Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Information om vad som händer inom miljösamverkan 2016 till 2018

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Information om vad som händer inom miljösamverkan 2016 till 2018"— Presentationens avskrift:

1 Information om vad som händer inom miljösamverkan 2016 till 2018
Genom den här presentationen vill vi berätta om vad som är på gång i miljösamverkan hösten 2016 och under 2017 samt kort om Frågor ni kommer få svar på under denna presentation: Vad arbetar Miljösamverkan med och varför? Vilken roll har miljökontoren i samverkan? Vilka projekt är beslutade för och 2018? Målgrupp Presentationen riktar sig till alla som arbetar med miljö-, hälsoskydd och livsmedelskontroll i Hallands län. Länsstyrelsen Västra Götalands län

2 Miljösamverkan Halland är en samverkan mellan
Miljösamverkan Halland är en samverkan mellan Hallands miljö- och hälsoskyddsförvaltningar och Länsstyrelsen i Hallands län. Det är alltså dessa som är Miljösamverkan Hallands huvudmän. Miljösamverkan Halland startade 2004 av kommunerna i Halland. Länsstyrelsen i Halland har ingått i samverkan sedan 2015.

3 Organisation Styrgrupp (huvudmän): Miljöchefer på kommunerna
Länsstyrelsens miljövårdsdirektör Beslutar om verksamhetsplan, budget och principbeslut Planering, underlagsmaterial, handledningar, samordning, information och projektledare Utvecklare Region Halland, men beslut finns på att flytt ska ske till Länsstyrelsen i Halland Administrativt stöd Kommunerna och länsstyrelsen i Halland finansierar. Region Halland bidrar med en arbetsplats och chef åt utvecklaren. Beslut i Chefsgrupp Halland togs i september 2016 om att utvecklarens tjänst ska flyttas till Länsstyrelsen i Hallands län. Budget på kr Länsstyrelsen betalar kr Kommunerna betalar kr ( 2 kr per invånare) Projektgrupper: handläggare på miljö- och hälsoskyddskontren och länsstyrelsen Genomför projekt, lokal implementering

4 I nära samarbete med Sedan ett par år arbetar vi till stor del tillsammans med Miljösamverkan Västra Götaland för att få ännu bättre effekt av vårt arbete. Samverkan handlar om gemensam verksamhetsplan och aktiviteter, men vi har separat ekonomi och organisation. Vi har sett att….

5 Samverkan ger framgång!

6 …genom att: Effektivisera tillsynsarbetet
Göra likartade bedömningar för mer enhetlig tillsyn Känna trygghet i inspektörsrollen Utveckla vår kompetens och verksamhet Dela erfarenheter om arbetssätt och tillsynsmetoder Använda resurserna bättre Samverkan ger framgång på flera sätt: Det effektiviserar tillsynsarbetet, exempelvis genom att en projektgrupp tar fram stödmaterial, sammanställer branschkunskap, tolkar lagstiftning m.m. och på så vis slipper alla sitta på sin kammare och lägga tid på att ”uppfinna hjulet”. Genom att samverka har vi goda förutsättningar för att göra likartade bedömningar så att vi får en mer enhetlig tillsyn. Bland annat därför att vi arbetar utifrån samma värderingar. Vi vet att det är en framgångsfaktor att vara trygg i sin roll, att känna arbetsglädje och att vara duktig på att kommunicera. Därför behöver vi fortlöpande kompetens- och verksamhetsutveckling. I miljösamverkan ordnar vi prisvärda utbildningar som är anpassade för just vår målgrupp, för vi vet ju vad som behövs! Det är också viktigt att vi delar med oss av våra lärdomar kring arbetssätt och tillsynsmetoder. När vi samverkar får vi tillgång till en större gemensam erfarenhets- och kunskapsbas och miljösamverkan är den plattform som behövs för att skapa detta erfarenhetsutbyte mellan arbetsplatser och grupper. Sammanfattningsvis är det ofta en relativt kort insats för miljökontoren att delta i en projektgrupp men resultatet, dvs. det framtagna materialet, kan användas av alla i sitt arbete och i gengäld bidrar det till samsyn. Därmed delar vi på de gemensamma resurserna i form av kompetens, erfarenhet och tid, dvs. vi använder resurserna bättre!

7 Det ni nu ser på bilden är miljösamverkans vision och värdegrund, Det önskade läget. Det beskriver vilken verksamhet och arbetsplats vi vill ha samt hur vi vill uppfattas av andra. Det önskade läget togs fram inom ett EU-projekt som hette Tillsynsutveckling i Väst (TUV) och som fokuserade på mjuka frågor såsom t.ex. kommunikation, bemötande och effektivitet. I miljösamverkan försöker vi uppnå Det önskade läget genom att till exempel arbeta in visionen i projektplaner och planera chefsmöten så att den röda tråden, det vill säga vägen mot det Det önskade läget, följs. FRÅGOR OM TUV: Pågick: sept feb 2014 Målgrupp: TUV har varit ett gemensamt projekt för oss som jobbar inom miljömyndigheter i Halland och Västra Götaland. Alla projektdeltagare arbetar, direkt eller indirekt, med tillsyn enligt miljöbalken, livsmedels- och djurskyddslagarna och med angränsande frågor. Cirka personer i 58 organisationer har medverkat i projektet. Samarbete och finansiering Projektet har finansierats av Europeiska Socialfonden. Länsstyrelsen i Västra Götalands län har varit projektägare och har drivit TUV i samverkan med Länsstyrelsen i Halland, alla 55 kommuner i Halland och Västra Götaland, Region Halland och fyra kommunförbund i Västra Götaland. TUV handlade även om retorik, ledarskap och processledning.

8 Miljösamverkan arbetar med olika delar
Tillsynsprojekt Kompetens- och verksamhetsutvecklingsprojekt Utbildningar och seminarium Omvärldsbevakning Tillsynsprojekt: Vi arbetar med tillsynsprojekten inom områdena, miljöskydd, hälsoskydd och livsmedel. Detta är konkreta projekt som pågår ca. 1 år och där man i en projektgrupp tar fram informationsmaterial, checklistor för tillsyn, anordnar workshops osv. Ofta gör man tillsynskampanjer som går ut på att alla miljökontor samtidigt går ut och gör inspektioner inom ett visst område, då samlar man erfarenheter från en stor mängd inspektioner som man sedan kan diskutera. Jag kommer att informera om aktuella tillsynsprojekt snart. Kompetens- och verksamhetsutvecklingsprojekt: Vi arbetar även med kompetens- och verksamhetsutvecklingsprojekt som handlar om att utveckla individer, arbetssätt och verksamheterna. För att nå framgång i sakfrågorna behöver vi känna oss trygga i vår roll, vara duktiga på att kommunicera, göra rätt saker, samverka och tycka att det känns bra att gå till jobbet. Jag kommer att informera om aktuella kompetens- och utvecklingsprojekt snart. Utbildningar och seminarium: Vi har ofta utbildningar inom tillsynsprojekten. När det finns behov och resurser anordnar vi även utbildningar (utanför projekt) tillsammans med Utbildnings- och eventservice, Region Halland, inom olika områden. Ett exempel på detta är utbildningsdagen Hur miljön påverkar hälsan på barn och ungdomar i skolor och förskolor den 25 oktober i Varberg. Omvärldsbevakning: Miljösamverkan har kontakt med centrala verk och övriga miljösamverkan i Sverige.

9 Hur deltar miljökontoren?
Bidrar med projektförslag och medverkar vid val av projekt Använder handläggarstöd vid inspektioner och beslut Deltar i projektgrupper, tillsynskampanjer, utbildningar Ingår i styrgrupp och beredningsgrupp Hur deltar miljökontoren i miljösamverkans arbete? Lämnar projektbidrag och deltar i processen för vilka projekt vi väljer att arbeta med. Använder handläggarstöd vid t.ex. inspektioner och beslut. Deltar i projektgrupper, i tillsynskampanjer och på utbildningar. Ingår i Miljösamverkan Hallands:s styrgrupp och beredningsgrupp.

10 Tillsynsprojekt hösten 2016
Återanvändning avfall för anläggningsändamål Asylboenden Förorenade områden Fritidsbåtsprojekt 2 Redlighet, kött (pilotprojekt jämställdhet) Detta är de tillsynsprojekt som har startat och pågår under De två första (Förorenade områden och Fritidsbåtsprojekt 2) är Halland projektledare för, Återanvändning av avfall för anläggningsändamål och Asylboenden är MVG projektledare för och Redlighet kött kommer MVG och MH gemensamt vara projektledare för. Återanvändning avfall för anläggningsändamål- en projektgrupp med 7 deltagare bildades under våren Projektet fokuserar på att starta ett nätverk för handläggare som berörs av ämnet med en nätverksträff den 9 november. Projektet fortsätter året ut. Asylboenden- en projektgrupp med 7 deltagare bildas i början av Projektet fokuserar på att ta fram en checklista för tillsyn på asylboenden och ett samarbete med Västra Götalandsregionen och deras projekt med att ta fram information till verksamhetsutövare på asylboende. Förorenade områden- en projektgrupp med 6 deltagare har bildats och de hade sitt första möte den 25 augusti Projektet kommer att handla om inventering av förorenade områden enligt MIFO- metoden (fas 1 dvs historisk inventering) på de verksamheter som kommunen har tillsyn på. Fritidsbåtsprojekt 2- en projektgrupp med 9 deltagare har bildats. De hade sitt första möte den 6 september Projektet kommer att handla om att skapa en aktuell vägledning, som behövs för tillsyn av fritidsbåtshamnar. Redlighet kött - En inbjudan om att ingå projektgruppen skickades ut i september Syftet med projektet är att granska i vilken omfattning problemet med fusk med djurslag kvarstår, samt att ge fördjupade kunskaper på området. Projektet ska jämställdhetsintegreras och målsättningen för detta arbete är att ta fram metoder och material som sedan kan användas inom alla miljösamverkans projekt. Se mer information om projekten på MH:s hemsida. Länsstyrelsen Västra Götalands län

11 Kompetens- och verksamhetsutvecklingsprojekt
Kommunikation och bemötande, utbildning Chefssamverkan Kontaktpersonsträff Mötesplats Goda exempel Aktiviteter enligt aktivitetsplanen Utbildningen kommunikation & bemötande erbjuds till handläggarna i länet och ger kompetens inom rollen som myndighetsutövare. I chefssamverkan ordnas det två gånger om året chefsmöten där utveckling av ledarskapet står i fokus. Kontaktpersonerna är viktiga för samverkan eftersom de är ambassadörer för miljösamverkan på arbetsplatsen. Varje länsdel har en kontaktperson. Vartannat år anordnas en kontaktpersonsträff för alla kontaktpersoner. Mötesplats Goda exempel ordnas vartannat år och är ett arv efter Tillsynsutveckling i Väst (TUV). På senaste mötesplatsen träffades 250 handläggare och chefer från främst Västsverige och delade med sig och blev inspirerade till nya arbetssätt. Aktivitetsplanen är aktiviteter som ska bidra till att vi når Det önskade läget och som tagits fram av styrgrupperna för Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland, med input från cheferna på Miljöchefsmötena. Aktivitetsplanen kommer från och med 2017 att finns med i miljösamverkans verksamhetsplaner.

12 Process för verksamhetsplan - Miljösamverkan
PROJEKTLEDARE Sammanställa inkomna förslag BEREDNINGSGRUPPEN Väljer projekt till enkät PROJEKTLEDARE Göra koncept till enkät Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December PROJEKTLEDARE Avstämning med Styrgrupp PROJEKTLEDARE Utskick av enkät PROJEKTLEDARE Sammanställning av enkätsvar Projektförslag från miljökontoren och Länsstyrelsen Process för verksamhetsplan - Miljösamverkan BEREDNINGSGRUPPEN Analyserar enkätsvar. Förslag till styrgrupp görs. STYRGRUPPEN Beslut om projekt BEREDNINGSGRUPPENN Tar fram förslag på VP Från och med 2015 har vi gemensam VP-process i Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Eftersom vi har gemensamma projekt är detta logisk. Vi har sedan 2016 en digital inventering av projektförslag på våra hemsidor. I inventeringsblanketten måste man vara tydlig med bakgrunden och syftet till projektet. Anledningen till det är att man har haft olika förväntningar på projekten. Genom att vara mer tydlig med varför man ska ha projektet och vad man vill uppnå med det så är det enklare för kommuner att svara på om de är intresserade av att delta eller inte. Enkäten som sedan skickas ut via e-post, efter att kommunerna skickat in projektförslag, är också digital. I den sker poängsättningen (0-3) av projekt och ser ut som den har gjort tidigare. Totalt ska miljökontren och länsstyrelserna fylla i två enkäter 1. inventering av projektförslag 2. enkät (med sållade projektförslag) där man får poängsätta de olika projektförslagen. Börja klicka på bilden Meningen är att det ska finnas möjlighet att skicka in projektförslag när som helst under året (dock inte under tiden då vi sammanställer projektförslagen och enkätsvaren då detta endast medför förvirring). Klick Någon gång i slutet av januari sammanställer projektledarna inventering av projektförslag. Projektledarna kommer att skicka ut en påminnelse någon gång i nov-dec om att det är dags att skicka in projektförslag då kommer även information om slutdatum för projektförslag ges. Vissa projektförslag sållas bort i detta första skede. Motivering till att projektförslag inte kommer med i enkäten kan vara att de planeras projekt på nationell nivå, redan finns handläggarstöd eller annat framtaget material, att det inte passar som projekt inom Miljösamverkan. Vissa projektförslag kan slås samman om de är liknande. Detta görs av Beredningsgruppen. Som sedan sammanställs i en enkät… Innan enkäten skickas ut till miljökontoren och länsstyrelserna för poängsättning stämmer projektledarna av med den Gemensamma styrgruppen som godkänner denna. Projektledarna skickar ut enkät Projektledarna sammanställer enkät Beredningsgruppen analyserar enkätsvaren och gör en rakning som förslag till den Gemensamma styrgruppen om vilka projekt som bör ingå i Verksamhetsplanen. Efter att Beredningsgruppen analyserat enkätsvaren och rankat projekten utifrån populäritet bestäms vilka projekt som ska ingå i Verksamhetsplanen av den Gemensamma styrgruppen. Beredningsgruppen tar fram förslag på Verksamhetsplan klick Beslut om Verksamhetsplan tas på styrgruppsmöte i juni. Projektledarna sprider Verksamhetsplanen på hemsida och (nyhetsbrev)! STYRGRUPPEN Beslut om VP PROJEKTLEDARE Spridning av VP till MK

13 Detta händer 2017 Tillsynsprojekt som fortsätter Förorenade områden
Fritidsbåtsprojekt 2 Redlighet, kött (pilotprojekt för jämställdhetsintegrering) Nya tillsynsprojekt Äldreboenden, vårdlokaler och samlingslokaler Handläggarstöd fordonstvätt - uppdatering Kompetens- och verksamhetsutvecklingsprojekt Mötesplats Goda Exempel Kontaktpersonsträff Kommunikation och bemötande utbildning Tillsynsprojekt som fortsätter från 2016 in i 2017 Förorenade områden Fritidsbåtsprojekt 2 Redlighet, kött (pilotprojekt jämställdhet) Tillsynsprojekt som startar 2017 Äldreboenden, vårdlokaler och samlingslokaler Handläggarstöd fordonstvätt – uppdatering Kompetens- och verksamhetsutvecklingsprojekt Mötesplats Goda Exempel Kontaktpersonträff Kommunikation och bemötande utbildning Chefsmöten Länsstyrelsen Västra Götalands län

14 Detta händer 2018 Bassängbad Buller och ljudnivåmätning
Nya tillsynsprojekt 2018 Bassängbad Buller och ljudnivåmätning 5-årskontroll av oljeavskiljare Dricksvatten - teknik, vattenverk, kontroll Tillsyn på mindre lantbruk Fotvård och akupunktörer (kan omprövas/utgå) Kemikalier i skolor och förskolor (kan omprövas/utgå) Avfallstillsyn - transporter och spårbarhet (preliminärt projekt) Kompetens- och verksamhetsutvecklingsprojekt Kommunikation och bemötande utbildning Chefsmöten Under våren 2017 kommer vi att arbeta med verksamhetsplanering för Då kommer vi återkomma med ytterligare projektförslag. Tillsynsprojekt som startar 2018 Bassängbad Buller och ljudnivåmätning 5-årskontroll av oljeavskiljare: Dricksvatten - teknik, vattenverk, kontroll Tillsyn på mindre lantbruk Fotvård och akupunktörer (kan omprövas/utgå) Kemikalier i skolor och förskolor (kan omprövas/utgå) Avfallstillsyn - transporter och spårbarhet (preliminärt projekt) Kompetens- och verksamhetsutvecklingsprojekt Kommunikation och bemötande utbildning Chefsmöten Länsstyrelsen Västra Götalands län

15 Projekten fördelade över 2017 och 2018
Här ser ni en översikt av vad som händer framöver. Det som är markerat med rött är gemensamma tillsynskampanjer. Det som är markerat med gult är annat arbete i projekt.

16 Vi är projektledare Anna Malmros, MVG Maria Andersson, MVG
Maria Nylén, MVG Hör gärna av er till oss projektledare om ni har frågor, synpunkter eller förslag som kommit fram genom dagens diskussioner! Det kan gälla allt från det nya samarbetet till projektförlag eller helt andra saker. Kontaktuppgifter hittar du på våra respektive hemsidor. Här ser ni lite ansikten på oss som arbetar med Miljösamverkan i Halland och MVG! Teres Heidermark,MH

17 Håll utkik! Läs mer om projekten på våra hemsidor och i verksamhetsplanerna Information om nya projekt kommer skickas till kontaktpersonerna när uppstarten närmar sig Vi ser fram emot intressanta projekt och ett spännande samarbete! Mer information om projekt kommer skickas till kontaktpersonerna när uppstarten närmar sig. Anmälan till projektgrupper görs till projektledarna. Verksamhetsplanerna, styrdokument och kommunikationsplan finns på både MVG:s och MH:s hemsidor MVG: s webbplats Hallands webbplats: Hör gärna av er till någon projektledarna om ni har några funderingar! TACK för er tid!


Ladda ner ppt "Information om vad som händer inom miljösamverkan 2016 till 2018"

Liknande presentationer


Google-annonser