Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkommen till det här mötet med vår lokala ombudsgrupp!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkommen till det här mötet med vår lokala ombudsgrupp!"— Presentationens avskrift:

1 Välkommen till det här mötet med vår lokala ombudsgrupp!
Syftet med det här mötet idag är främst att vi ska lära oss lite mer om vad Demokratijamboree och Scouternas stämma är för något. Dessutom kommer vi ägna en stund åt att lära känna varandra lite bättre, för det är absolut något som du kommer ha nytta av i Karlstad om det är något du funderar över där på plats.

2 Vad är Demokratijamboree?
Scouternas stämma Workshoppar Utställningar FNs globala hållbarhetsmål Först och främst: vad är egentligen Demokratijamboree? Demokratijamboree består av flera olika delar. Först och främst är det här som Scouternas stämma genomförs vartannat år. Det är här som alla scoutkårer i Sverige har möjlighet att påverka vilken riktning Scouterna som rörelse ska ha de kommande två åren. Detta kommer jag förklara lite mer om en stund. Utöver stämman genomförs det flera intressanta workshoppar under helgen. Dessutom är grupper både inom och utanför Scouterna med och ställer ut och pratar om sina respektive områden. Där får du en jättebra möjlighet att få lära dig mer om vad som finns att göra inom scoutrörelsen. Lördagskvällen under Demokratijamboree avslutas med en festkväll där Sveriges scouthjältar utses. Missa inte det! Om du tycker att något team eller patrull förtjänar en utmärkelse så kan du nominera dem på Demokratijamborees hemsida på scoutservice.se Temat för årets Demokratijamboree är FNs globala hållbarhetsmål. Vi kommer prata även om detta om en liten stund.

3 Vad är Scouternas stämma?
Alla scoutkårer i Sverige är inbjudna Beslut om Scouternas mål för de kommande två åren Motioner från scouter , propositioner från Scouternas styrelse Till Scouternas stämma är alla scoutkårer i Sverige inbjudna. Alla kårer som har minst fem medlemmar under 26 år har rätt till att skicka ett ombud, vilket gäller för alla kårer med upp till 100 medlemmar. Därefter får scoutkåren möjlighet att skicka ytterligare ett ombud för varje påbörjat hundratal medlemmar. Alla ombud har sedan varsin röst under själva stämman där de är med och beslutar om Scouternas verksamhet och mål för de kommande två åren. De fattar också beslut om vilka personer som ska ingå i Scouternas styrelse under de kommande två åren. Innan stämman har alla scouter i Sverige möjlighet att skicka in motioner till stämman. En motion är ett förslag på någonting som scouten tycker kan förändras och hur själva förändringen ska gå till, så att vi kan få en ännu bättre scoutrörelse. Scouternas styrelse, som är vald av stämman, lämnar också förslag, men deras förslag kallas för propositioner. Bland annat lämnar styrelsen förslag på verksamhetsplan och budget, och sedan får alla ombud vara med och tycka till om detta under stämman. [FRÅGOR]

4 VoteIT Läs vad andra tänker om handlingarna
Kommentera i förväg vad du själv tycker på digitalt påverkanstorg Inloggning Tidigare: logga in/glömt lösenord Första gången: Registrera -> samma epostadress som i anmälan till stämma Förutom att du kan prata med oss i din lokala ombudsgrupp så har Scouterna ett it-system som heter VoteIT. Här kan du läsa alla motioner och propositioner, och dessutom lämna kommentarer som både andra ombud och Scouternas styrelse kan gå in och svara på i förväg. På det sättet kan du vara extra förberedd inför själva stämman. Du kan också lämna förslag på förbättringar i motionerna och propositionerna. Tänk däremot på att detta måste göras igen när vi ses på stämman. De förslag du lämnar i förväg på VoteIT kan du däremot få kommentarer på från andra ombud så att du vet att ni är många som tycker likadant när stämman väl börjar. För att komma in på VoteIT går du in på länken Sedan behöver du skapa ett konto för att kunna läsa handlingarna och alla ombudens kommentarer. Du som ska åka som ombud och har varit inloggad förut använder samma inloggningsuppgifter som förra gången. Om du däremot åker som ombud för första gången och inte har ett konto sedan tidigare, använd samma epostadress som du har registrerat dig med till stämman så att du aktiveras som ombud i VoteIT. Om du inte åker som ombud kan du ändå skapa ett konto, men du kommer inte kunna lämna några kommentarer. VoteIT kommer också användas under själva stämman och där kommer du kunna se vilka förslag på ändringar som kommit till så att du har detta smidigt samlat på ett ställe. Det är därför bra att ha med sig en dator till stämman. [Tid för hjälp med registrering av konton]

5 Schema för Scouternas stämma
Lördag Plenum: formalia Påverkanstorg: diskussion och yrkanden Beredningsgrupper: skapar huvudförslag Påverkanstorg 2: ytterligare tid för diskussion Söndag Plenum: fatta beslut Scouternas stämma börjar på lördagen den 10:e november. Den allra första delen genomförs i plenum, vilket är när alla ombud träffas i samma lokal. De som är stämmoordförande berättar hur förslaget ser ut om hur stämman ska genomföras och ombuden får sedan bestämma om det är så stämman ska genomföras. Nu kommer jag gå igenom de andra delarna av Scouternas stämma på varsin sida.

6 Påverkanstorg: diskussion och yrkanden
Alla motioner och propositioner presenteras Alla ombud får möjlighet att tycka till och lämna ändringsyrkanden (förslag på förändringar i förslaget) tilläggsyrkanden (tillägg som gör förslaget ännu bättre) För att ge alla ombud möjlighet att tycka till visas alla motioner och propositioner upp och alla ombud får möjlighet att prata med varandra och ofta med den som lagt förslaget. På det sättet får ombuden en bättre förståelse än genom att bara ha läst förslaget i förväg och kanske tycker ombudet att det finns något som kan förändras eller läggas till för att göra förslaget ännu bättre. Då kan hen lägga ett ändrings- eller tilläggsyrkande på motionen eller propositionen. [FRÅGOR] Efter att påverkanstorget har stängt lämnas alla förslag på ändringar och tillägg till en beredningsgrupp. Detta ska jag berätta mer om nu.

7 Beredningsgrupper: skapar huvudförslag
Genomförs på Scouternas stämma för första gången 2018 25-35 ombud, leds av ett ordförandepar Skapar huvudförslag så att stämman har ett förslag att ta ställning till Till Scouternas stämma 2018 föreslår Scouternas styrelse att vi ska ha beredningsgrupper, vilket har prövats i flera andra organisationer tidigare. Beredningsgrupperna består av ombud som tillsammans får vissa motioner eller propositioner att diskutera närmare utifrån de yrkanden som kommit fram under påverkanstorget. Beredningsgruppen leds av två stycken ordförande som hjälper alla att föra fram sin åsikt så att alla motioner och propositioner får diskuteras fullt ut. Beredningsgrupper sammanställer därefter sina tankar och lägger fram ett huvudförslag för varje motion och proposition, detta istället för att hela stämman ska vara med och rösta på samtliga ändrings- och tilläggsyrkanden. Alla ombud kommer att delas in i beredningsgrupper, så du behöver inte själv välja vilken grupp du hamnar i. Eftersom du endast ingår i en beredningsgrupp är det viktigt att du för fram din åsikt under påverkanstorget så att dina tankar kommer med i diskussionerna i alla beredningsgrupper.

8 Påverkanstorg 2: ytterligare tid för diskussion
Ta del av alla huvudförslag från beredningsgrupperna Diskutera om det är något ytterligare som behöver läggas till eller ändras Om du tycker att något yrkande är bättre än huvudförslaget kan du visa ditt stöd för det genom att sätta en grön plupp vid det. För att ett förslag ska röstas om på söndagen måste det ha fått en grön plupp av minst 10% av de närvarande ombuden.  Som avslutning på lördagen kommer beredningsgrupperna få presentera de nya huvudförslagen på alla motioner och propositioner. Detta görs under ett andra påverkanstorg. Även här går det bra för alla som är ombud att tycka till så att det blir ett så bra förslag som möjligt för alla att ta ställning till under söndagen. Om du tycker att ett ändringsyrkande eller tilläggsyrkande är bättre än huvudförslaget kan du visa ditt stöd för det genom att sätta en grön plupp vid det. För att ett förslag ska röstas om på söndagen måste det ha fått en grön plupp av minst 10% av de närvarande ombuden. 

9 Plenum: fatta beslut Bifall eller avslag på alla motioner och propositioner VoteIT vid votering Antagande av verksamhetsplan och budget Val av förtroendevalda inom Scouterna Under söndagen samlas alla ombud på nytt i plenum, tillsammans. Ordförande för alla beredningsgrupper presenterar de nya huvudförslagen utifrån de motioner och propositioner som har kommit in, och därefter får alla ombud rösta. I Scouterna genomförs röstning genom något som kallas för acklamation, vilket innebär att stämmans ordförande först frågar vilka som röstar bifall för en motion, att ombudet tycker att det är en bra idé, och därefter frågar vilka som röstar avslag, vilka som inte tycker att motionen eller propositionen ska gå igenom. Den som är ombud röstar ja genom att säga ja, antingen när den som är ordförande frågar efter bifall eller när den frågar efter avslag. Som ombud säger du därför aldrig ”nej” när något röstas om, du säger istället ja till att det inte ska röstas igenom. De som är ordförande för stämman avgör vilket alternativ de tycker att flest personer stod bakom. Om du är osäker på om ordförandena har uppfattat korrekt kan du säga ”votering”. Då får alla ombud rösta via VoteIT istället, och på det sättet ges ett exakt besked på vilket alternativ som hade flest röster. Eftersom detta tar lite längre tid än att rösta med acklamation så är det viktigt att bara begära votering om det är nödvändigt. Förutom alla motioner och propositioner så röstar ombuden om vilka som ska vara förtroendevalda som styrelse, verksamhetsrevisorer, valberedning samt ombud till Scouternas förvaltningsmöte. Förvaltningsmötet genomförs nästa år och består av ombud som godkänner verksamheten och ekonomin för det föregående året, alltså i år.

10 De globala målen Beslutades om på Scouternas stämma 2016
För ett hållbart samhälle, som de världsförbättrare vi är Lär dig mer på På Scouternas stämma 2016 beslutades det att Scouterna ska arbeta med de Globala hållbarhetsmålen för en bättre värld. Detta är något som världens alla ledare har beslutat att följa, och därför vill även vi i Scouterna visa hur vi kan bidra till en bättre värld. Temat för årets Demokratijamboree är just de globala målen, så om du inte kan så mycket om dem sedan tidigare är detta ett bra tillfälle att lära sig mer om dem. Vilka mål tycker du är extra viktiga och vad kan du och din scoutkår göra för en mer hållbar värld? Prata gärna en stund med den som sitter bredvid dig.

11 Viktiga datum 10 augusti 10 september 10 oktober 9-11 november
Sista dag att skicka in motioner 10 september Handlingar till Scouternas stämma publiceras på 10 oktober Sista anmälningsdag till Scouternas stämma (via Scoutnet) 9-11 november Demokratijamboree Till din hjälp finns här några datum att lägga på minnet. Om du eller någon annan scout du känner vill skicka in en motion till Scouternas stämma, så behöver den vara inskickad senast den 10:e augusti. För den som vill erbjuds du hjälp att skriva din motion av ideella som kan hjälpa till med formuleringar så att du får fram din vilja. Det finns ett formulär på scoutservice.se som du kan fylla i. Den 10:e september publiceras alla handlingar på scoutservice.se. Handlingarna är ett stort dokument, och innehåller alla motioner, propositioner, förslag på hur stämman ska genomföras och förslag på vilka scouter som ska väljas till de olika poster stämman beslutar om. När vi träffas nästa gång kommer vi titta närmare på alla förslag som har kommit in så att vi tillsammans kan gå igenom dem.


Ladda ner ppt "Välkommen till det här mötet med vår lokala ombudsgrupp!"

Liknande presentationer


Google-annonser