Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nätverket för kvalitetsfrågor

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nätverket för kvalitetsfrågor"— Presentationens avskrift:

1 Nätverket för kvalitetsfrågor
Välkommen! Nätverket för kvalitetsfrågor - temadag Uppdrag planer

2 Vilka är dina förvätningar på nätverket?
Vad skulle du vilja att nätverket särskilt arbetar med? Vad är viktigast just nu? Vad skulle vi kunna ha som mål för arbetet? Vad saknas i bibliotekens kvalitetsarbete idag? Hur kan vi stödja biblioteken? Vad ska vi prioritera?

3 Uppdrag planer

4 Instruktionen som kom 1 augusti
5 §/Träder i kraft I: / Myndigheten ska ha en nationell överblick över biblioteksområdet samt främja samverkan och utveckling inom området. Myndigheten ska särskilt svara för 3. att tillsammans med länsbiblioteken följa upp hur de planer för biblioteksverksamheterna som kommuner och landsting antar i enlighet med bibliotekslagen (1996:1596) har utformats och hur de används.

5 Vad skall vi göra med planerna?
Följa upp hur planerna 1. har utformats och 2. hur de används - inte följa upp om/hur planerna följts

6 Vilka planer? Antagna planer som påverkar biblioteksverksamheterna.
Alla planer för biblioteksverksamheterna som kommuner och landsting antar i enlighet med bibliotekslagen Biblioteksplan Kulturplan Läsfrämjandeplan Medieplan m.fl. 7 a § Bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet skall samverka.    Kommuner och landsting skall anta planer för biblioteksverksamheterna. Lag (2004:1261).

7 Har kommunerna en antagen biblioteksplan?
I den officiella statistiken 2010 hade 80% en biblioteksplan

8 Har kommunerna en politiskt antagen kulturplan som påverkar biblioteksverksamheten?

9 Har kommunerna en politiskt antagen läsfrämjandeplan som påverkar biblioteksverksamheten?

10 Har kommunerna en politiskt antagen medieplan som påverkar biblioteksverksamheten?

11 -” Vi upplever att vi inte finns på den politiska agendan.”
Planer som inte är politiskt antagna Procent av de folkbibliotek som svarat

12 En fjärdedel upplever att planerna praktiskt inte fungerar så väl
Inaktuell, ej uppdaterad, gäller alldeles för lång tid Saknar konkreta mål Inte uppföljningsbar, följs inte upp Budget och plan hänger inte ihop Politiker tar den inte på allvar - ”De övergripande planerna är övergripande och påverkar inte hur vi organiserat eller arbetar för att verka i planernas riktning.”

13 Hur används planerna rent praktiskt på ett bra sätt?
Inventering där varje medarbetare beskriver sin arbetssituation utifrån biblioteksplan och kulturplan, stämmer av vad som görs/skall göras och vilket mål biblioteksplanen beskriver. Biblioteksplanen är förankrad i kommunens målstyrningsarbete och de lokala kulturpolitiska målen antagana av kommunens kulturnämnd Vi arbetar efter den i våra team. Biblioteksplanen är ett av våra styrdokument som används i det strategiska arbetet

14 Vilka prioriterade grupper nämns särskilt i den antagna biblioteksplanen? Procent
Bas: har antagen biblioteksplan

15 Vad står det i planerna om barn och unga
Skolan arbetar mer undersökande och arbetet med att ge barn ett bra språk är än mer viktigt. Barn och ungdom är en prioriterad del av verksamheten. En halv bibliotekarietjänst har i uppgift att tillgodose förskola och skolans behov av kompletterande media. Biblioteket sätter fokus på barn och studerande, från förskolebarn, grundskoleelever via gymnasister till högskolestuderande och vuxenstuderande. Skolbibliotekets viktigaste roll är att främja barns och ungdomars lust att läsa och språkutveckling. Biblioteken ska aktivt arbeta för att stimulera barns och vuxnas läs- och språkutveckling. Omflyttning och uppfräschning av bibliotekets barnavdelning har gjorts.

16 Vad saknas i vissa planer?
Konkreta handlingar Uppföljningsbara mål Vilken nämnd som har ansvar för vad ”Biblioteken kan ha flera olika profiler, vara riktade till olika befolkningsgrupper, intresseområden, samt barn och ungdomar. Bibliotek ska på detta eller andra sätt stödja språkutvecklingen hos medborgare med utländsk bakgrund samt hos barn och ungdomar.”

17 Hur används planerna rent praktiskt på ett mindre bra sätt?
Som färdigt dokument har det inte påverkat arbetet särskilt mycket. Det påverkar framför allt vad som redovisas till politiker. Arbetet påverkas inte så mycket eftersom mål och nyckeltal inte täcker in hela verksamheten. Tittar på den ibland för att se om vi gör rätt saker. Vad gäller biblioteksplanen har vi inte fått in det i vårt dagliga arbete Vi arbetar efter vår egen plan för biblioteksenheten. I kommunens strategiska kulturplan nämns biblioteken kortfattat, det ger inte mycket rent praktiskt för oss. Vi gör det som det står i planen att vi ska göra: skolbarnen besöker biblioteket etc. Men sådant förekom (efter vad jag har hört) även innan planen fanns så jag vet inte om den påverkar verksamheten på något särskilt sätt egentligen. Målen är redan uppfyllda s.a.s. Dessvärre kan jag inte säga att det är någon hjälp att ha en biblioteksplan när det blåser snåla ekonomiska vindar.

18 Har folkbiblioteket ett etablerat samarbete med andra bibliotek?
Procent av de 273 svarande

19 Har biblioteket etablerat samarbete med andra funktioner och organisationer inom och utom kommunen?

20 Vad är viktigt att tänka på i arbetet med bibliotekens planer?
Att de innehåller uppföljningsbara konkreta mål. Att den följs upp. Att den ser till medborgarnas behov. Att den revideras löpande. Omvärldsbevakning bör ingå. Skall vara politiskt antagna så att de också är politiskt förankrade. Att den är väl förankrad bland de som skall arbeta med den. Att de följer lagar, internationella konventioner och riktlinjer. Att planen är praktiskt tillämpningsbar. Att planen används och inte förblir en skrivbordsprodukt.

21 Exempel på fördelar med planer
Få upp biblioteket på agendan Synliggöra bibliotekets alla uppgifter Ge arbetet klar riktning Underlag för uppföljning Ansvar överförs till politisk nivå Tydliggöra resursåtgång

22 … och hur kan de bli utan plan?
Okoncentrerade resurser Fokus på fel saker Panikinsatser Motstridiga vägriktningar Biblioteksfrågorna bortglömda politiskt Energidränage

23 En bra plan, vad kan den innehålla?
Nyligen gjorda uppdateringar Rangordnade prioriteringar Tydliga mål som går att följa upp, långa och korta Nämnda konkreta insatser för särgrupper Vilka nämnder som kan hållas ansvariga för olika delar Deadlines för enskilda prioriteringar

24 Hur påverkar kultursamverkansmodellens kulturplaner, bibliotekens planer? Har det positiv eller negativ inverkan på viljan att arbeta med t.ex. kommunala biblioteksplaner?

25

26 Samtalsrunda – med plantittning
Hur fungerar det med de kommunala planerna i ditt län/region? Fungerar allt optimalt? Om inte; Varför? Är de kommunala planerna kopplade till andra planer inom kommunerna? Ge exempel på en bra kommunal plan inom ditt län/region så tittar vi på den Hur skulle man kunna göra? Vilka resurser eller verktyg saknas?

27 Hur skall vi gå vidare med UppdragPlaner?
Vad vill ni att KB skall göra? Vad kan vi göra tillsammans? Vad kan ni göra under våren?

28 Cecilia.ranemo@kb.se http://biblioteksstatistik.kb.se
#biblioteksstat

29 Tack för uppmärksamheten!


Ladda ner ppt "Nätverket för kvalitetsfrågor"

Liknande presentationer


Google-annonser