Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Miljösamverkan Sverige Grön utveckling

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Miljösamverkan Sverige Grön utveckling"— Presentationens avskrift:

1 Miljösamverkan Sverige Grön utveckling
Lena Strömvall och Carina Lif

2 Nyhetsbrev Carina inleder och pratar om lite om vad vi gör. Kolla att alla har läst nyhetsbrevet.

3 Strategisk naturvårdstillsyn
Workshop 30 min i smågrupper Anteckna i utdelat underlag Lämna in underlag till Lena Snabbt referat av projektet. Informera om vilka som är med i projektet; Kristina, Lena och Tomas Waara Förankra tankar om strategier Lena presenterar upplägget och förklarar frågorna. Frågorna delas ut i separat papper.

4 1. Mätbara mål inom grön tillsyn
Inom vilka områden ska vi ha mätbara mål? Förslag; Andel tid på tillsyn kontra tid på prövning. Typ av mål; nedlagd tid Andel tid på planerad tillsyn andel tid på kontra händelsestyrd tillsyn. Typ av mål; nedlagd tid Uppföljning av meddelade beslut. Typ av mål; Andel ärenden som följs upp Förklara mätbara mål och poängen med det: Kunna följa upp sin tillsyn och få en bra BU och TP Kunna jämföra mellan länen Förhoppningsvis kunna få en mer likvärdig tillsyn mellan länen. 2 Vi har hypotesen att planerad tillsyn är mer träffsäker och effektiv än den händelsestyrda tillsynen. Bättre arbetsmiljö – kontroll över tillvaron

5 2. Vilka tillsynsmetoder är effektivast?
Vilka tillsynsmetoder ger bäst effekt och naturvårdsnytta? Uppföljning av beslut Egen uppsökande verksamhet för att hitta okända överträdelser Förebyggande informativ tillsyn Inkommande tips Samrådsärenden Våra tankar om vilka tillsynsmetoder som är viktigast för att uppnå syftet med miljöbalken. Tyck om detta samt kom med egna förslag.

6 3. Vilken typ av beslut är viktigast att följa upp?
Exempel: Beslut som rör höga naturvärden där länsstyrelsen har lagt särskilda skyddsmått. Förelägganden om långtgående försiktighetsmått. Förelägganden om försiktighetsmått som kopplats till vite. Långtgående villkor om skyddsåtgärder eller anpassningar. Långtgående åtaganden från sökanden. Tillsynsbeslut där länsstyrelsen har begärt rättelse. Beslut som villkorats med kompensationsåtgärder.

7 4. Samverkan mellan olika naturvårdsfunktioner
Hur kan du/din enhet bidra till en bra naturvårdstillsyn? Vilken nytta/hjälp kan du/din enhet få från tillsyns- och prövningsgruppen? Prata om mervärdet; att en och samma resurs kan användas för flera uppgifter samtidigt. Samutnyttjande av resurser. Ger även ökad förståelse mellan olika verksamheter inom naturvården.

8 5. Prioritering och aktivt nyttjande av tillsynsplanen
Några av projektets tankar om vad som är viktigt för att en tillsynsplan ska ge rätt stöd i verksamheten: Realistisk plan utifrån tillgängliga resurser; ta utrymme för både planerade och händelsestyrda insatser Ha mätbara mål = Möjliggöra uppföljning och utvärdering Väl definierade tillsynsaktiviteter; t.ex. antal besökta reservat, planerade informationsinsatser, uppföljning av x beslut Prioriteringsstödet ska ge stöd för omprioriteringar under året om något oförutsett händer

9 Stärkt grön tillsyn nationell tillsynsinsats inom strandskydd
Syfte Att ge kraft och effektivitet att driva planerad grön tillsyn Större genom slag gentemot allmänhet och verksamhetsutövare Planen för Stärkt grön tillsyn projekt nr 2 är att tre gemensamma tillsynsinsatser ska genomföras. Den första genomförs inom strandskydd. Syftet med den gemensamma insatsen är att ge kraft och effektivitet åt länsstyrelserna att driva grön tillsyn. Det handläggarstöd som har tagits fram kan komma till praktisk användning. En gemensam kampanj ger också bättre genomslag till allmänhet och verksamhetsutövare om att strandskydd finns och vad tillsynen innebär. Ett stort genomslag hos allmänheten och positiva reaktioner i media. Visst intresse från kommuner, har även efterfrågat tillsynsvägledning. Allmänhet har hört av sig och bett om tillsyn i sitt område. VI ÄR NÖJDA!!

10 10 tillsynsinsatser Län Insats Dalarna Malingsbo-Klotens naturreservat i Smedjebackens kommun Gotland Nisseviken, Västergarn, Ljugarn och Herrvik på Gotland Gävleborg Skatöns naturreservat i Söderhamns kommun Jönköping Ören eller Vättern i Jönköpings kommun Skåne Ebbarpsområdet på östra sidan av Osbysjön i Osby kommun Uppsala Gräsö östra skärgårds naturreservat i Östhammars kommun Värmland Värmlandsskärgården i Karlstad och Kristinehamn kommuner Västmanland Malingsbo-Klotens naturvårdsområde med många sjöar inom Bergslagens skogslandskap i Fagersta kommun Västra Götaland Norra-Långön i Strömstads kommun Örebro Norra Vätterns skärgård i Askersunds kommun 10 länsstyrelser deltar och har kontrollerat mellan 10 och 20 platser i 10 utvalda strandskyddsområden. Platserna är valda utifrån att det är höga natur- och friluftsvärden samtidigt som risken för överträdelser är stor, t ex mycket bebyggelse i närheten eller annat som kan ge anledning att tro att det finns risk för överträdelser. Samtliga platser ligger inom länsstyrelsernas ansvar. De första kontrollerna gjordes i slutet av augusti och de sista kontrollerna görs nu i dagarna. Det ingår också i insatserna att vara transparanta och berätta om tillsynen i media. Länsstyrelserna har under maj och juni fått stöd från projektledningen med fältmaterial, sammanställning och rapportmaterial. En mediaträning på ca 2 timmar har hållits för handläggare i juni. Kalibreringsmöten kommer hållas över Skype under hösten med medverkande handläggare för stöd och kalibrering med de ärenden som uppkommit med anledning av kontrollerna.

11 Viktigt att tänka på Tillsynsinsatsen i årsplaneringen
Förankring internt Utse personer som kan ansvara i god tid, även med uppbackning Om man deltar, så har man också ansvar för helheten För att nationell kampanjer ska fungera optimalt och fylla sitt tänkta syfte så kan det vara bra att tänka på det här: Förbered insatsen genom att ta med det i årsplaneringen. Förankra internt så att alla som kan bli involverade eller berörda på något sätt vet om insatsen och gör sig beredda i den mån det behövs. Utse ansvarig personal i god tid, gärna också med uppbackning så at sårbarheten minskar. En tillsynsinsats kan vara ett bra tillfälle för intern samordning och kalibrering och då är det per automatik flera ansvariga. Om man deltar i den nationella kampanjen så ska man ha i åtanke att man även har ett ansvar för att hela kampanjen får den effekt som är tänkt. Backar man ur i ett sent skede, så drabbar det även de andra som deltar och även helheten.

12 Samarbetsytor Vi behöver moderatorer! Saknar moderator för:
Rovdjursförvaltning Prövning av nationalparker, naturreservat, naturminnen, landskapsbildsskydd samt djur- och växtskyddsområden Naturbevakare Områdesskydd LIFE Förvaltning (olklart i vilket format det blir – 1 eller flera ytor)


Ladda ner ppt "Miljösamverkan Sverige Grön utveckling"

Liknande presentationer


Google-annonser