Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Emma Spak – ST i allmänmedicin – kommer närmast från läkarförbundet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Emma Spak – ST i allmänmedicin – kommer närmast från läkarförbundet."— Presentationens avskrift:

1 God och Nära vård Emma Spak samordnare Nära vård Sveriges Kommuner och Landsting
Emma Spak – ST i allmänmedicin – kommer närmast från läkarförbundet. 50% uppdrag. (varför tog jag uppdraget drivkraft – drömuppdrag) SKL:s målsättning - För att möta framtidens utmaningar behöver vi ställa om vården till en mer nära och hälsofrämjande vård och omsorg, viktigt att främja stödet till medlemmarna och skapa mervärden i delning av information och samverkan.

2 Syftet: Tydligare formering av SKL:s stöd för utveckling av den Nära vård
Bakgrund till uppdraget SOU 2016:2 Effektiv vård, Göran Stiernstedt Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (ikraftträdande ) Tillsättningen av regeringens särskilda utredare Anna Nergårdh som utifrån förslagen i Effektiv vård stödja landstingen, berörda myndigheter och organisationer i arbetet med att samordnat utveckla en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård med fokus på primärvården.

3 Uppdrag samordnare Nära vård Emma Spak
Samverkanspart till regeringens särskilda utredare Anna Nergårdh Samordnad SKL:s stöd till medlemmarna i utvecklingen av en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården. Digitala tjänster Gränssnitt mellan kommun och landsting Kunskapsstyrning, utbildning och forskning Verksamhetsutveckling och ledarskap Två ben – utredningen och SKL:s egen verksamhet Förebyggande/hälsofrämjande, stärka patienter och brukare roll som medskapare och utforma vården utifrån ifrån behov,primärvårdens roll i nära vården, tillgänglighetsfrågor ,kvalitetsutveckling med fortlöpande uppföljning effektiv utskrivning till vården i hemmet SKL har väldigt mycket verksamhet inom området nära vård t.ex. kronikersatningen, flippen, primärvårdskvalitet, psykiatrisatningen, kunskaps styrning, utbildning, digitalisering – saknas samordning med det fokus Anna Nergårdh har. Uppdragets mål är att kunna matcha och säkerställa att medlemmarna får bästa möjliga stöd Skapa trygghet inför förändring Sprida inspiration och lösningsidéer 2018 Tydlig gemensam målbild Förändringsledningsstöd Kvalitetsuppföljning Kommunikation Kvalitetssäkring av digital vård Samverkan mellan landsting och kommun Egenvård – proaktivt och preventivt Business case för insatser uppströms Definition av begreppet Nära vård Vad är närhet? Hur ser den gemensamma målbilden ut?

4 Från VGR:s omställningsarbete
Att definiera Närhet Patientens/brukarens upplevelse är central för definitionen av närhet God vård Vara av god kvalitet med en god hygienisk standard Tillgodose patientens behov av trygghet, kontinuitet och säkerhet Bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet främja goda kontakter mellan patienten och hälso- och sjukvårds- personalen och Vara lätt tillgänglig. Nära vård En gemensam definition av begreppet nära vård, utgående från en framtida utredning av det nationella uppdraget för primärvården, kommer att behöva göras inom ramen för utredningens uppdrag i enlighet med direktiven. Vikten av proaktivt förebyggande arbete – för att minska undvikbar slutenvård Uppsökande=utjämnande -> Hitta ”the barbershop” Angereds Närsjukhus – cellprovskontroller och mammografi. Större folkhälsoansvar - Nära vård inte lika med primärvård

5 Vad är Nära vård?

6 Vad är Nära vård? Nära vård Primärvård
Kommunal sjukvård, omsorg och socialtjänst Sjukhusvård och specialiserad vård Nära vård Primärvård Mobila-team ASIH Statliga Myndigheter E-hälsa En beskrivning av vad den nära vården skulle kunna vara, justerad lite efter varje samtal. Den nära vården är inte en ny organisationsnivå, det är heller inte en benämning på dagens primärvård. Nära vård är snarare ett nytt synsätt – ett nytt sätt att arbeta i med hälsa, vår och omsorg. Den närmsta vården är den patienten/brukaren kan ge sig själv – egenvården och det stöd kommuner och landsting kan ge för att möjliggöra detta. Den Nära vård som organiseras av SKL:s medlemmar har primärvården som bas – ett skifte mot dagens sjukhusbaserade vård, primärvården är den naturliga första kontakten men hela eller delar av andra organisationer ingår också i den nära vården. Hela den kommunala sjukvården och delar av omsorg och socialtjänst, sjukhusvård, och specialiserad öppenvård, ungdomsmottagning, elevhälsa, FHV och en tom ring för alla som inte explicit finns med. Sjukvården består av många organisationer och oavsett hur vi skär uppstår gränssnitten någonstans. Den nära vården innehåller hela eller delar av dessa verksamheter men inkluderar också övergångarna och hur väl vi förmår att överbrygga dessa och skapa en sömlösvård för patienter och brukar. För att klara det skapar vi nya arbetssätt som ASIH och mobila team, vi använder e-hälsans möjligheter att skapa nya arbetssätt och det fyller ut mellanrummen, vi arbetar mer preventivt och proaktivt och möter problemen uppströms. Vi använder civilsamhället men även statligamyndigheter blir del av den Nära vården. Men det räcker inte – det krävs också en ny kultur av tillit och samverkan. Om alla kunde göra 10% saker som inte omedelbart finns på den egna uppdragsbeskrivningen för att de för den jag har framför mig är det mest rationella och så litar jag på att alla andra också gör det då kan vi fylla ut mellanrummen och skapa den nya nära vården på riktigt. Sammanhållen vård – preventiv och proaktiv för ökad kvalitet och minskade kostnader Undvikbar slutenvård! ”Huvudmännen ska kunna erbjuda samma service och jämlik vård till alla medborgare, men den kan inte förväntas vara utformad på samma sätt överallt, beroende på exempelvis skiftande förutsättningar i glesbygd och storstad.” ur delbetänkandet Ungdoms-mott Civilsamhället Företagshälsovård Elev- hälsa Vad är Nära vård?

7 Vem är den Nära vården till för?
Vårdsituationer Ej process/ Ej avslut Process/ Avslut En enhet Flera enheter Leading Health Care Vem är den Nära vården till för?

8 Nära vård –Kärnvärden Utgår från patientens/brukarens individuella förutsättningar och behov Utgår från att preventiva och proaktiva insatser uppströms är det mest rationella arbetssättet Utgår från att relationer är centrala för kvalitet och effektivitet Skapar jämlik vård för jämlik hälsa Skapar trygghet och självständighet Skapas tillsammans med gemensamt ansvarstagande och tillit

9 Nära vård - Hur når vi dit?
Modigt uthålligt ledarskap Verksamhetsnära ledarskap med mandat och kompetens Politiskt ledarskap med stabilitet och långsiktighet Omställning i små steg med sikte på del gemensamma målet Kulturförändring i vardagen, utbildning och kunskapsstyrning Tillsammans genom delaktighet för såväl patienter/brukare som personal Genom insikten att efficiency och effectiveness inte är samma sak En djupt rotad övertygelse att förändringen är möjlig Modigt uthålligt ledarskap Omställning i små steg Delaktighet för såväl patienter/brukare som personal Kulturförändring i utbildning och kunskapsstyrning

10 Det måste få vara roligt att arbeta!

11 Vad kan jag göra för att bidra till arbetsglädjen och utvecklingen av den nära vården?


Ladda ner ppt "Emma Spak – ST i allmänmedicin – kommer närmast från läkarförbundet."

Liknande presentationer


Google-annonser