Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Läkemedelsgenomgångar – (nya) riktlinjer i Stockholm

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Läkemedelsgenomgångar – (nya) riktlinjer i Stockholm"— Presentationens avskrift:

1 Läkemedelsgenomgångar – (nya) riktlinjer i Stockholm
Läkemedelsgenomgångar – (nya) riktlinjer i Stockholm Monica Bergqvist Leg. Sjuksköterska, med.dr Socialstyrelsen har utkommit med en föreskrift för läkemedelsgenomgångar SOSFS 2012:9, som gäller från 1 september Den föreskriver att lokala riktlinjer ska tas fram. Socialstyrelsen har infört de nya begreppen ”enkel ” respektive ”fördjupad läkemedelsgenomgång” Tidigare riktlinjer i Stockholm har funnits för ”läkemedelsgenomgångar” och då har det som nu benämns fördjupade läkemedelsgenomgångar avsetts. Riktlinjerna i det här materialet ersätter tidigare riktlinjer för läkemedelsgenomgångar i SLL och gäller från 1 mars 2013. De fullständiga riktlinjerna finns på janusinfo.se och på uppdragsguiden.

2 Läkemedelsrelaterade problem (LRP)
Läkemedelsrelaterade problem (LRP) Läkemedel som en bidragande faktor i 1/3 av inläggningarna av äldre Läkemedelsbiverkningar är orsaken till 3 % av alla dödsfall. Död p.g.a. läkemedelsbiverkan den sjunde vanligaste dödsorsaken i Sverige.

3 Problemet Flera förskrivare + receptfria och naturläkemedel
Problemet Flera förskrivare + receptfria och naturläkemedel Patienten vet inte alltid vilka läkemedel som han/hon är förskriven eller hur de ska tas Informationsöverföringen fungerar inte alltid optimalt Olika specialister men vem tar ansvar för helheten Olika hjälp med sin läkemedelshantering: APO-dos, dosettdelning m.m.

4 Problemet Äldre tillhör en sårbar grupp och löper större risk för att drabbas av LRP än yngre Känsligare Läkemedlen stannar kvar längre i en gammal kropp. I högre grad individuellt olika gällande läkemedlens effekt. Polyfarmaci Ofta flera diagnoser som påverkar läkemedelseffekten Nedsatta funktioner:kognitiva och fysiska som påverkar hanteringen Få kliniska prövningar på äldre

5 Åtgärder Effektivisera kommunikationen
Åtgärder Effektivisera kommunikationen Regelbundna uppföljningar och utvärderingar av patientens hela läkemedelsbehandling

6 Enkel läkemedelsgenomgång
Metod för: Kartläggning av en patients samtliga ordinerade och använda läkemedel  korrekt, aktuell, ändamålsenlig och säker läkemedelslista Det övergripande syftet med att genomföra läkemedelsgenomgångar är att öka kvaliteten och säkerheten i läkemedelsbehandlingen, särskilt hos sköra äldre som är en utsatt grupp. Läkemedelsgenomgångar är en metod för kartläggning av en patients samtliga ordinerade och använda läkemedel i syfte att säkerställa en korrekt och aktuell läkemedelslista. Det är dessutom en metod för analys, omprövning och uppföljning av en patients hela läkemedelsanvändning i syfte att, upptäcka åtgärda och förebygga läkemedelsrelaterade problem.

7 Fördjupad läkemedelsgenomgång
Metod för: Analys, uppföljning och omprövning av en patients läkemedelsanvändning  upptäcka, åtgärda och förebygga läkemedelsrelaterade problem Det övergripande syftet med att genomföra läkemedelsgenomgångar är att öka kvaliteten och säkerheten i läkemedelsbehandlingen, särskilt hos sköra äldre som är en utsatt grupp. Läkemedelsgenomgångar är en metod för kartläggning av en patients samtliga ordinerade och använda läkemedel i syfte att säkerställa en korrekt och aktuell läkemedelslista. Det är dessutom en metod för analys, omprövning och uppföljning av en patients hela läkemedelsanvändning i syfte att, upptäcka åtgärda och förebygga läkemedelsrelaterade problem.

8 Enkel läkemedelsgenomgång - När?
75 år och äldre Besök hos läkare i öppenvården Inskrivning i slutenvård Oavsett ålder Påbörjad hemsjukvård Inflyttning i SÄBO Vid behov Enkel läkemedelsgenomgång En enkel läkemedelsgenomgång ska erbjudas alla patienter som är 75 år eller äldre vid besök hos läkare i öppen vård vid inskrivning i slutenvård samtliga patienter, oavsett ålder, vid inflyttning i särskilt boende för äldre, och vid påbörjad hemsjukvård.

9 Enkel läkemedelsgenomgång – Hur?
Enkel läkemedelsgenomgång – Hur? Kartlägg och dokumentera så långt möjligt med hjälp av patienten, närstående, andra vårdgivare och läkemedelsförteckningen….. Vid en enkel läkemedelsgenomgång ska det med utgångspunkt i tillgänglig dokumentation och patientens egna uppgifter så långt möjligt kartläggas: vilka läkemedel som är ordinerade och varför i vilken styrka och dosering läkemedlen är ordinerade vilka av dessa patienten använder vilka övriga läkemedel inklusive receptfria och naturläkemedel patienten använder hur patienten använder läkemedlen, om det finns praktiska problem med läkemedlen och hur följsamheten till ordinationen ser ut. Om patienten själv begär det eller inte själv kan lämna uppgifterna, bör de om möjligt inhämtas från närstående. Läkaren gör en bedömning av om läkemedelsbehandlingen är ändamålsenlig och säker. Läkemedelsrelaterade problem som går att lösa direkt ska åtgärdas och vid behov följas upp. Om det efter den enkla läkemedelsgenom­gången finns misstanke om kvarstående läkemedelsrelate­rade problem ska en fördjupad läkemedelsgenomgång erbjudas.

10 Enkel läkemedelsgenomgång- Hur? Så långt möjligt…..
Utvecklingsavdelningen Enkel läkemedelsgenomgång- Hur? Så långt möjligt….. Vilka läkemedel (dosering) patienten är ordinerad och vad är indikationen? Vilka av dessa läkemedel (dosering) som patienten använder? Vilka andra läkemedel (receptfria, naturläkemedel) som patienten använder? Gör en bedömning av läkemedelsordinationerna och helheten (ändamålsenlig och säker) Dokumentera källor Om patienten varit inskriven i slutenvården Under vårdtiden: Dokumentera kontinuerligt förändringar Informera patienten kontinuerligt Vid utskrivning: Läkemedelsberättelse (till patienten och nästa led) Aktuell läkemedelslista (till patienten och nästa led)

11 Läkemedelsförteckningen
Läkemedelsförteckningen alla receptförskrivna läkemedel som patienten har hämtat ut på apotek under de senaste 15 månaderna. Sjuksköterskor och läkare har rätt att komma åt läkemedelsförteckningen om patienten givit sitt samtycke (se anteckningssida för nästa bild för mer information). Samtycket från patienten behöver inte vara skriftligt, muntligen räcker, men det ska dokumenteras i journalen. Det ska även dokumenteras om man tar del av läkemedelsförteckningen i journalen. För att komma åt läkemedelsförteckningen via journalsystem om så krävs att journalsystemet är anslutet med stark autentisering, dvs. att e-tjänstekort/SITHS-kort används, samt att administratören ska ha lagt in personen som behörig till läkemedelsförteckningen. I Stockholm kan Läkemedelsförteckningen nås via Take Care för de enheter där stark autentisering införts (utrullning av detta sker under våren 2013). Om man vill nå Läkemedelsförteckningen via Mina Vårdkontakter krävs att man har förskrivningsrätt och en personlig förskrivarkod. Med andra ord så kan den stora merparten av sjuksköterskor inte använda denna och inte heller AT-läkare som har en gruppförskrivarkod. Genom journalsystemen Via vårdkontakter.se/personal/ mer om tjänsterna/Läkemedelsförteckningen

12 Enkel läkemedelsgenomgång –Hur? Så långt möjligt……..
Enkel läkemedelsgenomgång –Hur? Så långt möjligt…….. Bedöm om läkemedelsbehandlingen är ändamålenlig och säker Åtgärda ”enkla” problem (planera uppföljning) Ta ställning till om en fördjupad LMG behövs

13 Sjuksköterskans roll i enkel LMG
Inhämta information från patienten Inhämta information från andra (närstående, läkemedelsförteckning från apotek, läkemedelslistor från andra vårdgivare) Uppmärksamma uppenbara problem eller brister Informera & undervisa

14 Läkemedelsberättelse -vid utskrivning från sluten vård
Läkemedelsberättelse -vid utskrivning från sluten vård Läkemedelsberättelsen Vilka ordinationer har ändrats? Andra vidtagna åtgärder ang. läkemedelsbehandlingen Orsak till vidtagna åtgärder Mål för läkemedelsbehandlingen Vad ska följas upp? När? Vilken vårdgivare/vårdenhet ansvarar för uppföljningen? För patienter som skrivs ut från slutenvården och där en läkemedelsgenomgång genomförts ska läkaren upprätta en läkemedelsberättelse i patientjournalen. Läkemedelsberättelsen ska vara skriven på ett språk som är anpassat för patienten. Läkemedelsberättelsen ska innehålla uppgifter om: vilka ordinationer som ändrats vilka andra åtgärder rörande läkemedelbehandlingen som har vidtagits orsakerna till de vidtagna åtgärderna målen för läkemedelsbehandlingen vad som skall följas upp och när detta ska göras vilken vårdgivare/vårdenhet som ska ansvara för uppföljningen. Vid utskrivning från slutenvård ska läkemedelsberättelsen tillsammans med en aktuell läkemedelslista lämnas till patienten.

15 Läkemedelsberättelse
Läkemedelsberättelse Patienten Läkemedelsberättelse Uppdaterad läkemedelslista Vid vård hos en annan vårdgivare/vårdenhet ska läkemedelsberättelsen och en aktuell läkemedelslista föras över till denna, senast samma dag. Bestämmelser om vårdplanering och överföring av information vid utskrivning finns i Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:27) om samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård. Uppföljning Verksamhetschefen hos den vårdgivare/vårdenhet som har eller tar över ansvaret för patienten efter en fördjupad läkemedelsgenomgång eller efter en utskrivning (där det har upprättats en läkemedelsberättelse) ska se till att patienten tilldelas en läkare. Denna läkare ansvarar för uppföljningen av läkemedelsgenomgången. Om patienten redan har en fast läkarkontakt bör denna göra uppföljningen. Information till närstående Om inte information, så som t.ex. aktuell läkemedelslista och läkemedels-berättelse, kan ges till patienten ska den ges till närstående om det inte finns hinder i offentlighets- och sekretesslagen eller enligt tystnadsplikten. Nästa vårdgivare

16

17 Fördjupad läkemedelsgenomgång – När?
Fördjupad läkemedelsgenomgång – När? Vid kvarstående läkemedelsrelaterade problem - eller vid misstanke om sådana - efter en enkel läkemedelsgenomgång En fördjupad läkemedelsgenomgång ska erbjudas samtliga patienter efter påbörjad hemsjukvård minst en gång per år samtliga patienter efter inflyttning i särskilt boende för äldre minst en gång per år samtliga patienter 75 år och äldre med dosdispenserade läkemedel minst en gång per år patienter 75 år och äldre med tre eller fler kroniska diagnoser en gång per år inom primärvården övriga patienter där det efter en enkel läkemedelsgenomgång finns kvarstående läkemedelsrelaterade problem eller där det finns misstanke om sådana. En fördjupad läkemedelsgenomgång inkluderar en enkel läkemedelsgenomgång. En fördjupad läkemedelsgenomgång ska utföras i team bestående av patient, ansvarig läkare, sjuksköterska/distriktssköterska och, om möjligt, apotekare, klinisk farmakolog, annan hälso- och sjukvårdspersonal och kontaktperson. Den läkare som ansvarar för den fördjupade läkemedelsgenomgången ska ta ställning till läkemedelsbehandlingen i sin helhet.

18 och dessutom… Minst en gång per år för:
och dessutom… Minst en gång per år för: Samtliga patienter oavsett ålder: efter påbörjad hemsjukvård efter inflyttning i särskilt boende för äldre 75 år och äldre med dosförpackade läkemedel 75 år och äldre med tre eller fler kroniska diagnoser inom primärvården En fördjupad läkemedelsgenomgång ska erbjudas samtliga patienter efter påbörjad hemsjukvård minst en gång per år samtliga patienter efter inflyttning i särskilt boende för äldre minst en gång per år samtliga patienter 75 år och äldre med dosdispenserade läkemedel minst en gång per år patienter 75 år och äldre med tre eller fler kroniska diagnoser en gång per år inom primärvården övriga patienter där det efter en enkel läkemedelsgenomgång finns kvarstående läkemedelsrelaterade problem eller där det finns misstanke om sådana. En fördjupad läkemedelsgenomgång inkluderar en enkel läkemedelsgenomgång. En fördjupad läkemedelsgenomgång ska utföras i team bestående av patient, ansvarig läkare, sjuksköterska/distriktssköterska och, om möjligt, apotekare, klinisk farmakolog, annan hälso- och sjukvårdspersonal och kontaktperson. Den läkare som ansvarar för den fördjupade läkemedelsgenomgången ska ta ställning till läkemedelsbehandlingen i sin helhet.

19 Fördjupad läkemedelsgenomgång – Hur? Faktainsamling
Fördjupad läkemedelsgenomgång – Hur? Faktainsamling Enkel läkemedelsgenomgång (Uppdaterad läkemedelslista) Symtomskattning Provsvar Blodtryck, puls och vikt Beräknat GFR Interaktionskontroll Fallrisk Följande faktaunderlag bör finnas vid en fördjupad läkemedelsgenomgång uppdaterad läkemedelslista samt övrig dokumentation från enkel läkemedelsgenomgång utförd symtomskattning, t.ex. PHASE-20 1 provsvar; Hb, natrium, kalium, kreatinin m.fl. beroende på patientens diagnoser och läkemedel blodtryck (ortostatiskt blodtryck vid behov), puls och vikt beräknat GFR genomförd interaktionskontroll, SFINX 2 uppgift om patienten eventuellt fallit.

20 Symtomskattning Phase 20 ligger på uppdragsguiden och på Uppsala landstings hemsida, Phase-20 finns översatt till finska, syriska och arabiska. Phase-20 finns även som patientversion.

21 Läkemedelsorsakde sjukhusinläggningar
Blödning Fall Hjärtsvikt Njursvikt Lågt blodtryck Förgiftning (avsiktlig eller ej)

22 Livskvalitetssänkande biverkningar
Förstoppning Illamående Matleda Muntorrhet Kognitionsstörning

23 Fundera på Farofyllda Följder av Farmakologisk behandling
VID: Försämrat allmäntillstånd Förändring i status, mät-eller lab.värden Förvirring Fall

24 Fördjupad läkemedelsgenomgång – så långt möjligt besvara följande frågor Finns det (fortfarande) indikation för behandlingen? Finns det några ickefarmakologiska alternativ/komplement? Påverkas symtomen/sjukdomen av behandlingen? Uppväger nyttan riskerna? Är läkemedlet lämpligt med tanke på ålder, njurfunktion, andra läkemedel och livssituation? Är dosen korrekt med tanke på ålder, njurfunktion, andra läkemedel och livssituation? Finns det biverkningar? Finns det interaktioner? Följer patienten ordinationen? Finns det problem med handhavande eller kunskap? Kan patienten själv ta hand om sin läkemedelsbehandling eller har patienten tillräckligt med stöd? Är beredningsformen anpassad? Kan något läkemedel tas bort? Behöver något läkemedel sättas in? Är läkemedlet rekommenderat (Kloka listan)? Vad säger aktuella rekommendationer och vårdprogram?

25 Gör en handlingsplan Förändringar Vad behöver följas upp? När? Av vem?
Gör en handlingsplan Förändringar Prioriteringsordning? In/uttrappning? Vad behöver följas upp? Nya prover? Observera effekter av in/utsatta läkemedel? Informera övrig personal? När? Av vem? Om flera förändringar bedöms behövas bör de oftast göras stegvis, en förändring i taget för att kunna utvärdera effekten av förändringen. Gör en handlingsplan/åtgärdsplan för att inte steg ska glömmas bort.

26 Fördjupad läkemedelsgenomgång
Fördjupad läkemedelsgenomgång Patienten ska därefter få Individuellt anpassad information En uppdaterad läkemedelslista Uppföljning När? Vilken vårdgivare/vårdenhet? Efter eller under en fördjupad läkemedelsgenomgång ska läkaren dokumentera i patientens journal vilka läkemedel patienten använder målen för läkemedelsbehandlingen vilka läkemedelsrelaterade problem som framkommit och hur man åtgärdat dessa hur och när uppföljningen ska göras. Det ska även framgå vilken vårdgivare/vårdenhet som ansvarar för uppföljningen. patienten få individuellt anpassad information om vilka åtgärder som har vidtagits och varför när och hur uppföljningen ska göras vilken vårdgivare/vårdenhet som ska ansvara för uppföljningen vilka som har deltagit vid läkemedelsgenomgången. patienten få en uppdaterad läkemedelslista. Dokumentera Orsak till vidtagna åtgärder Mål för behandlingen

27 Sjuksköterskans roll i fördjupad LMG
-Finns det några icke farmakologiska alternativ/komplement? -Påverkas symtomen/sjukdomen av behandlingen? (effekt) -Underbehandling? -Är läkemedlet lämpligt (livssituation) -Är dosen anpassad -Är beredningsformen anpassad? -Finns det biverkningar? -Följer patienten ordinationen? -Finns det problem med handhavande eller kunskap? -Kan patienten själv ta hand om sin läkemedelsbehandling/tillräckligt stöd?

28 Lokala riktlinjer ska finnas
Uppföljning Alla utförda förändringar ska följas upp. Verksamhetschefen för ”mottagande verksamhet” utser läkare som ansvarar för uppföljningen. Har patienten en fast läkarkontakt bör denna göra uppföljningen. Uppföljning Verksamhetschefen hos den vårdgivare/vårdenhet som har eller tar över ansvaret för patienten efter en fördjupad läkemedelsgenomgång eller efter en utskrivning (där det har upprättats en läkemedelsberättelse) ska se till att patienten tilldelas en läkare. Denna läkare ansvarar för uppföljningen av läkemedelsgenomgången. Om patienten redan har en fast läkarkontakt bör denna göra uppföljningen. Lokala riktlinjer ska finnas

29 www.janusinfo.se www.janusinfo.se/kunskapsbanken Anv namn: kbanken
Lösen: kunskapsbanken Skriv på tavlan el.dyl.

30 WWW.janusinfo.se Riktlinjen Presentation i powerpointformat.
Riktlinjen Presentation i powerpointformat. Checklista i fickformat. Symtomskattningsformulär Phase 20 Bedömning av behov av stöd med läkemedelshanteringen Safe medication assessment (SMA) Beräkning av njurfunktion Beräkningsverktyg på Fass.se Socialstyrelsen. Indikatorer för god läkemedelsterapi hos äldre 2010 Lathund Äldre och läkemedel Interaktionsbedömning SFINX Kloka Listan 2013 Sväljes hela

31 Krav & Uppföljning KVÅ-koder f.o.m 2014: Enkel LMG = XV015
Krav & Uppföljning KVÅ-koder f.o.m 2014: Enkel LMG = XV015 Fördjupad LMG = XV016

32 Tack


Ladda ner ppt "Läkemedelsgenomgångar – (nya) riktlinjer i Stockholm"

Liknande presentationer


Google-annonser