Luleå kommun som attraktiv arbetsgivare Utflyktspengar för elever utanför LLT:s linjenät Projektet är uppdelat i ett antal delprojekt med olika inriktningar och med fokus på olika skolformer. Dessutom bidrar Skolpaketet till att ett antal skolor som finns placerade utanför LLTs linjenät har fått extra tillskjutna utflyktspengar till eleverna. De aktuella skolorna är Alviksskolan, Antnässkolan, Avanskolan, Ersnässkolan, Klöverträskskolan, Måttsundsskolan, Persöskolan, Råneåskolan, Vitåskolan och Benzeliusskolan

3 Delprojekt: Frigöra tid för lärare, Behålla äldre lärare - Grundskolan
Enkät om läraruppdraget – Information på Intranätet Pilotprojekt för att frigöra tid för lärare 21 ansökningar Arbetsgrupp ska bildas Coachutbildning 50 intresseanmälningar Medel till Teach for Sweden En Enkät om läraruppdraget är utskickad till samtliga grundskolelärare. Resultatet är sammanställt och finns publicerat på Intranätet. Syftet var att få lärarnas tankar och synpunkter. På Intranätet finns även en artikel med delprojektledaren Lena Heikka kring resultatet av enkäten. Pilotprojekt. Inom delprojektet har man efterlyst skolor som velat prova nya arbetssätt/ metoder för att frigöra tid för lärare. Sammanlagt 21 idéer till pilotprojekt och ansökningar om medel har inkommit. En urvalsprocess bland dessa pilotprojekt sker i samverkan mellan ledningen för grundskolan i Luleå och fackliga företrädare via VÖS. Inriktningarna på ansökningarna är varierande, och handlar om bland annat prova komplettera sin verksamhet med socialpedagoger, lärarassistenter, inkluderingsvärdar, kurativa resurser, resurser för att underlätta mentorsuppdraget etc. Arbetsgrupp. En arbetsgrupp ska bildas med uppdraget att under projekttiden se lösningar för att renodla läraruppdraget. Det kan t ex handla om hur Skolan i Luleå kan implementera erfarenheterna från pilotprojekten samt en eventuell omfördelning av arbetsuppgifter mellan de kompetenser som finns i skolan redan idag. Arbetsgruppen bör bestå av lärare, rektor, servicepersonal samt fackliga företrädare. Coachutbildning riktat till lärare startar innan årsskiftet. Intresset har varit stort och totalt har 50 intresseanmälningar kommit in. Därför planeras två grundkurser att genomföras. Teach for Sweden Under år 2017 finns även pengar reserverade till Teach for Sweden för att utveckla den verksamheten.

4 Delprojekt: Behålla äldre lärare - Förskolan
Enkät genomförd Resultat presenterat på VÖS och för förskolechefer Pilotprojekt i förskolor för att behålla äldre lärare Variation på inriktning - fokus på organisation, struktur och arbetssätt, roller, arbetsmiljöfrågor Konferens ”Gilla jobbet”, 26 oktober i Stockholm 18 personer- från förskolor med pilotprojekt, HR, delprojektledare Rekrytering av projektanställning ITK- person Enkät till medarbetare inom förskolan är genomförd. Resultatet från enkäten är redovisad vid VÖS samt för samtliga förskolechefer. Arbetsnära pilotprojekt. Sundets, Bergstadens, Kyrkbyns, Dungens, Brisens och Vintergatans förskolor är igång med arbetsnära pilotprojekt. Det är en variation i inriktningen på pilotprojekten. Det handlar om att se över organisationen, strukturen i arbetssätt, tydliggöra rollen kring det undervisande uppdraget, se över hur man klokare kan nyttja befintlig kompetens inom förskolan samt arbetsmiljöfrågor. Konferens ”Gilla Jobbet”. 26 oktober deltog 18 personer (förskolepersonal, delprojektledare samt HR-konsult) på en konferens i Stockholm. Konferensen handlar om arbetsmiljö med ett särskilt fokus på ”Behålla äldre lärare”. Tanken är att konferensen är en inspiration till det kommande arbetet. IKT- projektanställning. Rekrytering av en IKT-projektanställning med uppdrag att stödja/ hjälpa äldre medarbetare med digitaliseringen pågår. Resursen kommer att finnas tillgänglig under hela projekttiden t o m år 2019. Övrigt. Planer finns att erbjuda alla medarbetare, födda tidigare än 1959, samtal kring sin arbetslivskvalitet via kommunhälsan samt erbjuda olika typer av utbildningar, tex arbetslagsledarutbildning och utbildning för arbete med barn i behov av stöd. Utbildningarna ska erbjudas äldre lärare, från 50 år. Insatsen ska ge resultat på sikt och bidra till att fler får kunskaper som ger en bättre arbetsmiljö och minskad stress.

5 Övrigt aktuellt Delprojekt: Skapa personalbuffert
El-lärare är rekryterad och på plats Rekrytering av svetslärare pågår Inventeringsarbete av strategiska kompetenser inom gymnasiet pågår (skapa CV-bank) Delprojekt: Introduktion av nyanställda via e-learning E-learning som introduktionsverktyg, arbete pågår Delprojekt: Marknadsföra läraryrket och Luleå kommun som attraktiv arbetsgivare 10 november lunchföreläsning Kulturens hus 21 december rekryteringsmässa Skapa filmbank om läraryrket påbörjat Inom delprojektet ”Skapa en personalbuffert” genomförs i första hand inom gymnasiet. Projektet ska ta fram en modell för överanställningar som fungerar även efter projektets slut då det inte tillskjuts några extra resurser. Parallellt pågår ett arbete med att utveckla en CV bank och personalinventering för att säkra framtida behov av svårrekryterade kompetenser. E-learning. Introduktionsverktyget e-learning kommer inom kort att lanseras för förskolan. Därefter startar arbetet med grundskolan. Delprojektet ska ta fram ett digitalt verktyg att användas vid introduktion av vikarier och nyanställda. Marknadsföring. Under hösten planeras flera event för att uppmärksamma läraryrket och Luleå kommun som arbetsgivare. 10 november arrangeras en ”öppen” lunchföreläsning på Kulturens Hus om lärares utvecklingsmöjligheter och integrationsarbete i gymnasieskolan. 21 december arrangeras en rekryteringsmässa på Kulturens hus. Evenemangen marknadsförs bland annat via annonser, reklamfilm på SF bio, digitala skärmar i gallerior med mera.

6 Lärare - drömyrket Se filmen lärare – drömyrket (20 sek) Klicka på länken


Ladda ner ppt "31,5 miljoner till skolan i Luleå"

Liknande presentationer


Google-annonser