Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Workshop Rörelse och hälsa 8/ Veronica Ferm

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Workshop Rörelse och hälsa 8/ Veronica Ferm"— Presentationens avskrift:

1 Workshop Rörelse och hälsa 8/11 - 2017 Veronica Ferm

2 Hur kan ett pass med yoga byggas upp?
Varför yoga? Yoga hjälper till att släppa spänningar, bygga upp musklerna i kroppen, bättre kroppskontroll, öka koncentrationen, samt utveckla inre kvaliteter som tålamod och insikt. Att hitta balansen mellan aktivitet och avkoppling är något vi vuxna ofta brottas med. I yogan blandas rörelse och stretching med andning och avkoppling, Genom att lära barn tekniken för dessa tillstånd och genom att få dem att tycka om det, har vi lagt grunden för ett bättre balanserat liv i en allt stressigare tillvaro. Ellneby. Y, Må bra i förskolan. s.9-10 Varför saga? Barn är av naturen nyfikna. De tilltalas av sagor, lekar och uppgifter som utmanar deras fantasi. Ellneby. Y, Må bra i förskolan. s.9 Bra att tänka på. Utöva inte ett yogapass för barnen efter en måltid. Bäst att barnen är barfota, då foten får bättre kontakt med underlaget. Vid balansövningarna, låt barnet stå först på det högra benet, upprepa sedan samma övning med vänster ben så att bägge sidorna övas lika mycket. Pressa inte barnet att göra en rörelse som är svår . Låt kroppen säga ifrån. Sluta om det gör ont någonstans. Gör korta pass, öva långsamt, lite varje dag. Försök få barnet att inte ge upp för snabbt. Stimulera barnet att testa även svårare övningar varje gång. Det måste inte bli rätt. När ni övar är det bra att försöka få med kroppsdelarnas namn. Det ökar kroppsmedvetenheten och kroppskontrollen. Ellneby. Y, Må bra i förskolan. s.10 Hur kan ett pass med yoga byggas upp? 1. Andning 2.Uppvärmning 3.Yogasaga 4.Avslappning Vad säger förskolans läroplan Lpfö 98/10? Mål från Lpfö 98/10: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande (sid 10). Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin identitet och känner trygghet i den (sid 9). Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama (sid. 10).

3 Vårt pass: Andning: Ballongen 1 ( Du kan sitta eller ligga ned. Sätt tummen för naveln och blås upp din ballong genom att ta ett djupt andetag med näsan. Ta bort tummen från naveln och blås ut luften med munnen) ballongen 2 (Sitt på knä och börja andas in. Sträck ut armarna, uppåt för att visa att ballongen växer. Fortsätt att fylla på med luft, in, in, in… Ballongen växer hela vägen upp till stående. Armarna lyfts ovanför huvudet. Det kommer en geting och sätter sig på ballongen. Pang, ballongens luft går ur ballongen och vi ”faller” ned på golvet). Uppvärmning: Fjärilen (Sitt med rak rygg. Dra axlarna bakåt så att kroppen kan förbereda sig på att ta ett djupt andetag. Sätt dig med fotsula mot fotsula i fjärillens ställning. Andas in och börja mjukt flyga med knäna upp och ner som fjärilsvingar. -Slut ögonen och tänk dig en plats som du vill flyga till. -Ta ett djupt andetag och tänk på hur det doftar där. - Ta ett djupt andetag och tänk på hur det låter där -Ta ett djupt andetag och låt fjärilen flyga tillbaka till där flygturen började. -Nu är det dags att öppna ögonen och avsluta flygturen. Yogasaga: Grodans morgonpromenad. Rörelser vi mötte i sagan var: Grodan, fjäril, orm, träd, fågel (mamma, pappa och bebisfågel), berget och rullande stenar. Avslappning: Penselmålning till lugn musik. (Låt barnen lägga sig till rätta och lyssna på musiken. Ta en pensel och fråga barnen om du får måla dem. Stryk mjukt med penseln i ansiktet. Respektera om barnet säger nej. Tips! Om ni använder yogamattor så kan ni berätta för barnen att detta är deras båt under resan i fantasivärlden och att det är viktigt att man håller sig på sin båt och låter dem andra båtarna vara ifred. Detta är ett knep jag använder för att barnen ska låta varandra vara och koncentrera sig på sig själva. Jag använder även lite magiskt glitter som strös på deras matta för att resan in till fantasivärlden ska kunna ta sin början. I starten av yogapasset har jag en ekorre som kommer på besök och det är ekorren som har med sig sagan. Ekorren behöver energi för att kunna berätta sagan. Ekorren får energi genom att vi andas på rätt sätt, därefter gör vi andningsövningar (oftast ballongen 2 som barnen brukar vara väldigt förtjusta i). Sedan frågar vi om ekorren är redo och om vi kommit ner i varv så tänds ekorren ( sätts på med en knapp under) och sagan kan börja.

4 Hur bygger man en saga? Plattform – Det var en gång Rutin – varje dag.
Höj insatsen – Plötsligt hände Konsekvensen – Detta ledde till Avslut – sedan den dagen. Vem handlar det om? Plötsligt händer det något Leder till konsekvens Avslut.

5 Litteratur & musik tips
Arnesson, A ; Yoga för barn (2007) Lefterow, A; Junior yoga (2006) Ellneby, Y. Må bra i förskolan (2011) Ganneby, M och Boll, G ; Yogasagor : stärker barns självkänsla och gruppers lugn (2011) Musiklista från barnyoga instruktören Lisa Ekenberg. Hon har även listor på spotify. Vi lyssnade på hennes lista Barn Yoga på workshopen.


Ladda ner ppt "Workshop Rörelse och hälsa 8/ Veronica Ferm"

Liknande presentationer


Google-annonser