Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Miljömålen och Agenda 2030 Mitt namn är Mathilda Johnson. Jag jobbar på Länsstyrelsen Kalmar Län som Hållbarhetsstrateg. Idag är jag inbjuden för att prata.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Miljömålen och Agenda 2030 Mitt namn är Mathilda Johnson. Jag jobbar på Länsstyrelsen Kalmar Län som Hållbarhetsstrateg. Idag är jag inbjuden för att prata."— Presentationens avskrift:

1 Miljömålen och Agenda 2030 Mitt namn är Mathilda Johnson. Jag jobbar på Länsstyrelsen Kalmar Län som Hållbarhetsstrateg. Idag är jag inbjuden för att prata med er om miljömålssystemet vi har i Sverige och Agenda Är dessa båda bekant för er sedan tidigare? Om inte är det inget jag klandrar er för. Jag hade bara hört det i förbifarten innan jag började på länsstyrelsen.

2 Upplägg Miljömålssystemet Uppföljning – når vi målen, eller?
Hur vi arbetar i länet Agenda 2030 Diskussion i mån av tid: Hur tänker ni kring omställningen i samhället?

3 Miljömålen - ett system med flera mål
Generationsmål Miljökvalitetsmål Etappmål Antogs av riksdagen 1999 Syftet att tydliggöra den miljömässiga dimensionen i begreppet hållbar utveckling Finns till för att checka av hur miljön mår Målen är fram till 2020 Är ett system som har tre olika mål-nivåer

4 Miljömålen - ett system med flera mål
Generationsmål Miljökvalitetsmål Etappmål Återhämtade ekosystem Bevarad biologisk mångfald och natur- och kulturmiljö En god hälsa för människor Effektiva och giftfria kretslopp Hushållning med naturresurser Effektiv energianvändning Konsumtionsmönster Miljömålen består av tre slags mål. Den första och överhängande är den så kallade Generationsmålet. Hört talas om det? Det är Generationsmålet som anger den allmänna inriktningen på miljöarbetet och anger vilken samhällsomställning som behöver ske inom en generation för att vi ska få en bra miljö. Generationsmålet inriktar miljöarbetet mot återhämtade ekosystem, bevarad biologisk mångfald och natur- och kulturmiljö, en god hälsa för människor, effektiva och giftfria kretslopp, hushållning med naturresurser, effektiv energianvändning samt konsumtionsmönster.

5 Miljömålen - ett system med flera mål
Generationsmål Miljökvalitetsmål Etappmål Preciseringar Indikatorer Så vi har generationsmålet som anger den allmänna inriktningen på miljöarbetet. För att underlätta det arbetet och göra generationsmålet mer konkret finns 16 miljökvalitetsmål kopplade till generationsmålet Miljökvalitetsmål Miljökvalitetsmålen beskriver den kvalitet vi vill att miljön ska ha år Det finns 16 miljökvalitetsmål inom olika områden – allt från luft utan föroreningar och sjöar som inte har problem med övergödning eller försurning, till fungerande ekosystem i skogar och jordbruksmark.

6 De 16 miljökvalitetsmålen
Så här ser de ut. Ta gärna någon sekund och bekanta er med dem. Ser ni att jag har lila små bollar framför vissa av dem. Varför tror ni att det är så? Det beror på att dessa kan inte bedömas regionalt. Kalmar län jobbar givetvis med dessa, men bedömningen görs på nationell nivå då ozonet kan inte begränsas till hur det ser ut i Kalmar, utan man tittra på hur ozonet ser ut över hela sverige. Däremot har vi åtgärder kopplade i länet till att jobba mot skyddande av ozonskiktet. I Kalmar län har inga regionala miljömål längre. Vi arbetar efter de nationella målen med UNDANTAGET är att för miljömålet Begränsad klimatpåverkan har vi något mer ambitiösare mål genom ett projekt som heter NoOil- mål som innebär att: 2030 ska Kalmar län vara en helt fossilbränslefri region 2020 ska alla samhällsbetalda transporter i länet vara fossilbränslefria Finns det någon av dessa 16 miljömål som ni ser vi har lite svårigheter att jobba med i Kalmar län?

7 Miljömålen - ett system med flera mål
Generationsmål Miljökvalitetsmål Etappmål Begränsad klimatpåverkan Avfall Biologisk mångfald Farliga ämnen Luftföroreningar Etappmål Etappmålen är steg på vägen för att nå generationsmålet och ett eller flera miljökvalitetsmål. De visar vad Sverige kan göra och tydliggör var insatser bör sättas in. Etappmålen anger inte önskade tillstånd för miljön, utan de läggs fast i miljökvalitetsmålen med preciseringar. Etappmål har beslutats för miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan samt inom områdena avfall, biologisk mångfald, farliga ämnen och luftföroreningar.

8 Resultatet av en regional samverkan och med tydligt åtgärdsfokus!
Hur hänger det ihop? Resultatet av en regional samverkan och med tydligt åtgärdsfokus! Regelbundna utvärderingar ger viktig information om läget för Sveriges miljö och anger vilka åtgärder och prioriteringar som krävs för att miljötillståndet ska förbättras. Här har vi en intern miljömålsgrupp med 30 experter som jobbar med uppföljningen. Vi är inne i den fasen precis nu och sammanställer hur Kalmar län möter miljömålen 2017. Mycket bra miljöarbete pågår och ger effekt i länet redan idag. Men för att möta de större utmaningar vi har och för att nå de nå 15 miljökvalitetsmål som berör länet så måste vi öka takten i arbetet. Därför har vi i Kalmar län tagit fram ett åtgärdsprogram som ska fungera ett användbart verktyg i vårt gemensamma arbete med att genomföra fler konkreta miljömålsåtgärder, regionalt och lokalt. Detta åtgärdsprogram beskriver 98 åtgärder för en bättre miljö. Genomför vi dessa och samtidigt fortsätter det miljöarbete som redan bedrivs i länet har vi tagit ett stort kliv närmare möjligheten att nå de 15 miljökvalitetsmål som berör länet. Den årliga uppföljningen 2016 visade att endast ett (Frisk luft) av de 12 miljökvalitetsmålen som bedöms på regional nivå är möjligt att nå till 2020 i Kalmar län.

9 Miljömålen – ett vardagsarbete
Länsstyrelsen = Livsmiljö och hållbar utveckling Miljömål hjärta länsstyrelsen. Det kanske inte alltid känns så när det är dags för bedömningarna miljömålen tar upp faktorer som har betydelse för vår livsmiljö och vår hälsa. På länsstyrelsen jobbar vi med miljömålen varje dag på ett eller annat sätt, oftast utan att vi tänker på det. Att undersöka och kontinuerligt följa tillståndet i miljön är en viktig del av länsstyrelsens miljöarbete. Resultaten används bland annat för att följa upp arbetet med miljömålen men också för att upptäcka nya hot mot miljön. Miljömålen finns för att tydliggöra den miljömässiga dimensionen i begreppet hållbar utveckling. OCH det jobbar vi ju med allihop på Länsstyrelsen – det är ju en del av vår vision och vad vi lite till mans är besjälade av. Vi arbetar med miljömålen eller att bidra till att vi når miljömålen varje dag på jobbet. Och det vet jag att många av er här inne gör också, även om ni inte sitter och tänker mål Ingen Giftfri miljö precis när ni beslutar om att sanera förorenad mark. Utöver att miljömålen genomsyrar de flesta verksamheter på lst så har vi ett övergripande regionalt ansvar att samordna arbetet med miljömålen i länet. Stödja kommuner och ta fram åtgärdsprogram i bred samverkan med kommuner, myndigheter, landsting, ideella föreningar och näringslivet i länet. Vi följer också upp miljömålen varje år och gör en bedömning om vi kommer att nå målen. För att klara detta övergripande miljömålsansvar har vi en organisation i huset med 30 experter fördelade i olika miljömålsgrupper. En av dessa personer, den som är målansvarig för levande skogar kommer från Skogsstyrelsen eftersom de har det regionala ansvaret för det målet. Dessa personer är nyckelpersoner för att få till både vårt övergripande ansvar och få miljömålen integrerade i vardagen på länsstyrelsen. Min roll är att stödja och driva arbetet externt och internt, hålla koll vara administratör. Knyta ihop de röda trådarna, stärka samarbeten och kommunicera.

10 Utmaningar i länet Begränsa klimatpåverkan – transporterna
Lång industriell historia – risk för miljögifter i mark, vatten, sediment Gröna näringar är vår största sektor- hög djurtäthet Biologisk mångfald och rikt kulturlandskap Vatten – vi behöver god tillgång på vatten med hög kvalitet Lång kust mot Östersjön – övergödning, miljögifter och unik skärgård Stor utdikning, sänkning av sjöar och våtmarker Nederbördsfattigt med brist på vatten som följd - Att vi behöver begränsa klimatpåverkan är inget unikt för Kalmar. Vi har många utmaningar inom detta men transportsektor är den svåraste att knäcka. Vi har dock goda förutsättningar för att bygga ut både biogasproduktion och en infrastruktur för laddstolpar, men det räcker egentligen inte. Länet har en lång industriell historia med alla glasbruk, sågverk, pappersbruk, gruvor, batterifabriker och hamnar – Dessa ger oss värdefulla kulturmiljöer men miljöfarliga och giftig mark. I dag har vi , deponier, förorenad mark, vatten och sediment. Cirka 43 förorenade områden i länet bedöms kunna medföra mycket stor risk för människors hälsa och/eller miljön och cirka 400 bedöms kunna medföra stor risk. Gröna näringarna är stora i länet och där omsätter vi miljardbelopp varje år MEN vi har även högst djurtäthet i Sverige och som tätast ut med kusten. Det här ger negativ påverkan på våra vattendrag och östersjöns övergödning. Men utan den höga djurtätheten så riskerar vi den biologiska mångfalden och viktiga kulturmiljöer. Och dessa är i fara de med. Vi har kulturlandskap och naturlandskap varav flertalet av internationell betydelse. Trots omfattande insatser har utvecklingen för den biologiska mångfalden inte förbättrats och naturresurserna används inte hållbart i den utsträckning som krävs för att nå såväl nationella som internationella mål och åtaganden Vatten – detta hänger ju ihop med de ovanstående i mångt och mycket ’ - vi ska ha god tillgång till vatten med hög kvalitet! Men nu har vi försurning, miljögifter, övergödning – lång kust mot Östersjön.- algblomningar och syrefattiga bottnar. Unika skärgård – vrak. - Torrlagt på grund av gröna näringarna – viktigt att återställa för biologisk mångfald och rening av vatten och hålla vatten

11 Positiv utveckling 1 av 12 mål kan nås 2 av 16 mål kan nås Regionalt
Nationellt 2 av 16 mål kan nås Säker strålmiljö Nära att nås Skyddande ozonskikt Ja Kan inte nås men utvecklingen positiv Frisk luft Bara naturlig försurning Regionalt 1 av 12 mål kan nås Frisk luft nära att nås Säker strålmiljö Den negativa trenden för antal nya hudcancerfall fortsätter. Hudcancer är den snabbast växande cancerformen i Sverige och om man ser på incidensen under de senaste tio åren har ökningen accelererat. Skyddande ozonskikt - Uttunningen av ozonskiktet har avstannat och såväl markmätningar, satellitmätningar och modellresultat indikerar att återväxten påbörjats. De flesta ozonnedbrytande ämnen uppvisar en minskning beträffande både utsläpp och halter såväl nationellt som globalt. - men vi måste fortsätta så klart och ta hand om produkter och material som innehåller ozonnedbrytande ämnen Frisk luft - nej nationellt men positiv utveckling – Vi tror att vi når det! Nu satt som nära! Vi når flera av preciseringarna idag. Behöver arbeta med minska användningen av dubbdäck – och informera om att elda rätt. Bara naturlig försurning - positivt i landet – ingen tydlig riktning i länet – Fortsätt försurningspåverkat genom svavel och kvävenedfall – främst högre i skogsmark högre än vad marken tål. Fanns trend att det minskade – men den verkar ha avtagit.

12 Negativ utveckling Nationellt Begränsad klimatpåverkan
Ett rikt odlingslandskap Storslagen fjällmiljö Ett rikt växt och djurliv Myllrande våtmarker Regionalt Ett rikt odlingslandskap Ett rikt växt och djurliv Odlingslandskap förekommer. För att vända trenden måste jordbruket kombinera lönsamhet med bevarande av odlingslandskapets natur- och kulturvärden. En levande landsbygd med ett aktivt jordbruk är en förutsättning för att nå miljömålet  Växt- och djurliv Trots omfattande insatser har utvecklingen för den biologiska mångfalden inte förbättrats och naturresurserna används inte hållbart i den utsträckning som krävs för att nå såväl nationella som internationella mål och åtaganden. För att nå målet krävs att livsmiljöer och arter har en status och utbredning som medger långsiktigt bevarande av dess värden Nationellt sätt så når vi inte Begränsad klimatpåverkan för Halterna av växthusgaser i atmosfären ökar. För att hålla den globala temperaturökningen så långt under två grader som möjligt och minska risken för farlig klimatpåverkan behöver de globala utsläppen på sikt nå ned kring noll, odlingslandskapen och ritk växt- och djurliv likt som för Kalmar län. Vi når inte fjällmiljö för det finns så många intressenter i dessa områden, Klimatändring och minskad hävd utgör en klar hotbild mot det öppna fjällandskapets värden. Terrängkörning är ett växande problem. Våtmarkerna påverkas negativt av effekter av markavvattning och vattenreglering, klimatförändringar, förhöjda näringsnivåer och bristande skötsel.

13 Neutral utveckling Giftfri miljö Giftfri miljö
Nationellt Giftfri miljö Grundvatten av god kvalitet Ingen övergödning Hav i balans samt levande kust och skärgård Levande skogar Levande sjöar och vattendrag God bebyggd miljö Regionalt Giftfri miljö Grundvatten av god kvalitet Ingen övergödning  Hav i balans samt en levande kust och skärgård Levande skogar Levande sjöar och vattendrag Myllrande våtmarker Ingen tydlig utveckling Giftfri miljö Långlivade ämnen som är spridda i miljön eller finns lagrade i varor och byggnader kan påverka människor och miljö under lång tid. Stigande konsumtion leder till ökad kemikalie­ och varuproduktion, och därmed ökad spridning av farliga ämnen. För många kemikalier saknas fortfarande kunskap om hur de påverkar människors hälsa och miljön. Kemiska risker behöver förebyggas genom ökad kunskap om ämnens farliga egenskaper, information om användningen och regler om att begränsa användningen av vissa ämnen. Grundvatten - Upptäckt av nya föroreningar i grundvatten, som högfluorerade ämnen, visar på behovet av systematiska screeningundersökningar    Hav i balans Kust- och havsmiljön är fortfarande negativt påverkad framförallt av tillförsel av näringsämnen, uttag av arter genom fiske, och miljögifter. Ingen övergödning Största miljöproblemen i länets vatten – främst vid kusten. Utsläpp från jordbruk, avlopp och kommunala avlopp. Effektivare styrmedel och intensivare åtgärdsarbete behövs. Levande skogar Förutsättningarna för biologisk mångfald – fragmentering av landskapet – grön infrastruktur!  God bebyggd miljö Hög påfrestningar på miljön då bostadsbehovat varit akut och det byggts mycket och snabbt.

14 De globala målen och Agenda 2030 syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. Till skillnad från våra nationella miljömål så balanserar Agenda 2030 på de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Att de är odelbara betyder att varje mål följer varandra, man kan inte dela på dem. Vid FN:s toppmöte den 25 september 2015 antog världens stats- och regeringschefer 17 globala mål och Agenda 2030 för hållbar utveckling. sätter prioriteringsordningen för den globala utvecklingen under de kommande 15 åren. D De globala målen gäller för alla länder, både rika och fattiga. Ingen ska lämnas utanför, målen ska uppnås i alla länder, för alla människor och alla samhällsskikt. På så vis tydliggör deklarationen att ett av de huvudsakliga målen är att säkerställa mänskliga rättigheter för alla. Jämställdhet är en övergripande princip i hela agendan.

15 Vad gör Länsstyrelsen för att arbeta mot de globala målen?
Mycket i vår vardag Samverkan med andra aktörer i regionen Hela hållbarheten Vad göra bättre? Kommunicera Agenda 2030 och samordna VAD och HUR På länsstyrelsen gör vi precis som med miljömålen, mycket i vår vardag som jobbar mot de globala målen. Och det vi inte gör här i huset görs på många olika samverkanprojekt i regionen mellan olika aktörer. Men för att samordna arbetet med Hela hållbarhetsperspektivet på länsstyrelsen har vi en grupp som heter Hela Hållbarheten, där Agenda 2030 har en naturlig del i samordningen. Vi som sitter i den är personer på länsstyrelsen som kommer från olika enheter men har tvärsektionella uppdrag. Vilket betyder att vi är på många ställen och jobbar brett med många olika personer. Och vi tror att för att samordna arbetet med de globala målen på hela länsstyrelsen så behöver vi den här breda gruppen. Vad kan vi göra bättre? Kommunicera Agenda 2030 och de globala målen och samordna regionalt vad och hur….för att *klick*

16 Vi är den första generationen so kan utrota fattigdomen och den sista som kan bekämpa klimatförändringarna.

17 Tack för mig! Fördjupning: Mathilda Johnson


Ladda ner ppt "Miljömålen och Agenda 2030 Mitt namn är Mathilda Johnson. Jag jobbar på Länsstyrelsen Kalmar Län som Hållbarhetsstrateg. Idag är jag inbjuden för att prata."

Liknande presentationer


Google-annonser