Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

UF Ett år som företagare Företagande och arbetslivskunskap i praktik Timme 2. och 3. – Teamen, brainstorming och rådgivaren.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "UF Ett år som företagare Företagande och arbetslivskunskap i praktik Timme 2. och 3. – Teamen, brainstorming och rådgivaren."— Presentationens avskrift:

1 UF Ett år som företagare Företagande och arbetslivskunskap i praktik Timme 2. och 3. – Teamen, brainstorming och rådgivaren

2 Bildandet av team Den rekommenderade storleken är 3-8 personer
Det viktigaste är att medlemmarna i teamet är motiverade Gå igenom de SWOT-analyser som de studerande fyllde i under den föregående timmen.

3 Viktigt då man bildar team
Medlemmarnas styrkor Det är viktigt att bilda en grupp som kompletterar varandra och som fungerar som en helhet Det är bra om det finns mångsidigt kunnande i teamet som stöder en helhet

4 Viktigt då man bildar team
Motivation Styrkor Mångsidigt kunnande En gemensam UF-dröm

5 Affärsidé Det kan vara en produkt eller en tjänst
Som grund är generellt teamets styrkor egna specialfärdigheter intresseområden

6 Affärsidé Verksamhetstankar alltså det som företaget gör
Innehåller företagets hela verksamhetskoncept: Produkt eller tjänst Marknaderna och kunderna Produktion Försäljning Företaget kan ha flera tjänster eller produkter, så länge som det är möjligt att förverkliga utbudet. Det är lättare att börja med 1-2 produkter. Man kan utveckla affärsidén under tiden läsåret går. Kom ihåg att berätta att om den studerande redan har en riktigt officiellt företag kan affärsidén inte vara från samma verksamhetsbransch.

7 Affärsidéer Hurudana idéer har du?
Blåbärs- lemonad Affärsidéer Hurudana idéer har du? Käpp- hästar Fråga hurudana idéer de unga tänker på före ni börjar den egentliga brainstormingen. Ovanför är blåbärslemonad tillverkar av företaget I’m Blue UF som blev valt som Finlands Bästa UF-företag år 2016, andra stadiet. De studerande var från Etelä-Tapiolan lukio, Esbo. Nedanför är käpphästar tillverkade av företaget kht Liefde UF som blev valt som Finlands Bästa UF-företag år 2016, grundskolor. En studerande från Oulun normaalikouli, Uleåborg.

8

9

10

11 Idémöte – Brainstorming
Då ni vill komma på nya idéer kan ni använda er av brainstorming eller någon annan metod.

12 Idémöte – Brainstorming
Målsättningen är att komma på nya idéer från vilka man sedan kan utveckla företagets affärsidé Skapa grupper på 3-5 personer för idémötet Antigen blivande UF-team eller utlottade grupper

13 Idémötets regler Spara inte på idéer Döm inte andras idéer
För fram alla idéer även om de skulle kännas absurda, eftersom de kan skapa smarta idéer senare. Det finns inga dumma idéer. Döm inte andras idéer Även idéer som låter galna kan utvecklas till beaktansvärda alternativ med litet vidareutveckling.

14 Idémötets regler Kvantitet före kvalitet i detta skede
Samla ihop på ett papper så många idéer som möjligt och välj era favoriter från dem. Utveckla andras idéer Sträva till att skapa nya förslag med grund i andras idéer och utveckla dem. Du kan också säga högt halvfärdiga idéer så att andra i gruppen kan utveckla dem.

15 Som avslut på idémötet Gallra fram de bästa idéerna då idéerna är uppsamlade 1. Välj de 2-4 bästa idéerna som ni kommer att utveckla vidare 2. Välj från de färdiga affärsidéerna den som passar er bäst 3. För idémötet kan man också söka lämpliga mallar från nätet som kan vara som stöd vid utvecklingen av idéer.

16 Att söka upp en rådgivare

17 Rådgivare Stöder ert UF-företag framåt Sporrar Frågar
Hjälper att skapa ett nätverk Berätta att det finns en egen manual för rådgivaren på hemsidan som man kan använda.

18 Rådgivare Ger respons på idéerna
Kan hjälpa framåt exempelvis med produkttillverkningen eller angående anskaffning av produkter Ger tips till försäljningen och marknadsföringen Stöder er framåt och kan skapa kontakter till ert företag

19 Rådgivare Välj en person till rådgivare som gärna vägleder och ger råd
Exempelvis en YES-Kummi, som du kan hitta på Det är bra att på förhand komma överens om flera mötestillfällen med rådgivaren, exempelvis 1-2 gånger i månaden


Ladda ner ppt "UF Ett år som företagare Företagande och arbetslivskunskap i praktik Timme 2. och 3. – Teamen, brainstorming och rådgivaren."

Liknande presentationer


Google-annonser