Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Naturvetenskapsprogrammet SPYKEN 2018/19

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Naturvetenskapsprogrammet SPYKEN 2018/19"— Presentationens avskrift:

1 Naturvetenskapsprogrammet SPYKEN 2018/19
Välkommen till Spyken och en presentation av vårt NA-program. Ann-Sofie Boquist Sofie Ekelund Olof Borgstrand

2 SPYKEN 2018/2019 Estetiska programmet 270 elever
Humanistiska programmet 90 elever Naturvetenskapsprogrammet elever Samhällsvetenskapsprogrammet elever Totalt elever På Spyken har vi en härlig blandning av program och vi är drygt 1100 elever fördelade på de fyra programmen ES, HU, NA och SA. NA är fyrparrallelligt med ungefär 120 elever i varje årskurs.

3 SPYKEN ger dig kunskap, kompetens och positiva erfarenheter för framtiden!
Vår vision är att vi ska ge alla våra elever kunskap, kompetens och positiva erfarenheter för framtiden. Kunskaperna som krävs för att kunna komma vidare till universitet och högskolor. Den kunskap som står i våra kursplaner. Det räcker inte med kunskaper i de olika kurserna. Man måste också ha kompetens att tillämpa kunskaperna i olika situationer. Och inte minst vill vi att ni som elever här på Spyken ska trivas och må bra så att ni när ni tänker tillbaka på er gymnasietid ser tillbaka på kanske de tre bästa åren i era liv.

4 Lärande för hållbar utveckling
Något som vi tror är väldigt viktigt för framtiden är att våra elever ska utveckla sin handlingskompetens så att man på ett medvetet sätt ska kunna kritiskt granska och värdera olika alternativ och ta ställning i frågor som rör hållbar utveckling. Vi tycker det är viktigt att vi är en del av arbetet mot de globala målen där vi deltar i arbetet att nå ett hållbart samhälle. När ni går runt i våra lokaler kan ni ta del av olika projekt våra elever arbetat med och ni kan då också se vilka globala mål som kopplats till projekten. Eleverna ska utveckla sin handlingskompetens så att de på ett medvetet sätt kritiskt kan värdera olika alternativ, ta ställning i frågor som rör hållbar utveckling och har förmåga att aktivt delta i arbetet att nå ett hållbart samhälle.

5 Varierade arbetssätt och arbetsformer
Laborationer/exkursioner Ämnesövergripande projekt ex. Science Parliament, Påverka med estetik Gästföreläsare från universitet, organisationer och näringsliv Studiebesök, intervjuer, observationer, seminarier, workshops m.m. AnnSofie En varierad undervisning med olika arbetssätt och arbetsformer är en förutsättning för att våra elever ska nå så långt som möjligt. Alla elever på Spyken genomför minst ett större ämnesövergripande projekt per läsår. Eleverna i årskurs 2 har direkt efter jul ett science parliament. (Ann-Sofie) …..först förbereder sig genom att läsa in sig på olika sakfrågor och därefter får chansen att tillämpa sina kunskaper i själva rollspelet där de (Ann-Sofie berättar mer). Projektet startar med att Ordförande i kungliga vetenskapsakademien för kemi, professor Sven Lidin, håller en inspirationsföreläsning. Alla våra naturvetenskapliga ämnen har någon form av samarbete med universitet, högskola och/eller näringsliv. Våra elever besöker universitetet och vi bjuder in föreläsare utifrån. För några veckor sedan var våra NA3or på Maxlabb4 och i kursen medicin har eleverna besökt universitetssjukhuset och strålningsavdelningen. I de naturvetenskapliga ämnena varvas laborationer och exkursioner med de teoretiska områdena.

6 Internationella projekt och nätverk
International Student Leadership Conference – nätverk EUP, Europeiska Ungdomsparlamentet Erasmus+, Livsstil och hälsa, hållbarutveckling och moderna språk Elevutbyte med Granada, Spanien Elevutbyte med Bologna, Italien Elevutbyte med Goslar, Tyskland Ann-Sofie På skolan har vi många internationella projekt och nätverk. Varje år deltar vi i student Ledadership Conference, där elever från England, Tyskland, Norge och Sverige med temat ledarskap. I år Förra helgen stod Spyken som regional värd för EUP, Europeiska Ungdomsparlamentet. Våra elever kvalificerade sig vidare till vidare knferenser i Sverige och Europa. För de som läser vidare språk på de högre stegen har vi elevutbyten med Granada i Spanien, Bologna i Italien och Goslar i Tyskland.

7 SI i matematik och språk - samarbete mellan LU och Spyken
Supplemental Instruction eller på svenska: Samverkansinlärning Äldre studenter (SI-ledare) samarbetar med yngre Ett SI-möte en timme per vecka Övar kommunikation och samarbete Lära att lära, reflektera, samarbeta, lära av varandra och förstå vilka lärresurser man är för varandra Sofie SI innebär att äldre studenter (SI)-ledare hjälper yngre med ”problemkurser”. På Spyken har vi för närvarande SI-grupper i matematik, Tyska, Franska och Spanska. Det finns också planer på att starta verksamhet i musikteori. För våra NA1or är SI-verksamheten obligatorisk och ett viktigt lärtillfälle i matematik där kommunikation och samarbete står i fokus. Vill ni veta mer om SI-verksamheten presenteras den av våra SI-ledare uppe på fjärdevåningen.

8 Naturvetenskapsprogrammet
Gymnasiegemensamma kurser 1150p Programgemensamma kurser 450p Inriktningskurser 400/300p* Programfördjupningskurser 200/300p* Individuellt val p Gymnasiearbete p TOTALT: p Maria Vad läser man då på NA-programmet. Totalt läser man 2500 poäng under sina tre år på gymnasiet. 1700poäng av dessa är samma för alla NA-elever, 1150p gymnasiegemensamma kurser och 450p programgemensamma kurser samt ett gymnasiearbete på 100p. Därefter väljer man en inriktning omfattande p. Kvar finns sedan poäng som man fritt kan välja, 200 poäng programfördjupning och 200 poäng individuellt val. Det är mha dessa 400 poäng man kan forma och profilera sin egen utbildning. Är man väldigt språkintresserad kan man välja att läsa mycket språk, vill man fördjupa sina matematik och naturvetenskapliga kunskaper väljer man till sådana kurser.

9 Programstruktur 2500p Gymnasiegemensamma ämnen
Engelska 5, p Historia 1b 100p Idrott och hälsa p Matematik 1c, 2c, 3c 300p Religionskunskap p Samhällskunskap 1b 100p Svenska 1, 2 och p 1150p Inriktning Naturvetenskap 400p Biologi p Fysik p Kemi p Matematik p Inriktning Naturvetenskap och samhälle 300p Biologi p Geografi p Samhällskunskap p Programgemensamma kurser Biologi p Fysik p Kemi p Moderna språk p 450p Inriktning Musik 400p Biologi 2/Matematik 4 100p Ensemble med körsång 200p Gehörs- och musiklära 100p Inriktning Bild och Design 400p Bild och Form p Design p Bild specialisering 100p Vad läser man då på NA-programmet. Totalt läser man 2500 poäng under sina tre år på gymnasiet. 1700poäng av dessa är samma för alla NA-elever, 1150p gymnasiegemensamma kurser och 450p programgemensamma kurser samt ett gymnasiearbete på 100p. Därefter väljer man en inriktning omfattande p. Kvar finns sedan poäng som man fritt kan välja, 200 poäng programfördjupning och 200 poäng individuellt val. Det är mha dessa 400 poäng man kan forma och profilera sin egen utbildning. Är man väldigt språkintresserad kan man välja att läsa mycket språk, vill man fördjupa sina matematik och naturvetenskapliga kunskaper väljer man till sådana kurser. Valbara kurser Programfördjupning p Individuellt val 200p p Gymnasiearbete 100p

10 Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng
Historia 1b 100 p Idrott och hälsa p Engelska 5, p Matematik 1c, 2c, 3c 300 p Religionskunskap 1 50 p Samhällskunskap 1b 100 p Svenska 1, 2 och p Gymnasiegemensamma ämnen omfattar 1150poäng.

11 Programgemensamma karaktärsämnen 450 p
Biologi p Fysik p Kemi p Moderna språk 100 p Gemensamma karaktärsämnen omfattar 450 poäng. Biologi1, kemi1, fysik1 och moderna språk

12 INRIKTNINGAR Inriktning Naturvetenskap Inriktning Naturvetenskap och Samhälle Inriktning Naturvetenskap och Musik Inriktning Naturvetenskap, Bild och Design Som elev på NA-programmet väljer man en av våra fyra inriktningar, Inriktning Naturvetenskap, Inriktning Naturvetenskap och Musik-särskild variant eller Inriktning Naturvetenskap och Samhälle. Natur och Samhällsinriktningarna är nationella inriktningar och är lika i hela landet medan Inriktning musik och Bild och Design är en inriktning som vi sökt och fått tillstånd att bedriva här på Spyken.

13 Inriktning Naturvetenskap 400 p
Biologi p Fysik p Kemi p Matematik p På den naturvetenskapliga inriktningen läser man fördjupnings- och breddningskurser i de naturvetenskapliga ämnena biologi, fysik och kemi samt ytterligare en kurs i matematik 4.

14 Inriktning Naturvetenskap och Samhälle 300 p
Biologi p Geografi p Samhällskunskap p Inriktningen Naturvetenskap och Samhälle tar upp mycket kring globala hållbarhetsfrågor. Elever från denna inriktning har just kommit tillbaka från Paris och en stor klimatkonferens för ungdomar från hela världen. På inriktning Naturvetenskap och Samhälle läser man biologi 2, Geografi samt ytterligare en kurs i Samhällskunskap.

15 Inriktning Naturvetenskap och Musik 400 p
Gehörs- och musiklära 100 p Ensemble med körsång 200 p Biologi 2 / Matematik p Antagningsprov 7 april, första- och andrahandssökande kallas. Antagningsprovet består av uppspel på ett instrument och gehörstest. På Spyken erbjuder vi en specialinriktning, Na-musik. För att komma in på den måste man genomföra ett antagningsprov bestående av ett uppspel på sitt instrument eller sång samt ett litet gehörstest. I år är antagningsprovet lördagen den 21 mars. Boka redan nu! Alla förtahands- och andrahandssökande kallas till antagningsprovet. Om man väljer musikinriktningen har man ytterligare 400poäng att välja kurser. Många av våra NA-musikelever väljer då att få hela NA-behörigheten genom att välja till Ma 4/ Kemi 2 och fysik 2. Dessutom väljer de ofta också matematik 5 och engelska 7 för att få alla meritpoäng. Det blir då 100 poäng utökad kurs.

16 Inriktning Naturvetenskap, Bild och Design 400 p
Bild och Form p Design p Bild specialisering 100 p Biologi 2 / Matematik p Antagningsprov 7 april, första- och andrahandssökande kallas. Antagningsprovet består av två delar. Uppgifter som görs hemma och tas med till skolan samt färdighetsprov på skolan lördagen den 7 april. Från och med nästa läsår startar vi ytterligare en särskild variant inom det estetiska området, NA Bild och Design. Där läser man Bild och Form 1, Design 1 och Bild specialisering.

17 Programfördjupningskurser 200-300p
Bioteknik Biologi 2 Engelska 7 Filosofi Fysik 2, 3 Kemi 2 Politik och hållbar utveckling Psykologi 1,2 Matematik 4, 5 Matematik specialisering – linjär algebra Moderna språk Naturvetenskaplig specialisering Experimentell fysik och kemi Medicin Biodiversitet, biologisk mångfald Våra programfördjupningskurser är följande kurser. Ann-Sofie

18 Individuella val 200 p Design Digitalt skapande Fotografisk bild
Engelska 7 English Speech Creative Writing Moderna språk Litteratur Skrivande Retorik Idrott och hälsa spec. Idrott och hälsa 2 Biodiversitet Fysik 2, 3 Matematik 4 och 5 Matematik specialisering Programmering 1 Design Digitalt skapande Fotografisk bild Ensemble 1 och 2 Bild och form 1 Form 1 Körsång Medier, samhälle och kommunikation Scenisk gestaltning Filosofi 1 och 2 Psykologi 1 och 2 Historia 2a, 3 Entreprenörskap Pedagogiskt ledarskap Ann-Sofie, Som individuella val kurser har man verkligen många kurser att välja mellan. Kring en del kurser samarbetar vi med Katte och Polhem för att vi tillsammans i kommunen ska kunna ge ett så stort urval som möjligt.

19 Skapa din egen profil med programfördjupningskurserna och dina individuella val
Språk Moderna språk Engelska 7 NA/Ma för estetiska varianterna Matematik 4 Fysik 2 Kemi 2 Naturvetenskaplig fördjupning Bioteknik Medicin Experimentell fysik och kemi Biodiversitet Matematik och fysik Fysik 3 Matematik 5 Experimentell fysik och kemi Matematik specialisering Ann-Sofie Med hjälp av programfördjupningarna och det individuella valet kan man nu t ex bilda följande valpalket: Matematik och Fysik; Naturvetenskaplig fördjupning; Naturvetenskapsfördjupning för eleverna på musikinriktningen. Många av våra elever kommer kanske att välja de kurser som ger meritpoäng inför sök till Universitet och högskola. Meritpoängspaket Engelska 7 Modernt språk 4 Matematik 5

20 Varför Spyken? Spykenanda - gemenskap, engagemang och öppenhet
Gemensamt ansvar Stor delaktighet och påverkan Aktiva och väl fungerande grupper (ex alla elevråd, miljögruppen, feministgruppen, SI-ledare, Spyxet, ESKO m.fl. Sofie och Olof Det är verkligen viktigt för oss att eleverna är delaktiga på olika sätt. Ni kan träffa några av våra grupper i biblioteket.

21 Gör det enklare att uppnå bra resultat
Små grupper i de naturvetenskapliga ämnena Öppet stöd i fysik, kemi och matematik Matte-, biologi-, kemi- och fysiktävlingar och olympiader Det är okej att plugga Lärare och elever i samma lag Fysikfinal Tallin 2017 Biologiolympiad England 2017 Spyken präglas av en god och stimulerande studiemiljö. Såväl elever som lärare har en hög ambitionsnivå. Våra studieresultat är mycket goda. Vi brukar göra en jämförelse av betyg in och betyg ut och vi ser då att våra elever behåller de betyg de har när de kommer in på gymnasiet. Ett annat skäl till elevernas goda studieresultat kanske är de små grupperna i NA-ämnena och vårt öppna stöd i kemi, fysik och matematik och vår SI-verksamhet. Elever som söker utmaning kan få det bl a genom att läsa sin första högskolekurs, linjär algebra. Andra utmaningar kan vara att få delta i kovalewskidagarna, Berzeliusdagarna, skolornas mateamtiktävling. I år har vi en elev i vår musikklass som gått till final i skolornas matematiktävling.

22 Val inför årskurs 1 Preliminär inriktning Naturvetenskap
Naturvetenskap och Samhälle Naturvetenskap och Musik Naturvetenskap, Bild och Design antagningsprov 7 april Språkval, steg 1 eller 3 Två språk redan från åk 1 (steg 2 och 3 om man läst två språk på grundskolan) Snabbmatte. Har du betyg i matematik 1c kan du läsa 2c direkt i årskurs 1. Då måste du söka ¨Snabbmatematik¨ via webben. Inför årskurs ett är det ett par saker ni ska välja: - Preliminär inriktning

23 Skuggveckor på NA-programmet
Vecka 45 och 3 Anmäl dig på Följ oss gärna på: Gymnasieskolanspyken Spykenlund Om du efter alla dina besök på Öppna Hus fortfarande känner dig osäker på vilken skola du ska välja är du välkommen att skugga en klass en dag på NA-programmet. Anmälan gör du på vår webb. Ni kan också följa det som händer på Spyken på vår FB-sida eller på Instagram

24 VÄLKOMMEN TILL SPYKEN! Än en gång varmt välkomna till Spyken både idag på vårt Öppna hus men framförallt till hösten.


Ladda ner ppt "Naturvetenskapsprogrammet SPYKEN 2018/19"

Liknande presentationer


Google-annonser