Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Från Motstånd till Framgång på gymnasieskolans introduktionsprogram

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Från Motstånd till Framgång på gymnasieskolans introduktionsprogram"— Presentationens avskrift:

1 Från Motstånd till Framgång på gymnasieskolans introduktionsprogram
- Att motivera när ingen motivation finns Martin Hugo Gymnasiekonferens – 16 oktober 2018

2 Det här blir ju kanonbra (Lärare)
Ja för faan (Elev) Du är snart klar med kursen (Lärare) Vad då för jävla kurs…det finns väl ingen kurs för sånt här (Elev) Jo då…kolla här…(Läraren visar kursplanen) Åh faan…det hade jag ingen aning om (Elev) Du är nästan klar med hela den här kursen i gjutning nu (Lärare) - Det var som fan (Elev)

3 ALLA KAN LYCKAS I SKOLAN!
Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang.

4 VAD DRIVER MIG I MIN FORSKNING!?

5 Att klara sig hyggligt i skolan och få en utbildning är ..
den starkast skyddande faktorn för utsatta barns långsiktiga utveckling som vi känner till (Bo Vinnerljung)

6 Skolidentitet Omställningstid

7 Min erfarenhet är att man måste ”hitta sina elever” först innan vi tillsammans kan arbeta mot lärandemålen (Lärare på IM-programmet i Södertälje)

8 ”Jag har lärt mig en vettig grej när jag har varit här…och det är försök för helvete själv du kommer klara det” (Elev 11)

9 Lärandet sker i relationen
Allt hänger på vilken relation man har annars är de inte öppna för att vilja lära sig något. […] Utan en relation så kommer du ingenstans med de här grabbarna. Det är inte ämnet som bär utan det är jag som person som bär…i samband med dem […] att få det här personliga mötet och känna att det här är en intresserad vuxen person som tycker om mig som jag är. (David, IM-lärare)

10 Han får en ju att känna sig till ro här
Han får en ju att känna sig till ro här. Han får en till å känna sig lugn. Och han får en till å känna sig välkommen […] och det är tack vare att han är där å han är sig själv och han är så lugn som möjligt och liksom han får en själv till å känna ett lugn. Man får liksom när man är i närheten av han så får man lugn energi och då blir man själv lugn…och det är nog det största stödet han har gett mig. (Elev 7)

11 Vändpunktsprocesser sker nästan alltid i en tillitsfull relation med en vuxen, tex:
En klasslärare, ämneslärare eller mentor Specialpedagog, Speciallärare, Rektor Behandlare/Psykolog/Socionom Familjehemsförälder eller God man

12 En av gymnasieskolans största utmaningar är att skapa förutsättningar för att eleverna på introduktionsprogrammen lyckas med sina studier så att de blir behöriga för de nationella programmen eller utvecklar kompetenser som gör dem anställningsbara

13 För organisationen eller för eleverna?
Utbildning för vem!? För organisationen eller för eleverna? En av GY11:as visioner med de fem nya introduktionsprogrammen var att bättre möta den enskilde elevens behov, förutsättningar och målsättningar I vilken utstäckning är eleverna på introduktionsprogrammet delaktiga i sina individuella studieplaner?

14 Skolinspektionens kritik efter granskningen av IM-programmen
Planeringen sker ofta utifrån skolans organisatoriska behov och inte efter elevens behov Tex: fylla lärares tjänster, tillgång till lokaler, viljan hos lärare på nationella program att ha IM-elever i sin undervisning mm

15 Eleverna upplever sig inte delaktiga eller är inte alls involverade i sina individuella studieplaner
Samverkan mellan IM och de nationella programmen är bristfällig. Detta hindrar elever som har förutsättningar att läsa gymnasiekurser. På vissa skolor finns tom ett direkt motstånd från lärare på de nationella programmen

16 Individuella studieplaner:
IM är den utbildningsform där man kan vara mest flexibel! Viktigt att koppla ihop studieplanerna med verkligheten – Matcha kompetenser med behov av arbetskraft Att även kartlägga yrkeskunskaper och estetiska förmågor Revidera studieplanerna ofta!

17 Samverkan Skola/Lärande Vård/Behandling Bilden av eleven

18 Ett holistiskt perspektiv på barns utveckling och lärande:
Ett salutogent perspektiv – Fokuserar på att utgå från och bygga vidare på individers resurser och det som fungerar snarare än att fokusera på det som saknas eller inte fungerar. Ett inkluderande perspektiv - Att aktiviteter och undervisning utformas med hänsyn tagen till individers förutsättningar och behov. Målet är social delaktighet.

19 Tio slutsatser: Inled inte ett möte med “omotiverade” elever med att testa deras kunskaper. 2) Man måste tycka om dem! Det kan ibland vara bra med små undervisningsgrupper och endast ett fåtal undervisande lärare. 4) Lärares förväntningar på sina elever påverkar hur det går. Fokusera på att spegla elevers positiva sidor så väljer de själva ett annat beteende.

20 6) Elever med starkt skolmotstånd lär sig ofta
både praktiskt arbete och teoretisk kunskap genom att göra något konkret med händerna. 7) Lärandesituationer måste vara på riktigt! En del av eleverna lär sig bäst när de arbetar tillsammans i gemensamma projekt. 9) Målen i skolan måste upplevas som möjliga att uppnå och de måste vara elevernas egna mål. 10) Eleverna måste uppleva delaktighet!

21 Två viktiga aspekter jag har sett på skolor som kan göra stor skillnad:
Att alltid direkt ta reda på VARFÖR en elev inte är i skolan – Våga lyssna - Kopplat till åtgärder Kontinuitet, Tydlighet & Fasta strukturer Tex: Att starta min varje morgon med en mentor Tex: Att rektor möter ”nyckelelever” 30 min varje vecka Tex: Att inleda dagen med gemensam frukost

22 Om någon vill läsa mer: Hedegaard, J & Hugo, M. (2017). Social dimensions of learning – The experience of young adult students with Asperger syndrome at a supported IT education. Scandinavian Journal of Disability Research. 19(3), Hugo, M. (2013). Meningsfullt lärande i skolverksamheten på särskilda ungdomshem. Institutionsvård i fokus, Forskningsrapport nr1:2013, Stockholm: Statens institutionsstyrelse. Hugo,M. (2012). När skolans lärande saknar mening. I L.Mathiasson, (red.). Uppdrag Lärare – en antologi om status, yrkesskicklighet och framtids-drömmar. Pedagogiska magasinets skriftserie nr. 9: Lärarförbundets Förlag. Backlund, Å., Ekberg, M., Hugo, M., Isaksson, J och Strand, A-S. (2012). Skolsocialt arbete – En angelägenhet för alla? Socionomen nr2/2012. Hugo, M. (2011). Från motstånd till framgång – Att motivera när ingen motivation finns. Stockholm: Liber. Hugo, M. (2007). Liv och lärande i gymnasieskolan. En studie om elevers och lärares erfarenheter i en liten grupp på gymnasieskolans individuella program. Dissertation No 2, School of Education and Communication, Jönköping University. Jönköping: Jönköping Univerity Press.


Ladda ner ppt "Från Motstånd till Framgång på gymnasieskolans introduktionsprogram"

Liknande presentationer


Google-annonser